TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Pontos, igényes, de nem kényes – Lemken Compact-Solitair 9 vetőgép-kombináció

Pontos, igényes, de nem kényes – Lemken Compact-Solitair 9 vetőgép-kombináció

Vető- és talajművelő gépek - 2015.07.24

Minden gazda számára kiemelt szempontnak számít, hogy a gépe egy menetben lehetőleg minél több munkafolyamatot hajtson végre, s ezáltal időt, energiát és pénzt spóroljon meg felhasználójának. A Lemken Compact-Solitair 9 vetőgép-kombináció pontosan ilyen, hiszen egyszerre végzi el a magágykészítést, a vetést és a tömörítést (esetleg a műtrágyaszórást), ráadásul gyorsan és hatékonyan, nagy munkasebesség mellett és tökéletes precizitással.

Pontos, igényes, de nem kényes – Lemken Compact-Solitair 9 vetőgép-kombinációNémeth Levente (36) családi gazdálkodó, Üllő

család: nős, egy kisfiú és 
egy kislány édesapja

hobbi: korábban a motorozás 
és búvárkodás

telefon: 06 (30) 933-1769


Németh Levente és Németh László a budapesti agglomerációhoz tartozó Üllő környékén folytat mezőgazdasági tevékenységet közel 300 hektárnyi földön. A testvérek közösen vezetik a nagyszülőktől örökölt családi gazdaságot. László agrármérnöki és növényvédő szakmérnöki végzettséggel rendelkezik, Levente pedig műszaki emberként a gépek szerelmese és kiváló ismerője. Rozst, árpát, búzát, kukoricát és napraforgót termesztenek, állataik viszont nincsenek, ezért egyetlen alkalmazottal is jól elboldogulnak. A gépparkjuk jól felszerelt, ezért némileg meglepő, hogy a kedvünkért az udvar közepére kiállított Compact-Solitair 9-esen kívül nem látni más eszközt, amely a jól ismert kék színt viselné.
„Valóban ez az első Lemken-beszerzé-sünk – erősíti meg Németh Levente. – De csak azért, mert a márkát mindig is a prémium kategóriába soroltuk, és valamiért úgy gondoltuk, hogy ezek a gépek számunkra megfizethetetlenek. Amikor viszont vetőgépvásárlásra került a sor, a forgalmazó Pap-Agro Kft.-vel is felvettük a kapcsolatot, és olyan versenyképes árat tudtak mondani, hogy szinte rögtön meg is állapodtunk velük.” A testvérpár számára – a gazdaság családi jellegéből adódóan – az volt az elsődleges szempont, hogy a beszerzendő gép minél kevesebb menetszámmal tudja elvégezni a műtrágya- és vetőmag-kijuttatást, hiszen a minimális alkalmazotti létszám miatt nincs lehetőségük párhuzamosan több géppel dolgozni. Az is a prioritások közt szerepelt, hogy a fülkéből lehessen szinte mindent irányítani, márpedig a Lemken Compact-Solitair 9/400 HD típusnál elektromos kapcsolással vagy hidraulikus előfeszítéssel mozgatható lényegében az összes egység. Egyedül a csoroszlyamélységet kell mechanikusan beállítani, de az nem nagy fáradság, hiszen egyszeri beavatkozást igényel.
A munkaeszköz legfeltűnőbb része a 3500 literes osztott tartály, amelynek 60-40, 40-60, illetve 50-50 százalékban változtatható a térfogataránya. „Rozsvetésnél nincs tápanyag-kijuttatás, ezért csak a magtartályt használjuk, ha viszont műtrágyát is szórunk, akkor fele-fele arányban töltjük bele a vetőmagot, illetve műtrágyát. Az osztás nálunk sohasem okozott problémát, a legnagyobb Big Bag zsák is kényelmesen belefért” – magyarázta Németh Levente. A 2012-ben beszerzett, 4 méter munkaszélességű eszközzel óránként 4 hektárnyi területet is bevetnek 10-11 km/h munkasebesség mellett. 
A szükséges vonóerőről egy 175 LE-s Claas Ares 826-os traktor gondoskodik, amely a helyi (nem túl magas aranykorona értékű, homokosabb talajoknál) elegendő, de kötöttebb földeken alighanem az alsó határt súrolná. A tartály feltöltőállása masszív és praktikus, a teleszkópos rakodó vagy daru által beemelt zsák könnyen üríthető a széles beöntőnyíláson keresztül.
A Compact-Solitair 9-es lelke a Solitronic vezérlőegység. A kalibrációs tálca segítségével beállított értékek alapján munka közben már a komputer határozza meg a sebességhez adagolt vetőmag- vagy műtrágya-mennyiséget. A fülkében lévő kijelző folyamatosan mutatja a pontos vetési kilogrammokat, a csoroszlyanyomást, a sebességet, a megművelt területeket, a nyomjelzők pozícióját, ráadásul a vezérlőegység a fordulásnál is segít, hiszen egy hidraulikakar-mozdulatra kiemeli a talajművelő egységet, a vetőegységet és a nyomjelzőket. A gép talajművelő része egy Heliodor rövidtárcsa, amely nem nagy (5-8 cm-es) mélységben dolgozik, de ez éppen elegendő arra, hogy a talajfelszínt kicsit átforgassa, lazábbá tegye és eltüntesse az esetleges gyomokat. Mivel minden műtrágyacsoroszlya két vetőcsoroszlya közt helyezkedik el, optimálisan juttatja le a tápanyagot a gyökérzónába, mégpedig grammra pontosan a beállított értéket. Németh Levente szerint rendkívül hasznos kiegészítő a csoroszlyákon lévő keményfém sárkaparó, amely a kissé nedvesebb földeken is megelőzi az eltömődést. „A gumikerekes tömörítő henger szokatlanul nagy méretű, de a vásárlásnál döntő szempontnak számított, hogy 
a homokos talajokon is biztos legyen az átfordulás” – emel ki egy további előnyös megoldást a fiatal gazda. A több lépcsőben változtatható, hidraulikanyomással előfeszített, kettős tárcsás vetőcsoroszlyák egymástól független kitérésre is képesek, s a mélységhatároló kerekekkel együttműködve optimális talajfelszínt hagynak maguk után. Lényegében egy kis vetőárok jön létre, amely a csapadékot pontosan a mag köré vezeti, így teremt számára ideális viszonyokat.

Pontos, igényes, de nem kényes – Lemken Compact-Solitair 9 vetőgép-kombinációSzabó Gábor (55) növénytermesztési ágazatvezető Aranybulla Mezőgazdasági Zrt.,


Székesfehérvár család: két fiú édesapja

hobbi: szőlészkedés és borászkodás

telefon: 06 (30) 396-8863


A székesfehérvári Aranybulla Mezőgazdasági Zrt. 2300 hektár szántóterületen gazdálkodik. A 125 alkalmazottat foglalkoztató cég elsősorban klasszikus növénytermesztést végez (búza, kukorica, napraforgó), bár az utóbbi öt évben borsóval, szójával és sörárpával is foglalkoznak, amelyek kissé széthúzzák a vetési és betakarítási időt. Van lucernájuk is a 250 fejős marhájuk és azok szaporulata ellátására, s az állattenyésztési vonalon belül még az árutojás-termelés is komoly bevételi forrást jelent a 150 000 betelepített baromfi révén. Mindezt Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezetőtől tudtuk meg, miközben az egyik üres magtár felé haladtunk, hogy megszemléljük az ideiglenesen ott elhelyezett Compact-Solitair 9/600 K H vetőgép-kombinációt. Az eszközt 2014. március-április táján vásárolták a StAnd-Agro Kft.-től (Stéger Andor közreműködésével), és általában egy 280 LE-s Fendt 926-os traktor húzza, ha éppen nem a megérdemelt pihenőjét tölti. A fehérváriak egyébként jól ismerik a Lemken márkát, hiszen korábban grubbert és kompaktort is beszereztek tőlük, valamint a jelenlegi vetőgép elődjét, egy 6 méteres Solitair 9-est. Mivel az új eszköz nagyon hasonló kialakításában a régihez, a kezelő hamar megbarátkozott vele. 12 km/h-s munkasebesség mellett, a három Big Baget is „benyelő” 4500 literes tartály révén akár 40-50 hektár is bevethető vele egy műszaknap alatt – természetesen megfelelő kiszolgálással.Pontos, igényes, de nem kényes – Lemken Compact-Solitair 9 vetőgép-kombináció
A talajelmunkálást végző, külön csapágyazott csipkéstárcsasornak a helyi középkötött talajok nem jelentenek nagy kihívást. A termetes gumikerekes tömörítő hengernek viszont itt is jó hasznát veszik, bár tavaly ősszel (amikor volt csapadék bőven) a lazító annyira felpuhította az egyik tábla talaját, hogy azon már az óriási kerekek sem forogtak el. Egyébként a gép sík felületet hagy maga után, a csoroszlyák szépen lerakják a magot, egyenletes kelést biztosítva számukra. A mélységhatároló és tömörítő gumikerekek is jól működnek, mert lerúgják az esetlegesen rájuk ragadt földet, nem viszik magukkal. A leghátulra szerelt borona pedig nemcsak elegyengeti a felszínt, de kicsit borzasabbra is hagyja, ezáltal a cserepesedés sem jellemző, eső után sem tömörödik a talaj. A vontatott, hidraulikusan csukható eszköz igen praktikus ezen a vidéken, hiszen az Aranybulla Zrt. szabdalt területeken gazdálkodik, a két legtávolabbi földjük 20 km-re van egymástól. A Compact-Solitair 9-es további előnye a korábbinál nagyobb átmérőjű talajkerék, amely jeladóként segíti a vetés műveletét. Önsúlyánál fogva a kiemelést követően azonnal megáll, így az adagoló sem működik tovább. Némi problémát jelent viszont, hogy a csőben lévő magot még kiadagolja a gép, ezért a kezelő ügyességén is múlik, mennyire lesz egyenletes az állomány a fordulókban. A tartályból szinte az utolsó kilóig ki lehet vetni a magot, az ürülést egy szenzor pontosan jelzi. A gép minimális karbantartást, gyakorlatilag csak napi zsírzást igényel, így aki ebbe ruház be, az tudhatja, hogy rendkívül igényes, de egyáltalán nem kényes eszközhöz jut általa.
Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkozik az új eCerex 600 pneumatikus vetőgép

A Multiva ismét részt vesz a hosszú kihagyás után megrendezésre kerülő hannoveri Agritechnica kiállításon. ...