TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Közel a tökéleteshez – Precíziós gazdálkodás: Väderstad SeedEye magszámláló rendszer

Közel a tökéleteshez – Precíziós gazdálkodás: Väderstad SeedEye magszámláló rendszer

Egyéb - 2016.01.28

Új lehetőségeket teremt a precíziós gazdálkodásban a svéd Väderstad, amely egyes Spirit és Rapid gabonavető gépeit 
a forradalmi SeedEye magszámláló rendszerrel kínálja 
jövő ősztől. A technológia nemcsak megbízhatóbb 
és kényelmesebb az eddigi megoldásokhoz képest, 
de a gazdálkodók időt takaríthatnak meg, és a munkaminőség komoly javulását érhetik el általa.


A régi, leforgatásos módszerhez képest a modern vetőgépeken már eddig is meglehetősen könnyen történt a magmennyiség kalibrálása. A Väderstad Rapid A típusú eszközön például mindössze néhány gombnyomást kell végrehajtania a kezelőnek a traktorfülkében elhelyezett Control-Station vetésellenőrző monitoron. A távvezérlő segítségével előbb feltöltik a kalibrálózsákot, majd megmérik a lehajtott mennyiséget, és az így kapott értéket beírják a vezérlőegységbe. A Control-Station ezután feldolgozza az adatokat, és automatikusan beállítja az adagolót. Utolsó lépésként már csak a szükséges kivetendő magmennyiséget kell megadni (kg/ha értékben), és már indulhat is a vetés.

seed eyeMostantól a dolog még ennél is egyszerűbbé válik, mert az új SeedEye rendszer révén a szokásos kalibrálás nélkül is beállíthatjuk a négyzetméterenként vetendő magszámot, amit aztán a több elemből álló eszköz folyamatosan figyel és kontroll alatt tart. A kezelőnek a traktorfülkében lévő iPad készüléken (egyfajta monitoron) kell beírnia a kívánt mennyiséget, és onnantól állandóan figyelemmel kísérheti, hogy a vetés rendben zajlik-e. Ha bármelyik vetőcsoroszlyánál gond – például eltömődés – lépne fel, a kijelző hangjelzést ad, és piros színnel jeleníti meg a hibás elem képét. A kezelő így rögtön reagálni tud a problémára, s a hiba elhárítása egyben azt is jelenti, hogy nem lesznek kihagyások, csupasz foltok a vetésben. A munkavégzés nemcsak kontrolláltabbá, komfortosabbá és biztonságosabbá válik, de sokkal gyorsabbá is, a különböző növények váltása során ugyanis nem szükséges a rendszert újraindítani, mert a SeedEye a beállítási értékek megváltoztatásával azonnal képes automatikusan átállni.
A hajdúszoboszlói Digitroll Kft.-vel közösen fejlesztett technológia öt fontos elemből áll. A már említett iPad készülék a fülkében kap helyet, míg a GPS-vevővel ellátott, adatokat összegyűjtő Gateway (feketedoboz) a vetőgép hosszú vonórúdján. Az alatta lévő radar folyamatosan ellenőrzi a sebességet, míg a magtartály alsó részén található, saját fejlesztésű Fenix magadagoló rendszer a szemek elosztófejbe juttatásáért felelős. A kulcsfeladat a magvezető csőben elhelyezett, hat optikai tranzisztorral rendelkező szenzorokra hárul, hiszen ezek között áramlanak át a szemek, miközben infravörös fény világítja meg őket. A fénysugár megtöréseinek számát az optikai tranzisztorok rögzítik, s lényegében ez képezi a magszámlálás alapját. Az érzékeny alkatrész 250 mag/másodperc áramlási sebességnél 98-100 százalékos pontosságra képes. Por és egyéb szennyeződések áthaladása esetén a rendszer automatikusan újrakalibrálja magát. ISOBUS-szal és anélkül is képes dolgozni, ami további előnyt jelent. Könnyen belátható, hogy ez a technológia sokkal megbízhatóbb és precízebb 
a hagyományos, ezermagtömegen ala-puló súlymeghatározásnál, így nem 
csak a Väderstad gondolja úgy, hogy szép jövő áll előtte. 2016 őszétől a SeedEye rendszer a Spirit R 300-400S, a Rapid 
A 400-800S és a Rapid A 600-800C gabonavető gépekhez lesz rendelhető.




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Repce regulátorozás – A professzionális repcetermesztés ...

A változékony, meleg őszi-tavaszi időjárásnak köszönhetően a repceállományok többsége fejlett tőlevélrózsás ...