A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Belvízkezelés és öntözés: luxus, hogy nem törődünk velük

Hírek - 2018.03.13

A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak az olyan évek, amikor aszály és belvíz is sújtja a mezőgazdaságot. Mindkettő ellen léteznek hatékony védekezési módok, ám ezek széles körű használatával még adósak vagyunk idehaza.

Belvízkezelés és öntözés: luxus, hogy nem törődünk velük


Tavaly tavasszal az elvetett kukorica egy részét elvitte a víz, nyáron pedig szárazság gyötörte a megmaradt termést. „A hazai agrárium óriási potenciált rejt magában, ám létkérdés, hogy mihez kezdünk majd a vízzel, hiszen a precíziós gazdálkodási technológia és a csúcsgépek semmit sem érnek, ha a növények megfulladnak vagy kisülnek” – mondja Ádám Jenő, a mezőgazdasági gépekkel kereskedő debreceni Ádám és Társa Kft. ügyvezetője.

Magyarország nagy lemaradásban van a belvíz-elvezetésben és az öntözésben egyaránt. Ádám Jenő szerint az állam és a kamara hathatós segítsége éppolyan fontos a közös problémák megoldásában, mint a gazdák összefogása. „Ha nem lennének uniós támogatások, már most igen sok termelő komoly bajban lenne az évről évre tapasztalható nagy termésingadozás miatt” – véli az ügyvezető. Csatornákra és tározórendszerekre volna szükség, ahová el tudjuk vezetni a felesleges vizet, például árokásással, réseléssel, drénezéssel. Hiába volt sok helyen szinte csapadékmentes a tél, a február végi agrometeorológiai jelentés szerint a talajok 100 cm-es mélységig lényegében teljesen telítettek, így a csapadék nem tud leszivárogni, vagyis megjelenik a belvíz. „A védekezést már a nyáron meg kellene kezdeni, és luxus, hogy ezt nem tesszük meg” – állítja a szakember, akinek a cége egyebek mellett olyan rotációs árokásót is kínál, amely a fagyott talajban is szépen dolgozik. Tapasztalatai szerint ősszel is kevesen húzzák be a réselőt vagy árokásót a földbe búzavetés után, pedig ezzel sok későbbi bajt megelőzhetnének.

Országosan ugyanígy el van hanyagolva az öntözés is, pedig az aszály talán még nagyobb stresszt jelent a növények számára, mint a belvíz. Tavaly 2 millió tonna kukorica esett ki részben emiatt, vagyis hiába terjed a precíziós gazdálkodás, az újfajta technológia több régi kihívásra egyáltalán nem kínál megoldást. „Ma leginkább az a kérdés – mondja Ádám Jenő –, hogy mihez kezdjünk a vízhiánnyal és víztöbblettel.” Alapvető gond, hogy nem használjuk még a meglévő öntözési lehetőségeinket sem, továbbra is sokkal több víz megy ki az országból, mint amennyi beérkezik, vagy csapadék formájában lehullik. Az Ádám és Társa Kft. öntözéshez a spanyol, olasz és távolkeleti csepegtető és szalagos rendszereket kínálja, valamint a Pennacchio fix telepítésű vagy traktorhajtású átemelő szivattyúit, és különféle úszószivattyúkat, továbbá a Casella berendezéseit. A lineár öntözőberendezés nagy területeket képes öntözni, és a cserélődobos berendezések is elterjedtek. Ezek mellett az energia- és víztakarékos eljárásokat javasoljuk, a csepegtető és szalagos öntözést. Összefogással csepegtető-, szalag-gyártó gépek beszerzésére és szalaggyártásra is van lehetőség.

A vízfelesleg levezetéséhez teljes technológia áll rendelkezésre, így elérhetők árokásók, csatornanyitó ekék, a francia Greffet csatornatisztítói, és hatékony réselő rendszerek is a cég forgalmazásában. A dréncsövezést ma még kevés gazdálkodó alkalmazza kompletten, pedig az angol gyártmányú AFT 100-as dréncső-fektető 200-300 m/óra teljesítménnyel dolgozik. A másik lehetőség az amerikai Soil-Max dréncső-fektető, melynél a csövek lejtése is szabályozható, amely által még eredményesebb lehet a belvíz elleni védekezés. Ennek a gépnek a csőfektető sebessége 1500-1800 m/óra. Számítások szerint a normál, 50 mm-es dréncsövek költsége 150-200 ezer forint hektáronként (10 méter szélességben fektetve), ami néhány éven belül megtérülhet, de a dréncső-fektető berendezést néhány gazda összefogással meg is tudja vásárolni, továbbá dréncső mosó berendezések is rendelkezésre állnak. „Mindennek az alapja a vízgazdálkodás, vízkormányzás, amelyhez ma már megvan a technológia és a tudás is, csak az akarat hiányzik” – emeli ki Ádám Jenő.

Részletes információ: Ádám és Társa Kft.
Szerző: AgrárUnió, Fotó: Sóki Tamás


Címkék: öntözés, aszály, belvíz, klímaváltozás

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...