TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A Lemken forradalmi újdonságokkal bombázza a piacot

A Lemken forradalmi újdonságokkal bombázza a piacot

Vető- és talajművelő gépek - 2017.11.22

A legtöbb gépgyártó a kétévente sorra kerülő hannoveri Agritechnica szakkiállításra időzíti újdonságait. A német Lemken azonban nemcsak vadonatúj termékekkel jelentkezett, de fejlesztéseik szinte az összes eszközüket érintették.

A show egyértelmű sztárjának az Azurit 9 szemenkénti vetőgép számított, amely az Év gépe díjat is elnyerte az Agritechnicán. A Lemken évek óta dolgozott a terméken, és mostanra végre szériakésszé érett, így jövőre megkezdődhet (Magyarországon is) a forgalmazása, 4–6–8 soros kivitelekben.

Azurit

Specialitása a DeltaRow vetési rendszer, amely egymástól 75 cm-re lévő, 12,5 cm-es ikersorokat jelent. Az eltolt vetőmag-lehelyezés következtében 70 százalékkal nagyobb tenyészterület jut egy-egy növény számára, ez pedig tesztekkel igazolhatóan körülbelül 10 százalékkal magasabb termést eredményez ugyanazon tőszám esetében. Az Azurit 9 szemenkénti vetőgép akár 15 km/h munkasebességre képes, központi magtartálya 600 literes, és a gép teljesen ISOBUS-előkészített.

DeltaRow

A Lemken piacra dobja az új, 4 gerendelyes Karat 12 intenzív grubbert is, amely sűrűbb kapaosztással rendelkezik, és hosszabb élettartamú kopóegységekkel van felszerelve. Az eszköz a korábbi (3 gerendelyes) Karat 9 szántóföldi kultivátor mellett kínál választási lehetőséget.

 Karat

A Heliodor 8 és Rubin 9 típusokból álló rövidtárcsák választékát a Lemken a közelmúltban a Rubin 12 rövidtárcsával bővítette ki, amely már 20 cm munkamélységig dolgozik (erre eddig csak a kultivátorok voltak képesek). Az óriási, 736 mm átmérőjű tárcsalapok kopásállóságát 20 százalékkal megnövelték. Igaz ez a Rubin 9-re is, de ennél maradt a 620 mm-es átmérő.

 Rubin

A német gyártó bevezette az OptiChange rendszert a talajművelő gépei esetében. Ha valakinek van már Lemken gépe, és szeretné közöttük cserélgetni a lezáró hengert, akkor ezt mostantól egy gyorscserélő rendszer segítségével megteheti. Elég csupán egy-egy csapot kihúzni a henger felfogatásánál, így – például villás targoncával – könnyen leemelhető, illetve helyette föltehető a másik. A megoldás nemcsak költségkímélő, de a változó körülményekhez való könnyebb igazodást is lehetővé teszi.

 OptiChange

Megújult a Lemken permetezőgép családja is, a Primus és Albatros széria egyaránt ráncfelvarráson esett keresztül. A szórókereteken az utolsó szakasz immár fúvókánként szakaszolható, így sokkal finomabb lezárás érhető el. Teljesen átdolgozott a szivattyúrendszer, a vonórúd pedig megfordítható, így alsó és felső bekötésű is lehet. Szintén megújult az elektronikai rendszer, immár modernebb kezelőszervekkel találkozhatunk.

 Primus

A CCI 1200-as monitor fényereje állítható, így esti munkavégzésnél sem válik zavaróvá. Az új joystick hátulján egy gomb található, amelynek segítségével lapozni lehet, vagyis kiválasztani a megfelelő funkciót. Az elöl lévő cserélhető keret eltérő kiosztása más-más funkciógombokat hív elő.

CCI 1200

A Lemkenről szólva nem hagyhatjuk ki az ekéket sem. A Diamant félig-függesztett eszközök esetében jövőre vezetik be az OptiLine rendszert, amely lehetővé teszi az utánfutás-állítást. Az eke húzási pontja ez által precízen beállítható, így a lehető legkisebb ellenállással vontatható. Kiegészülve a már meglévő súlyáthelyező rendszerrel a megoldás akár 10 százalékos üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet.

Napjainkban egyre elterjedtebb, hogy a nagy teljesítményű traktorok sokszor nem barázdában, hanem tarlón húzzák az ekét. Ehhez igazodva megújult a Diamant tarlónjáró kivitele is. Az Onland funkció a 3–3,5–4 méter szélességű erőgépekhez is könnyen illeszthető, hiszen a váz megfelelően kinyílik. Újdonság még a hidraulikus mélységállítású kerék.

OptiLine

A Solitair 25 vetőgép a Solitair 9 mellett lép be jövőre a piacra. Ez már sokkal csendesebb ventilátorrendszerrel van felszerelve, valamint automata kalibráló és önbeállító rendszerrel, és tárcsával, grubberrel, forgóboronával egyaránt kombinálható.

 Solitair

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: rövidtárcsa, vetőgép, Agritechnica, Lemken, eke, grubber, permtezőgép
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jövő évi vetési tervek – életbe lépő új vetésváltási és ...

Az Európai Bizottság nemrég egyértelművé tette: 2024-re nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy ...