TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Horsch–LEEB: nyerő páros a permetezéstechnikában

Horsch–LEEB: nyerő páros a permetezéstechnikában

Permetezéstechnika - 2016.12.11

A Horsch LEEB permetezők már Európa-szerte ismertek. Először az önjáró permetező készült el, amely 90 cm hasmagasságú és 8000 literes permetlétartállyal rendelkezik.

Később jöttek a vontatott 
6, 7, 8 ezer literesek, a legújabbak a 4, 5, 6 ezer literes Horsch LEEB LT permetezők. Néhány éve a szórókeret stabilizálására a Horsch is rugókat és lengéscsillapítókat használt. Aztán jött a kihívás, hogy közelítsünk 30 cm-re az állományhoz, és ehhez a precíz munkához a hagyományos keretstabilizálás már nem volt elégséges.

A jelenlegi szórókeret-felfüggesztés lehetővé teszi a nagy sebességű és kis távolságú permetezést. Minél közelebb vagyunk az állományhoz, annál kisebb az elsodródás és az elpárolgási veszteség.

A termelők mindig azzal küszködnek, miként lehetne különleges helyzetekben, mint nagy meleg, szelesebb idő, a lehető legkisebb veszteséggel permetezni. Erre ad választ a Horsch LEEB permetezők egyedüli szórókeret-vezérlése.

Azáltal, hogy közelebb, 30 cm-re van a szórókeret a célfelülettől, 20-30%-kal is kisebb lehet az elsodródási veszteség a hagyományos szórókeret-vezérléshez viszonyítva (50 cm). Ha ilyen közel vagyunk az állományhoz, akkor a fúvókákat is be kell sűríteni, ezért a LEEB permetezőben 25 cm-es a fúvókatávolság.

A Horsch LEEB permetezővel annak köszönhetően, hogy oda jut a növényvédő szer, ahová kell, sokkal nagyobb a kijuttatott vegyszer hatásfoka! Ennek az előnyét pedig nem kell megmagyarázni!

Egy optimális permetlécsepp élettartama 1–3 másodperc, ez idő alatt kell eljutnia a célfelületig a megsemmisülés előtt. A permetezést befolyásoló tényező a hőmérséklet, a páratartalom, a szél, így az optimális permetezési idő erősen korlátozott. A korlátozó tényezőket figyelembe véve körülbelül 10 órától 18-19 óráig egyáltalán nem optimális a permetezési idő, de mi mégis permetezünk, mert ha nem tesszük, a kártevők okoznak terméskiesést, vagy a növényvédelemnek nem érünk a végére. Ezen körülmények mellett nagyon fontos, hogy a vegyszer minél kisebb veszteséggel érjen a növény felületére, és ezt tudja biztosítani a Horsch LEEB permetező.

A mezőgazdasági termelésben az egyik legnagyobb költséghányadot a növényvédelem tesz ki. Nagyon sokan a gépberuházásoknál a permetezőgépet másod- vagy harmadrendű szempontként kezelik, pedig ha bele gondolunk, hogy egy évben mennyi pénzt „locsolunk” ki, akkor nagyon hamar eljutunk oda, hogy tökéletes permetezéssel nagyobb hatásfokkal nagyobb terméseket tudnánk elérni. Ez azt is jelenti, hogy a beruházás (növényvédő szer plusz permetező) nagyobb százalékban, hamarabb megtérül!

A legjobb szerek is mit sem érnek, ha nem érik el a célfelületet, és ezt ahhoz is lehetne hasonlítani mint ha a száguldó autóból csak úgy dobálnánk ki az ezres bankjegyeket.

A Horsch LEEB permetezők egyedülálló szórókeret-vezérlése lehetővé teszi a legprecízebb növényvédelmet. Az okos gazda nem a sorsra vár, hanem Horschsal permetez.

 




Szerző: szász

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket ...