Huminsav

Huminsavval a növények jóllétéért

A szakirodalom minden olyan természetes alapanyagból előállított készítményt, amely a növény növekedését támogatja, növénykondicionáló, ill. biostimuláns terméknek nevezi. Használatukkal fokozódik a növények tápanyagfelvétele, a gyökér növekedése és a környezeti stresszhatásokkal szembeni tűrőképessége.

Fontos szerepet töltenek be mind a talajok, mind a növények tápanyag-gazdálkodásában, szén-dioxid és oxigéncseréjében, toxikus elemek megkötésében és kiválasztásában, élettani folyamataikban, valamint a gyökérzóna mikrobiális életében és működésében.

A növénykondicionáló készítmények többségét humuszanyagokat tartalmazó termékek adják, amelyeket alapvetően három csoportba sorolhatunk: huminsavak, fulvosavak és humin anyagok. Biológiai hatásuk széleskörű, fokozzák a növény fotoszintézis aktivitását, felgyorsítják a sejtlégzési folyamatokat, növelik az élettani folyamatokan főbb szerepet játszó enzimek aktivitását. Antistressz, antivirális és adjuváns hatással is rendelkeznek.

Világviszonylatban évről-évre nagyobb a jelentősége és egyre nagyobb mértékben növekszik a növénykondicionáló készítmények használata. A mezőgazdaság időjárás-kitettsége, szélsőségesebbé válása, az intenzív termesztési technológiák terjedése és a termelők mezőgazdasági input anyagok (pl. növényvédőszer, műtrágya, lombtrágya…) jobb hasznosulására és megtérülésére való törekvéseiben kell keresnünk.

A növénykondicionáló technológiák használata napjainkban fokozottabb hangsúlyt kap a kertészeti ágazatban is. Minden évben számos kísérleti eredmény születik országszerte, amelyek igazolják az üzemi szinten alkalmazott, különböző növénykondicionálási és növénytáplálási technológiák előnyeit és eredményességét. A megfelelő mértékű és/vagy arányú tápanyag-utánpótlás, növénykondicionálás az adott év termesztési sikerességén túl, jelentős kihatással van a következő év hozamára is.

A gyümölcskultúrák magas beruházási és fenntartási költsége, az időjárási szélsőségek és a termelési intenzitás növelésének igénye a termelőket arra ösztönzi, hogy különféle növénykondicionáló és lombtrágyázási technológiákat alkalmazzanak. Komplex humin és fulvosavakra alapozott készítményekkel növelhetjük a gyümölcsállományok természetes ellenálló képességét a biotikus és az abiotikus stresszhatásokkal szemben. Ezen készítmények általában tartalmazzák mindazon anyagokat (pl. aminosavakat, enzimeket, enzimaktivátorokat, vitaminokat és egyéb biológiailag értékes vegyületeket…), amelyek fontosak a növények számára. Sejtszinten fejtik ki hatásukat, elősegítve a felvett tápanyagok beépülését, a tápanyag-harmónia kialakulását, egyensúlyi állapotot teremtve a növényben. További közös jellemzőjeként elmondható, hogy akár a növények gyökérzónájába kijuttatva vagy a növény leveleire kerülve lombtrágyaként is kiváló tápanyagot jelentenek. A termékek biológiailag aktív szerves anyagai biztosítják a gyümölcstermő növények kiegyensúlyozott tápanyagellátását, jó kondícióját, megalapozva az egészségesebb, jobb minőségű és eltarthatóbb gyümölcs termesztését. A csemeték telepítés előtti pár órás huminsavas áztatásával meggyorsíthatjuk és biztonságosabbá tehetjük az eredést, ezáltal erőteljesebb aktív gyökérzet fejlődik. Idős ültetvények több éven keresztül történő, folyamatos kezelésével tovább fenntartható a termőállapot, a termés mennyiségének és minőségének csökkenése nélkül. A nagyobb gyökérrendszerrel rendelkező csemetéknek a tápanyagfelvétele intenzívebb így előbb termőre fordulnak. Fokozottabb a növény stressztűrő képessége az időszakos hideghatással, szárazsággal szemben. A huminsavas növénykondicionálási technológiák nagymértékben hozzájárulnak a tápanyagegyensúly kialakulásához, ionantagonizmusok gyors és hatékony kezeléséhez. Magyarországon leggyakrabban hiányzó elemek a termesztés során a vas, magnézium, cink és a bór. A vas hiánya nagy mésztartalmú agyagtalajokon és mély fekvésű, tömődött levegőtlen talajokon fordul elő. Cink hiány általában száraz időszakokban főleg homokos talajokon a jellemző. Magas kálium tartalmú talajokon akadályozott a magnézium felvétele, így aszályos évjáratokban a levelek sárgulása jelentős mértékűvé válhat. Hasonló a helyzet a magas kálcium-karbonát tartalmú talajokon, ahol aszályos, illetve szélsőségesen csapadékos időszakokban vasfelvételi problémák alakulhatnak ki. Ezek a relatív tápanyaghiányok jól kezelhetőek két- három alkalommal, közvetlenül a növényleveleire kijuttatott huminsavas növénykondicionálóval és mikroelem lombtrágyával. A magnézium, cink és bór lombtrágyázás katalizálja az enzimatikus és szénhidrát szállítási folyamatokat. A kezelés hatására megemelkedik a gyümölcs cukortartalma (egy átlagos évjáratban 0,5-1,5 értékkel, csapadékos hűvös évben akár 2-3 értékkel). Kedvező irányba változik a cukor/sav arány, javul a gyümölcsök színezettsége. A termés nagysága, színezettsége és íze együttesen befolyásolja a piacosságot és egyben a jövedelmezőséget.

