TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Több termés, kevesebb veszteség – Bayer gyümölcsös szimpózium Nyíregyházán

Több termés, kevesebb veszteség – Bayer gyümölcsös szimpózium Nyíregyházán

Kertészet - 2016.03.17

Az ország minden részéből érkező gyümölcstermelő szakemberek évek óta Nyíregyházán gyűlnek össze a Bayer szezonindító növényvédelmi tanácskozásán. A februári rendezvény alapgondolatát a gyümölcsök tárolhatóságának javítása adta.


A gyümölcs- és zöldségfélék a tárolási veszteségekre legérzékenyebb növényi termékek, ami megnyilvánul a tárolhatóság, a polcon tarthatóság idejében, a minőségromlásban, a tárolás alatt piacképtelenné vált áru magas arányában. E paraméterek javításában a betakarítás utáni (ún. post-harvest) eljárások és a tárolási körülmények mellett nagy szerep hárul a vegetációs időben elvégzett (pre-harvest) kezelésekre is.
Ez utóbbi a területen a Bayer több újdonsággal és a már bevált technológiai ajánlásaival hathatós segítséget tud nyújtani a gyümölcstermesztőknek.

Tudomány egy jobb életért
A Bayer tavaly jelentős belső szervezeti átalakuláson ment keresztül, amiről Majsa Dezső marketingigazgató osztott meg néhány információt a rendezvény résztvevőivel. A korábban három pilléren álló vállalat ipari anyagokkal foglalkozó üzletágát Covestro néven tőzsdére vitték, így a Bayer – növényvédelmi és egészségügyi szegmensei révén – tisztán élettudományi vállalattá alakult. Minden fejlesztési erőforrásukat ennek a szolgálatába tudják állítani. A növényvédelem területén a kiváló minőségű kémiai anyagok és az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadás mellett a biológiai növényvédelem felé fordulnak, és néhány éven belül ezen a területen is alapozhatunk a Bayer megoldásaira. Az élelmiszer-termelést tekintve a vállalat szlogenje – „tudomány egy jobb életért” – mindannyiunk érdekét megtestesíti: hogy mindig biztonságos, jó minőségű, a saját hazánkban megtermelt gyümölcsökhöz juthassunk.

A Luna szercsalád
A Luna Privilege és a Luna Experience révén két nagy sikerű terméket vezetett be a Bayer a gyümölcstermesztésben az elmúlt két évben. Elhelyezésüket a növényvédelmi technológiában és a gyümölcsök tárolhatóságában betöltött szerepüket Lovász Csaba marketingmenedzser mutatta be.
A gyümölcs megtermelése egy dolog, de az eredményesség végső soron a piacra vihető áru mennyiségének és minőségének függvénye. Ebben kulcskérdés a veszteség csökkentése, ami intenzíven kutatott terület, és magában foglalja a pre-harvest és post-harvest technológiákat is. Az Európában megtermelt gyümölcs negyven százaléka vész el a piac számára a veszteségek miatt, pedig a termelés költségei ezt a hányadot is terhelik. Az előrelépéshez a termés növelése mellett a veszteség csökkentését is el kell érni. Ebben a Bayer, a Luna termékcsalád jóvoltából, a pre-harvest technológiában tud a termelők hathatós segítségére lenni.
A termékcsalád első képviselőjét 2014-ben vezették be Luna Privilege néven. Új hatóanyaga, a fluopiram széles hatásspektrumú, a gyümölcs- és zöldségfélék számos betegsége ellen hatékony, így a lisztharmatok, moníliás betegségek, a fehér- és szürkepenész ellen is. Tebukonazolos kombinációja, a Luna Experience 2015-ben került forgalomba. A kombináció hatásspektruma már kiterjed a varasodásra, rozsdabetegségekre és több levélbetegségre is. A két hatóanyag eltérő hatásmódú, ami alapvető fontosságú a rezisztencia elleni védelemben.
lovász csabaLovász Csaba marketingmenedzser

Az új hatóanyagról Lovász Csaba elmondta: a fluopiram jelentős része a felszínen marad, fokozatosan kerül a növény nedvkeringésébe, ahol a fiatal, betegségekre legfogékonyabb részek felé vándorol. E tulajdonságai eredményezik hosszú hatástartamát. Kombinációs partnerével, a tebukonazollal kapcsolatban kiemelte: szintén felszívódó, jól szállítódó hatóanyagról van szó.
A Luna Experience felhasználása már a vegetáció elején javasolt, amivel megalapozhatjuk a növény egészségét. Kisebb lombfelületen is nagyon jól felszívódik. Célszerű kontakt készítménnyel (például Antracol) kiegészíteni. A vegetáció második felében, a gyümölcsnövekedés időszakában érdemes visszatérni ehhez a készítményhez.
Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyümölcs eltarthatósága összefügg a fluopiram dózisával. A Luna Privilege nagyobb koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot, így ezt célszerű érés alatt használni. Az előadó kiemelte: alma esetében látványosan nőtt a tárolás végén piacképes gyümölcs aránya a Luna Privilege használata után, de nektarinnál és cseresznyénél is nagyon jó eredményt értek el a monília visszaszorításában és a polcon tarthatóság növelésében.

