TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
A vetésnél már eldől a növény sorsa II.

A vetésnél már eldől a növény sorsa II.

Vető- és talajművelő gépek - 2018.03.03

A sikeres vetés a jó magágykészítéssel kezdődik. De ugyanilyen fontos a megfelelő tőtávolság kialakítása is, valamint az egyenletes vetésmélységé, amely elengedhetetlen az egyöntetű, robbanásszerű keléshez.

A január végi AGROmashEXPO–Agrár-gépShow kiállításon annak jártunk utána, hogy gépgyártó és gépforgalmazó partnereink milyen eszközöket kínálnak 
a szakszerű és eredményes vetéshez.

Szűk soros vetésre is

Szemenkénti vetőgépei közül a Kubota PP 1450 V típusra hívta fel a figyelmet a Két-Kata Kft. Ez ideális választás mind a gazdálkodóknak, mind a bérvállalkozóknak. A hidraulikusan mozgatható gerendelynek köszönhetően a 6 darab vetőkocsi fokozatmentesen állítható 35 és 80 cm között, ezáltal megnőtt a vetőgép felhasználhatósága, hiszen akár szűk soros vetésre is használható. Felszerelhető 1000 literes műtrágyatartállyal és mikrogranulátum-szóró egységgel is. A pontos vetésről a nagy tömegű HD vetőkocsi gondoskodik, ebben található a tömítés nélküli vetőház is, amelyben a vetőtárcsa és a ház között fix, súrlódásmentes kapcsolat van, ezáltal nincs kopás, és alacsony meghajtó erőre van szükség. A precízséget más részről az E-DRIVE rendszer biztosítja, amely egy elektromos meghajtási rendszer. Lényege, hogy minden vetőkocsit saját villanymotor hajt, az adatok bevitele és megjelenítése pedig egy ISOBUS-kompatibilis kijelzőn történik. Akár menet közben is fokozatmentesen változtatható a tőtáv, vetőkocsinként külön-külön is.

Kubota PP1350 V szemenkénti vetőgép
Kubota PP1350 V szemenkénti vetőgép

Maglehelyezés eltolt sorokban

A magok földbe helyezéséhez a Lemken a félig függesztett Solitair 25 gabonavető szériát kínálja magyarországi újdonságként. A 4–6 méter munkaszélességű, 3000 literes műanyag tartállyal felszerelt, új elrendezésű gépnél a leforgatás, a dózisok beállítása teljesen automata módon történik, a kezelőnek mindezt 
a fülkében lévő monitoron keresztül kell kezdeményeznie és végrehajtania. Az új generációt képviselő Solitair 25 esetében minden adagoló külön elektromos hajtással rendelkezik, így könnyű a szakaszolás, az egyenletes vetési mélységről pedig a mélységhatároló kerékkel szerelt OptiDisc és OptiDisc M kettős tárcsás csoroszlyarendszer gondoskodik.

Az Azurit 9 szemenkénti vetőgépnek a 8 soros változatát hozta el a német gyártó az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításra. Ennek jellegzetessége, hogy nem szóló sorokban vet, de nem is „klasszikus” ikersorokban, hanem párhuzamos, egymástól eltolt sorokban helyezi le a magokat (ezt a Lemken DeltaRow technológiának nevezi). A gép az áprilisi kukoricavetési szezonban hazai demókörútra indul, így minden érdeklődő megismerheti munka közben is. A 4, 6 és 8 soros kivitelű, 75 cm-es sortávolságú eszköz 600 literes központi tartállyal van felszerelve, a vetőelemek fölötti köztes tartályokat pedig egy kisebb villanymotor-hajtású adagoló segítségével töltik fel. A kivetett magokat egy fotocella meg is számolja, így a kezelőnek nem csupán a leforgatásra kell hagyatkoznia, hanem pontos adatokat kap a ténylegesen kijuttatott mennyiségről is. Gyakorlati tesztek mutatják, hogy az Azurit 9 révén akár 10–12 százalékos termésátlag-növekedés érhető el. Kiegészítésként egy fronttartályba műtrágya is tehető, ezzel csökkenthető a menetszám.

