TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 598 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,54
USD: 352,65
CHF: 403,4
GBP: 444,34
Hirdetés
Lemken Zirkon–Saphir forgóborona-gabonavetőgép kombináció – A legjobb anyagból

Lemken Zirkon–Saphir forgóborona-gabonavetőgép kombináció – A legjobb anyagból

Vető- és talajművelő gépek - 2015.04.28

Az alap talajművelést követő magágykészítéshez, vetéshez és visszatömörítéshez kiváló eszköz 
a Lemken cég Zirkon forgóboronából és Saphir mechanikus gabonavetőgépből álló kombinációja, amelynek hatékonyságát, praktikusságát és egyéb kedvező tulajdonságait már a magyar gazdák is régóta ismerik és elismerik. Ezúttal két dunántúli géptulajdonos számol be az évek alatt összegyűjtött tapasztalatairól.

Rossz föld nincs

Az Alföldről Dunaföldvár felé autózva még március közepén is sűrűn láttunk belvíztől sújtott földterületeket, sőt nem egy helyen a kukorica is lábon állt. A talán kissé korán érkező gólyák megilletődve vadásztak békára a vízbe borult, sárga tengeriszárak között, amelyeket nemhogy levágni, de egyelőre kiszántani sem lehetett a mostoha körülmények miatt. „Bennünket legfeljebb 5–10 százalékban sújtott a belvíz, nincs okunk különösebb panaszra – mondja a Dunaföldvár környékén (de csakis a Dunán túl) gazdálkodó Tóth Gábor. – Egyébként én azt vallom, hogy nincs rossz föld, csak rossz gazda, s aki a mezőgazdaságban dolgozik, annak el kell fogadnia a folytonosan változó viszonyokat” – teszi hozzá bölcs nyugalommal.
Az egyéni vállalkozó fiatalembernek 5 és 40 aranykorona közötti értékű, középkötött, homokos vályogtalajokon kell boldogulnia, amelyek szerencsére mentesek a szélsőségektől, így átlagos gépekkel is jól művelhetők. Tóth Gábor 2004-ben még szolgáltatóként kezdte a gazdálkodást, saját területe nem volt, csak egy öreg MTZ-je. Aztán a szorgalom és a kitartás meghozta gyümölcsét, hiszen ma már két alkalmazottal és három John Deere traktorral dolgozik 210 hektárnyi saját és 350–400 hektárnyi bérmunkában művelt földjén.

Lemken
„Talajgépekben főként Lemkeneket használunk, van egy Karat grubberünk, illetve egy ekénk is – kezdi a felsorolást. – A legelső beszerzésünk viszont a Zirkon 10-es forgóboronával kombinált Saphir 7-es vetőgép volt, amelyet a Pap-Agro Kft.-től vásároltunk. A korábbi gépünknél hátrányt jelentett, hogy nem tudtunk vele repcét vetni, illetve maga a vetés is külön talaj-előkészítést igényelt. A 3 méteres munkaszélességű Lemken gépkombinációt 2008-ban vettük, s bár eredetileg csak évi 150–200 hektár művelését terveztük vele, általában 5-600 hektárt dolgozik. De jól bírja, akár napi 20 hektár is bevethető vele.”

 

 

Tóth Gábor

Tóth Gábor (39) kertészmérnök, egyéni vállalkozó család: három gyermek édesapja hobbi: mezőgazdaság, 
vízi sportok, lovaglás tel.: 06 (20) 2035-966

Tóth Gábor a saját földjén a repce mellett búzát, árpát, napraforgót és kukoricát termeszt, a kötelező zöldítést pedig valószínűleg borsóval és lucernával oldja majd meg. Olyat, amelynek a súlypontja a lehető legközelebb esik a traktorhoz, hiszen az erőgépnek teli magtartállyal is meg kell azt emelnie. A Lemken eszköze tökéletesen bevált, ráadásul a forgóboronát külön is használni tudják. Volt olyan tavaszi szántás, amire semmi mással nem tudtak rámenni, de ez a vizes-szalonnás területen is jó magágyat készített. „Olyan szerszám, ami mindenre jó, és még keveset is fogyaszt, nem létezik – mondja a dunaföldvári gazdálkodó. – Szem előtt kell tartani, hogy ez nem szántáselmunkáló, hanem magágykészítő és tömörítő, vagyis a legokosabban úgy üzemeltethető, ha a szántást előbb lehengerezzük, és ezt csak utána használjuk.” A szakszerű alkalmazást a gép meghálálja, hiszen eddig Tóth Gábornak is mindössze egy „ledarálódott” kis műanyag fogaskereket, a tömörítő gumikat, valamint (2000 hektár után) a borona fogait kellett lecserélnie.. A Zirkon–Saphir kombinációhoz úgy jutott el, hogy a 155 LE-s traktorához keresett függesztett, a szélsőségek kivételével bármilyen talajtípuson elboldoguló gépet. 

A Zirkon 10 forgóborona Allround késes fogai mindkét oldalukon vágóél-lel rendelkeznek, ráadásul a legfontosabb tartományokban páncélozottak is. 
A rotor forgásiránya változtatható, előre-futás helyzetben a fogak intenzívebben kevernek, mélyebbre hatolnak, míg utánfutásra állítva az egyengető hatásuk jobb. A szárnyas késes traktornyom-lazítót Tóth Gábor hasznos extrának tartja, bár ezt nagy szármaradványú területen célszerű leszerelni. A boronának ugyanakkor nincs megtúrás-veszélye, hiszen a kések ellenkésként működnek egymás mellett, így nincs hely az eltömődésre, az eszköz lepucolja saját magát. A mechanikus magadagolású Saphir 7 vetőgép Easytronic vetésellenőrző számítógépe mindvégig nyomon követi a vetés folyamatát. Dunaföldváron elsősorban a hektármérést és a művelőutak automatikáját használják, s mivel már 2 cm-es pontosságú RTK-rendszerrel dolgoznak, a „csúnya” csatlakozások, rávetések vagy éppen kihagyások kiküszöbölhetők általa.


