TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Szakemberképzés igény szerint

Szakemberképzés igény szerint

Egyéb - 2017.04.13

Agrár-felsőoktatás: változtatni kell a rendszeren A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) újabb felsőoktatási kerekasztal-megbeszélést szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a főbb piaci szereplők, 
valamint az agrár-felsőoktatási intézmények részvételével.

A találkozósorozatot 
az agrár-felsőoktatásban tapasztalható képzési problémák indokolják, amelyek már 
az ágazat versenyképességét veszélyeztetik.

Következő állomásához érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett felsőoktatási kerekasztal-megbeszélés, amelyet immár második alkalommal hozott létre az érintett minisztériumok és a főbb piaci szereplők részvételével. 
A NAK kezdeményezését az indokolta, hogy a tapasztalatok szerint a munka-erő-piaci és szakember-utánpótlás veszélyben van, ez pedig az agrárágazat versenyképességének alacsony szintjét eredményezi. A találkozó legfőbb üzenete, hogy az oktatásnak a piaci igényekhez igazodva kell működnie, a kereslet és a kínálat hatékony összeegyeztetésével, valamint jelentős kutatásfejlesztési tevékenység támogatásával.

Ki kell tölteni az űrt

A legutóbbi találkozón dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára kiemelte: közös és vitathatatlan érdek, hogy az egyetemek és a piac között most látható űrt próbálják meg a felek kitölteni. 
A szakember szerint az agráriumban a kutatásfejlesztésre fordított összeg nagyon csekély, így láthatóan van tennivalója az államnak és az egyetemeknek egyaránt. Ezek mellett fontos és hosszú távú feladat az agrárszakma presztízsének visszaállítása. Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az agrártárca a gazdaság igényeit próbálja a felsőoktatás felé közelíteni, amelyhez az ilyen hiánypótló egyeztetések kiváló alapot szolgáltatnak. A Master Good-csoport, a Glencore, a Vitafort, a Bonafarm-csoport, a Gallicoop, az Axiál-csoport, a Mirelite Mirsa, a Bio-Fungi, a Fino-Food, a KITE, a Hungaroseed, a Légli Szőlőbirtok és Borászat, a Szatmári Konzervgyár, a Búzakalász 66 Felcsút Kft., az Első Pesti Malom, valamint a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. képviseletében lezajlott megbeszélésen a résztvevők egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a hazai agrároktatásnak a piaci igényeknek megfelelően kell működnie a kereslet és a kínálat hatékony összeegyeztetésével.

A tudás befektetés

A piaci résztvevők képviselői részéről elhangzott egy minden ágazatban létrehozott tudásközpont iránti igény, ahol világszínvonalú infrastruktúra áll rendelkezésre. A felsőoktatási intézményekkel szemben egyértelmű elvárás, hogy világszintű, specializálódott, költséghatékonyan létrehozott tudást adjanak a munkaerőpiac majdani szereplői kezébe. 
A szakemberek egyetértettek abban, hogy a versenyképes tudás átadásához a világpiaci trendeket és a különböző iparágakat első kézből ismerő oktatókra van szükség. A Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Pallasz Athéné Egyetem, a Pannon Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem képviselői kifejtették, hogy 
a folyamatos átalakítás, átszervezés, illetve átrendeződés nem tett jót az agráregyetemeknek. Ezek mellett azt is kétségtelen tény, hogy nemzetközi viszonylatban is csökken az agrárképzés iránti kereslet. 
A felsőoktatási intézmények vezetői is sürgették egyfajta konszenzus létrehozását, hiszen világos jelzés kell a munkaerőpiac részéről azzal kapcsolatban, hogy a gazdaságnak milyen típusú szakemberekre van szüksége ahhoz, hogy 15 év múlva 
a világ élvonalába tartozzunk.

Folytatása következik

Győrffy Balázs, az egyeztetést összehívó Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte, hogy a mostani rendszeren mindenképpen változtatni kell, hiszen a piac nem a mindennapokhoz szükséges szakembereket kapja meg. A változtatást minden érintett szükségesnek tartja, amelyek irányvonalát további egyeztetések alkalmával határozzák meg a felek. Ennek elősegítése érdekében a köztestület a jövőben további megbeszéléseket kezdeményez.

A találkozó legfőbb üzenete, hogy az oktatásnak a piaci igényekhez igazodva kell működnie.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: oktatás, felsőoktatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

KUBOTA munkagépek – gazdálkodási megoldások a ...

Magyarországon a Kubota elsősorban a professzionális mezőgazdasági és kompakt traktorjairól, valamint ipari és ...