A fluopirammal elért eredmények mögött a hatóanyag komplex – gombaölő és élettani – hatása rejlik, aminek eredményeként:

• 
Ugyanakkora területről nagyobb mennyiségű piacképes termés takarítható be.
• 
Csökkenti a lappangó betegségek számát, jó alapot teremtve a post-harvest technológiáknak, növeli a polcon tarthatóság idejét.
• 
Az eltarthatóság érdekében nem kell előrébb hozni a betakarítást, megfelelő érettségben szedhető a gyümölcs, így ízletesebb lesz.

Régi-új kártevők
Az egyes rovarkártevők jelentőségét időről időre újra kell értékelni, ahogy a termesztéstechnológiában, növényvédőszer-használatban vagy egyéb körülményekben változások állnak be. Ezeket Hegyi Tamás fejlesztőmérnök vette számba előadásában.
A kaliforniai pajzstetű almában, csonthéjasokban is hatalmas problémát okoz az utóbbi években. Az alattomos kártevő kezdetben néhány fán okoz gócszerű fertőzést, majd hirtelen terjed szét az ültetvényben. A sikeres védekezésben nagy jelentősége van az időzítésnek, de az előrejelzés nem egyszerű feladat. A védekezés ideális időpontja a lárvarajzás csúcsa.
A vértetű újabb virágkorát éli. A Bayer készítményei közül a Moventót virágzás után, az intenzív növekedés időszakában használhatjuk ellene. Erős fertőzésnél, ha már virágzás előtt megjelenik, érdemes megalapozni a védelmet például Calypso-kezeléssel. A Movento használatakor ügyeljünk rá, hogy a permetlé kémhatása enyhén savas legyen, és lehetőleg önállóan juttassuk ki a készítményt. Nálunk nem nagy múltra tekint vissza a pettyesszárnyú muslica, amely a puha gyümölcsöket támadja a kissé párásabb, kiegyenlített klímájú területeken. Nagyon gyors szaporodásra képes: egy hét alatt képezhet egy generációt, akár tárolás alatt is. Ellene a védekezést nehezíti, hogy a biológiája csak részben ismert.
A kártevők elleni védekezésben az előadó kiemelte a szerrotáció jelentőségét, ami nélkül nagyon hamar hatástalanná válhatnak a jelenleg kiválóan működő hatóanyagok is. A gyümölcsösök szűkülő szerválasztékában erre egyre korlátozottabbak a lehetőségek, ami sajnos egyes hatóanyagok vagy hatóanyagcsoportok túlhasználatához vezet.

Tanulságok a tavalyi évből
Gáspár Gergely, a Bayer kertészeti termékek kelet-magyarországi képviselője néhány 2015-ös tapasztalatot gyűjtött csokorba előadásában.
Jellemző volt, hogy kevés virág nyílt az almán, így a termések is elég gyengék lettek. Ennek egyik oka, hogy 2014-ben a sok termés megterhelte a fákat, és ez kihatott a virágrügyek képződésére. Ilyenkor élni kell a termésritkítás lehetőségével, amire a Bayer az Ethrel készítményt kínálja.
Már 2014-ben is erős lisztharmatfertőzéssel kellett megküzdeniük az almatermesztőknek, ami tavaly fokozódott. Az akkor bevezetett Luna Experience felhasználásán is meglátszott a kórokozó nagy nyomása, és a kezelések eredménye sem maradt el. Mint ahogy sikeresen megbirkózott a csapadékosabb májusban előtörő varasodással is.
A tűzelhalással kapcsolatban az előadó megjegyezte: nem egyszerű, de kezelhető betegségről van szó. Preventíven lehet ellene védekezni, amihez az immunerősítő hatású Aliettet javasolta.
Gáspár Gergely a kártevők közül elsőként a vértetűre hívta fel a figyelmet, amely tavaly nyáron vagy éppen a szüret idejére erős fertőzést ért el, így idén valószínűleg komolyan számolni kell vele. A virágzás környékén károsító vagy rajzó kártevők (poloskaszagú almadarázs, bimbólikasztó bogár) kártétele erősen függ attól, hogy abban az időszakban történik-e rovarölő szeres védekezés. Az almamoly egy gyümölcsös rendezvényen megkerülhetetlen kártevő, így itt is szó esett róla. Két Bayer-készítmény is ajánlható ellene, a Calypso és az Alsystin.

Az eredményesség végső soron 
a piacra vihető áru mennyiségének 
és minőségének a függvénye.
Látványosan nőtt a tárolás végén a piacképes gyümölcs aránya Luna Privilege használata után.

http://agrarunio.hu/index.php/online-radio

 




Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Visszatekintés: A kukoricatermesztés növényvédelmi ...

A rossz emlékű 2022-es évet követően a kukoricatermesztés 2023-ban lényegesen kisebb kihívásokkal járt, ezért ...