TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,54
USD: 352,65
CHF: 403,4
GBP: 444,34
Hirdetés
KITE Zrt.: mindenre van megoldás

KITE Zrt.: mindenre van megoldás

Egyéb - 2016.07.06

A XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok programsorozatával egy időben idén is megrendezte 
saját „minikiállítását” a KITE Zrt. A cég Hódmezővásárhelyhez közeli alközpontjában mutatta be gépeinek, eszközeinek egy részét. A sajtó képviselőit Balogh Viktor, a Gépkereskedelmi Üzletág igazgatója kalauzolta.


A szakember rögtön az elején leszögezte: a KITE Zrt. mindenkinek, valamennyi partneri szegmensben tud gépesítési megoldást kínálni, mérettől és technológiától függetlenül. Megjegyezte: a kiállítással a KITE Zrt. azt üzeni, hogy a precíziós gazdálkodás világába valamennyi partner be tud lépni, persze a megvalósítás függ az adottságoktól, a termesztett növényi kultúrától, illetve a technológiától. A cég szekciókra osztotta bemutatóját, így a látogatók külön technológiai, betakarítási, logisztikai és szálas takarmányozási részben ismerkedhettek meg a kínálattal. Balogh Viktor hangsúlyozta, hogy bérgépprogramjuk népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy bér-gép-osztályuk első évében több ezer hektár kukoricát vetett el.
A kiállításon bemutattak két sorközművelő kultivátort, amelyek minőségben, kivitelben és felszereltségben is jelentősen eltérnek egymástól. A nagyobbik gép egy Orthman sorközművelő, amely a KITE Zrt. tech-no-ló-gi-ai-bér-gép-prog-ram-já-ban is benne van. „A vetést követően hibamentes sorközművelést és fejtrágyázást tudnak a gazdák elvégezni ezzel a géppel – fogalmazott Balogh Viktor. – A fejtrágyázás folyékony műtrágyával történik a gépre szerelt KITE Jet tartály segítségével. Masszív eszköz, amely erőteljes talajmozgatást tesz lehetővé.” A másik bemutatott sorközművelő egy Kongskilde gép, amerikai társához képest egyszerűbb, könnyebb, és a rajta lévő kapának is más jellegű a feladata. A fejtrágya kijuttatása ezzel kevésbé hatékony, viszont a talaj tetején keletkező cserepesedések levegőztetésére rugós kapái alkalmasabbak, mint az egytagú eszközök.

Kombájnok, traktorok, pótkocsik

A John Deere teljes kombájnparkjából kettőt hozott el a kiállításra a KITE Zrt. A Gépkereskedelmi Üzletág igazgatója kiemelte: a precíziós gazdálkodás egyik alapeleme egy olyan kombájn, amely meg---
felelő hozamtérképet tud készíteni. „A John Deere valamennyi kombájnja ké-pes helyspecifikus hozamtérképet készíteni, így nagyon pontosan kimutatható, hogy a tábla egyes pontjain milyen terméshozamot értek el” – mondta Balogh Viktor. Traktorokból is komoly ízelítőt kaptak a látogatók, a John Deere 5-ös, 6-os és 8-as szériájának egy-egy képviselőjét hozta el a cég. A 6000-es M-es szériától kezdve mindegyik traktor beépített automatikus kormányzással is rendelhető, és a KITE Zrt. RTK-hálózata alatt képes üzemelni.
A bemutatott kétféle pótkocsi között jelentős különbség volt: míg az egyik egy hagyományos forgózsámolyos, a másik egy tandem futóműves. Utóbbi sokkal jobb manőverezési képességgel rendelkezik, kisebb mértékű a talajtaposása is. 
A sima szekrényes platójúhoz képest a teknősplatójú könnyebben üríthető és lényegesen stabilabb is. A kiállításon a KITE Zrt. felvonultatott még két JCB teleszkópos rakodót is. Az egyik a piacon közkedvelt, átlagos (négytonnás, hétméteres), a másik egy kisebb, alacsony profilú gép. Közös bennük ugyanakkor, hogy minden, ami bennük van – a motor, a hajtómű, a fülke –, a cég saját fejlesztése.
A szálastakarmány-szekcióban a John Deere és a Kuhn eszközeit ismerhették meg az érdeklődők. A John Deere európai szálas takarmányozási modellpalettájának zászlóshajója a 8000-es silózószéria. Számos díjat zsebelt már be az elmúlt időszakban, többek között az új szemroppantónak köszönhetően. A hagyományos szemroppantó egység helyett csillagelrendezésű egység található benne, ennek köszönhetően nagyobb a felület, ahol a szemroppantás történik. „A silózónak van egy egysége, amely képes arra, hogy a menet közben betakarított terménynek ne csak a mennyiségét, de a nedvességtartalmát és a beltartalmi értékét, például a fehérje mennyiségét is megmérje. A betakarítás optimális időpontjának meghatározásához ez óriási segítség” – magyarázta Balogh Viktor.
A tájékoztatón elhangzott: a John Deere kínálatában minden méretre, minden igényre található bálázógép. A fix kamrások és a változó kamrások egyaránt elérhetőek, s a John Deere a közelmúltban a nagy kockabálázójával is visszatért a piacra. A különböző Kuhn kaszák, rendkezelők is a KITE Zrt. palettáját erősítik. Ezek számtalan kombinációban megvásárolhatók, akárcsak a Kuhn etető- és ki-osz-tó-kocsik, vertikális és horizontális csigával egyaránt.
Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egyedi öntözéstechnológiai megoldások a Magtár Kft. ...

Az öntözésfejlesztés, napjaink hektikus időjárási körülményeire reagálva, az egyik leghamarabb megtérülő ...