Minőségi acél
Dunaföldvárról a Kaposvártól 16 kilométerre lévő, alig 450 lakosú Várda felé vettük az irányt. Rögtön feltűnt számunkra, hogy errefelé egyáltalán nem láttunk belvíz sújtotta területeket, műveletlen földeket. „Ez a somogyi dombság, innen lefolyik a víz” – magyarázza Kolozsvári László, aki ügyintézőként tevékenykedik a felesége és fia által tulajdonolt Agro-Trans Kft.-ben.
A 2006-ban alapított cég fő tevékenysége a mezőgazdaság és a fuvarozás, s az agrárrészen a családtagokon kívül három alkalmazott dolgozik. Mivel a feleség nevén még egy családi gazdaság is van, a várdai família összesen 370 hektáron gazdálkodik, s emellett további 100 hektárnyi földet művelnek a velük integrált gazdák részére. Kukoricát, búzát, árpát, repcét és napraforgót termesztenek, az erőgépparkot pedig egy Valtra és négy John Deere traktor alkotja. A Zirkon 8-as forgóboronából és Saphir 7-es vetőgépből álló kombinációt egy 260 LE-s, 8260R típusú „Johnny” húzza majd, amelyet hátul ikerkerekekkel szereltek fel. Ha ugyanis tele van az 1050 literes magtartály, a 800–900 kg-os pluszsúly meglehetősen nagy nyomást gyakorol a talajra, amit célszerű ezzel a megoldással tompítani.

Kolozsvári László (58) ügyintéző, Agro-Trans Kft. család: két gyermek édesapja, 
kétszeres nagyapa hobbi: szőlészet tel.: 06 (20) 9439-560
Kolozsvári László (58) ügyintéző, Agro-Trans Kft. család: két gyermek édesapja, 
kétszeres nagyapa hobbi: szőlészet tel.: 06 (20) 9439-560


A várdai gazdálkodó még 2009-ben vásárolta az első Lemken munkaeszközét (egy ötfejes váltvaforgató ekét), s annyira bevált, hogy azóta már egy 4 méteres grubbert, egy permetezőt, egy tárcsát, valamint a fentebb említett gépkombinációt is a német gyártótól szerezte be. Az utóbbit három éve vásárolta az Andest 2005 Bt.-től (illetve annak dél-dunántúli képviselőjétől, Gölöncsér Istvántól), s éves szinten 200 hektárnyi területen vetnek vele. A 20-30 aranykorona közötti értékű, kötött, barna erdőtalajok nem okoznak neki különösebb problémát, s a gépkombináció nagy előnye, hogy a használata csupán egy traktort foglal le.
„Kiváló a munkaminősége, nagyon jó, aprómorzsás magágyat csinál – dicséri meg Kolozsvári László a kék eszközt. – 
A csipkés tömörítő henger tarajai a sorok közt jól megtömörítik a talajt, a mag fölött viszont lazán hagyják. A nyomjelző szintén hasznos alkatrész, hiszen ez garantálja a csatlakozó sorok pontosságát. A vetőgépünk 4 méteres munkaszélességű, a permetezőnk viszont eredetileg 18 méteres volt, ám jobbról-balról megtoldottuk 1-1 méterrel, így már kompatibilisek egymással. A legnagyobb terhelésnek kitett részeken, a borona fogain semmiféle kopás nem látszik, de azt eddig is tudtam, hogy a Lemken anyagminősége nem hagy kívánnivalót maga után” – teszi hozzá a somogyi gazdálkodó.
A minőségi acélból készült, vastag falú, teljesen zárt hajtóműteknőben eddig nem volt szükség olajcserére (Dunaföldváron ugyanezt hallottuk az ottani hétéves gépről), s az eszköz egyébként is nagyon kevés karbantartást igényel: szezon előtt és után egy kis zsírozást, olajozást, valamint fedett helyen tárolást. 9–11 km/órás munkasebességnél a 4 méteres vetőgép naponta 25 hektárral kényelmesen megbirkózik, s a fokozatmentesen állítható olajfürdős hajtómű révén hektáronként minimális mennyiségű (1,8–2 kg) repcét is el tudnak vele vetni. A magtartályt erős, széles töltőálláson lehet megközelíteni, és a BigBag zsákból pár perc alatt feltölthető. Várdán ezt a munkát egy speciális pótkocsi hátuljára szerelt magfeltöltő csiga segíti. A dupla tárcsás csoroszlyák egyforma mélységben, egyenletesen helyezik le a vetőmagokat, ami a kiváló termés fontos követelménye.
Egyik gazda sem csupán udvariasságból mondta tehát, hogy a Lemken termékét – a minőséget és hasznosságot tekintve – az adott gépkategóriában a legjobbnak tartja.

 

 
Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Jogi útra terelve igyekeznek megmenteni a Nitrogénműveket

Befejezték, véglegesen leállítja a termelést a Nitrogénművek – röppent fel a hír november 14-én, kedden ...