Nagyobb tenyészterület: Lemken Azurit 9
Nagyobb tenyészterület: Lemken Azurit 9

Tömörítés és rögaprítás

A vetés előkészítéséhez a Metalwolf Kft. a fogas kombinátorukat ajánlja a gazdák figyelmébe. Ez egy nagyon alkalmas szerszám, amely első és hátsó simítóval és rögtörővel is rendelkezik. A rögtörők egymástól külön-külön állíthatók, tehát független az első és a hátsó sor, mindezt egy csavarorsós-rugós megoldás teszi lehetővé. Egy viszonylag régebbi fejlesztést, az ékgyűrűs hengerre szerelt tárcsát is érdemes megemlíteni. A gyártócég immár hároméves tapasztalattal a háta mögött egyértelműen ki tudja jelenteni, hogy a szerkezet lényegesen nagyobb tömörítő, rögaprító hatással rendelkezik, mint a korábban gyártott pálcás hengerek. Főleg az úgymond „nagy gépeknél” használható átütő sikerrel, de gondoltak a kisebb gazdaságok igényeire is: így számukra a három-, esetleg négyméteres méretet ajánlják, nem összecsukható, hanem merev vázas kivitelben. A gazdák részéről továbbra is jelentős érdeklődés mutatkozik a kompakt tárcsák iránt, amelyekből a Metalwolf vontatott kivitelezésűt is kínál.

Metalwolf fogas kombinátor a vetés előkészítéséhez
Metalwolf fogas kombinátor a vetés előkészítéséhez

Független csoroszlyaegységek

A tavaszi magágy-előkészítő gépek közül elsősorban az Optima az, amely 
a könnyebb súlyának köszönhetően alkalmasabb erre a munkára. Erős és tartós felépítése a kombinátort kiváló magágykészítővé teszi az elsődleges talajmegmunkálás után. Az Optima egy skandináv típusú, rugós kapás kombinátor, meghosszabbított vázszerkezettel. Ez a piac egyik leghosszabb kombinátora: a hét és fél centimétereként elhelyezett kapák hét kapatengelyen oszlanak el, ennek köszönhetően jóval szellősebb a gép felépítése, mint legtöbb versenytársáé. Ez a speciális felépítés azt eredményezi, hogy kiváló talajátfolyása van, könnyedén megbirkózik a szármaradványokkal. Széles, masszív tandemfutóművei, valamint kettős, a futóművek alatt megerősített vázszerkezete nagyon stabil, igen precíz gépet eredményez. Mivel 6–10 méter közötti munkaszélességgel gyártják, a kisebb családi gazdaságok és a nagy termelők igényét egyaránt ki tudja szolgálni. 
Az Optima kimagasló rugalmasságot kínál: egyes modelleken a munkaszélesség utólagosan is növelhető.

A TopLine Superre egyaránt tekinthetünk úgy, mint egy nehéz kombinátorra vagy mint egy könnyű kultivátorra. Nehezebb, mint az Optima, ezért elsősorban nem tavaszi magágykészítőnek ajánlják, de erre is alkalmas, ha nem jelent gondot a talajtaposás az adott területen. Nem önmagában a gép súlya az, ami indokolja ezt a különbségtételt, hanem az, hogy 
a súlya és az erősebb kapái miatt nagyobb teljesítményű traktort kíván maga elé. A TopLine tökéletesen alkalmas egész sekély magágykészítésre, minimális talajművelés során is jól alkalmazható. Képes kalászostarló-hántásra is, vagyis univerzálisan, egész évben jól használható gépről van szó.

A Multiva mechanikus vetőgépe az idei évre megújult, és az új Forte XT számtalan egyedülálló megoldást vonultat fel. Ami igazán egyedivé teszi a gépet a piacon, az a független csoroszlyaegységek kialakítása. A szabadalmaztatott XT-precision csoroszlyák egyedülállóan pontos vetési eredményt garantálnak, mivel a vetési mélység csoroszlyánként külön oldalsó mélységtartó kerekekkel állítható be. Ez azt eredményezi, hogy ha billen vagy süllyed a gép, a csoroszlyák akkor is tartják a munkamélységet, így minden körülmények között pontos lesz a mag elhelyezése. A Forte valódi direktvető gép, amely üres tartállyal is biztosítja a 200 kg-os csoroszlyanyomást, tehát nem a gép töltöttségi állapotától függ ez a tulajdonsága. Menet közben hidraulikusan 50-től 200 kg-ig állítható be a csoroszlyanyomás.

Multiva Forte direktvető gép
Multiva Forte direktvető gép



Szerző: AgrárUnió

Címkék: Kubota, vetőgép, vetés, Lemken, csoroszlya, tömörítés, Két-Kata Kft. , Multiva, Optima, Solitair, Azurit, rögaprítás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A talajban élő kártevők elleni hatékony védekezés a jövedelmező ...

A tavaszi vetési szezon kezdetéhez közeledve érdemes végiggondolni azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek ...