TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Precíz műtrágyaszórás

Precíz műtrágyaszórás

Egyéb - 2016.03.29

Mivel a műtrágyaárak emelkedésével számolhatunk, és a műtrágya terheli a környezetet, nagyon fontos a megfelelő mennyiség kijuttatása. A SULKY tapasztalatai szerint minél egyszerűbb géppel és logikusabb beállításokkal tudjuk kijuttatni, annál pontosabb a munka.


Mitől pontos?

A szóráskép a teljes szélességű szórás és a szegélyterületek beszórásának pontosságától függ. Az egyenletes adagolást a haladási sebesség, a folyamatos mennyiségfelügyelet és a szegélyterületek többszörös beszórása befolyásolja. 
A SULKY azonban nemcsak a keresztmetszeti szórásképet használja fel, hanem világelsőként alkalmazza a szórás háromdimenziós képét.

A szóráskép

Több egymást átfedő réteg kijuttatásával egyenletes szórásképet kapunk. A SULKY erre fejlesztette ki az epszilon-szórólapátját, amely két külön műtrágyaréteget hoz létre, de mivel kéttárcsás a szóró, és egy szórótányéron két lapát van, négyszeres az átfedés, sőt azáltal, hogy oda-vissza mentben juttatjuk ki a teljes mennyiséget, fogásonként nyolcszoros átfedést kapunk. A fogások közötti átfedés is nagyban befolyásolja a szóráskép minőségét. A legdurvább hiba a csíkos vetés. Ez gépbeállítási probléma, tehát nagyon fontos, hogy egyszerűen lehessen beállítani a gépet, jól tervezett beállítási segédlet álljon rendelkezésre, valamint nem árt, ha minél nagyobb mértékben ellenőrizhető a beállítás.
A szórásszélesség állításához a SULKY a mozgatható kiömlőgarat elvét választotta: minél közelebb esik a műtrágya ráfolyási pontja a szórótányér középpontjához, annál hosszabb a műtrágyaszemek gyorsulási útja, így annál szélesebb a szórás és viszont.

precm2

Econov szakaszok

 

TRIBORD 3D

precm1

Tibord mezsgyeszóróeszköz

A teljes szélességű szórás után térjünk rá a szegélyterületek beszórására. Ezt kétféleképpen tudjuk elvégezni: a tábla szélén haladva vagy az első művelőútról. Mivel a műtrágyaszórók művelőúttól-művelőútig szórnak, szükség van egy olyan eszközre, amellyel a szórásszélesség megfelezésével be tudjuk szórni a táblaszélt, mégpedig úgy, hogy megfeleljünk az agronómiai és környezetvédelmi előírásoknak, hiszen károkat okozhat az esetleges túlszórás a szomszédos növényállományban, vagy ha a területünk melletti vízfolyásba kerül a környezetterhelő műtrágya.

A félhold alakú szóráskép

A SULKY megoldása a precm3TRIBORD 3D táblaszéli szóróeszköz, amely szintén a ráfolyási pont áthelyezésével, plusz egy hajlított táblaszéli szórólapáttal működik. Három funkciója a normál szórás, a táblaszéli szórás és a környezetvédelmi szempontból jelentős erdőszéli szórás. Az egyenletes adagolást folyamatosan egyenletes át--folyás biztosítja az egy darabból préselt fenéklemeznek köszönhetően, amelyen nincsenek sarkok és hegesztési varratok, így nem akad fenn a műtrágya, valamint a lengő boltozódásgátlónak köszöhetően, amely állandó mozgásban tartja az anyagot. Az adagolás egyenletessége függ még a tartály telítettségétől és a változó terepviszonyoktól. A nyomás minden esetben 90 fokban hat a tartályfenékre, és ez nagyban befolyásolja az adagolás folyamatosságát. Gondoljunk csak egy 4000 literes műtrágyaszóróra, amelyben oldalanként akár 2-2,2 tonna súly is nehezedhet a teljesen feltöltött tartály fenekére, de részleges kiürülés után már csak 200 kiló van benne. Az oldalkifolyású tartályfenék a súlykülönbségekből származó nyomáskülönbségeket hivatott minimalizálni.

    Az egyéb hibaforrásokat az elektronika küszöböli ki. A mérlegrendszerrel folyamatos kontroll alatt tarthatjuk a tartályban lévő műtrágyamennyiséget. Leginkább a műtrágya folyási tulajdonságaiból származó adagolási különbségek kiküszöbölésére szolgál. Működési elve, hogy statikus módban meghatározunk egy átfolyási együtthatót, majd szórás közben átváltva a dinamikus módra a számítógép a sebesség függvényében korrigál, a tolózárak szabályozásával. A háromdimenziós szóráskép egyértelműen felhívta a figyelmet arra, hogy a hosszirányú szórásegyenletesség a tolózárak megfelelő idejű nyitásával és zárásával optimalizálható.

precm4

A mérleg rendszer és a megtérülés

Alaptrágyázáskor és fejtrágyázáskor különös figyelmet kell szentelni a szegélyterületek és forgók túl-, illetve aluladagolására. A szórásszélességgel a hibafaktor is egyre nő, mivel a kezelő egyre nehezebben tudja szemmértékre megítélni, hogy mikor kell zárni, illetve nyitni a tolózárakat. A SULKY STOP and GO rendszere minimalizálja ezeket a hibákat: a GPS-koordináták alapján tudja a gép, hol szórtunk már, így szükség szerint nyitja a tolózárakat. Ennek továbbfejlesztése az ECONOV elektronika – mára a műtrágyaszórás csúcsa. A teszteredmények rávilágítottak, hogy nemcsak a tolózárak automatikus szabályzására van szükség, hanem az automatikus szórásszélesség szabályzására is. Természetesen a szakaszvezérléssel együtt az oldalankénti mennyiségszabályzást is meg kell oldani, mert a szakaszok számának csökkentésével a területre kiszórt mennyiséget is mérsékelni kell.
Az AXIÁL Kft. által forgalmazott SULKY gépek megbízható és a felhasználói igényeket tökéletesen kielégítő eszközök növényállományunk tápanyagszükségletének lehető leghatékonyabb biztosítására.

precm5

Epsylon szórószerkezet




Szerző: Lisz Péter termékmenedzser AXIÁL Kft.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Miért kell a kén? – Legyél profi a búza nitrogén- és ...

Tavasszal az őszi vetésű gabona állományok fejlődése korán megindult. Sokszor gondot jelent a dózis meghatározása ...