A Dánszentmiklóson almában beállított kísérleti eredmények (1. ábra) igazolják a technológia eredményességét a cukor/sav arányra, cukortartalomra, színezettség mértékére és a termésnövekedésre. A virágzás előtti kezelés segíti a kötődést, növeli a gyümölcsszámot és gyümölcsátmérőt. Almában az alternancia hajlam csökkentésére kifejezett jó hatással van. A gyümölcsök egészségesebbek, jobban eltarthatóbbak lesznek. A termésmennyiség növekedéséből és a minőségjavulásából adódó árbevétel többlet -- alacsony felvásárlási árak esetén is - sokszorosa a többletráfordításnak.
Az üzemi kajszibarack és meggy kísérletekben a 2017-es évben születtek hasonló pozitív eredmények, amelyek alátámasztják a kezelések fentebb felsorolt előnyeit.

Huminsav technológia alma

A korszerű, intenzív meggy termesztésben a tápanyagpótlásnak a sikeresség tekintetében kiemelkedő szerepe van. Okszerűen alkalmazott növénykondicionálással és lombtrágyázással folyamatosan fenntartható a fák jó kondíciója, termőképessége. A 2. ábrán látható kísérleti eredmények szerint meggyben pozitív növekedés érhető el gyümölcsátmérő, gyümölcstömeg, Brix-fok tekintetében a kezelt kontrollhoz képest.

Huminsav technológia meggy

Kajszibarackban is igazolt a kezelések pozitív hatása, amelyet a 3.ábra fenometriai mérési eredményei ábrázolnak. Az átlagos gyümölcstömeg 20%-al, az átlagos gyümölcsátmérő pedig 9%-al növekedett, amely a hektáronkénti termésmennyiség többletben is jelentkezett.

Huminsav technológia kajszibarack

Összegezve elmondható, hogy a komplex huminsavas növénykondicionálási technológiák általánosan minden gyümölcsfajnál jó eredménnyel alkalmazhatóak. A gyümölcsfajok tápanyagfelvétele, raktározása és ezáltal a tápanyagellátásuk is rendkívül összetett folyamat. A nem megfelelő mértékű és/vagy arányú tápanyag utánpótlás nem csak az adott év termésmennyiségére és minőségére, de a fák kondíciójára, így a következő év hozamára is jelentős kihatással lehet. Az elmúlt pár évben számos üzemi kísérletekre alapozott szakmai írás született, amelyek bizonyítják ezen technológiák alkalmazásának hatékonyságát. A huminsav alapú készítmények világviszonylatban is folyamatosan növekvő térhódítása a sokrétű pozitív hatásuknak és kiváló jövedelmezőségüknek köszönhető. Minden gyümölcskultúrában elengedhetetlenül fontos szerepe van a megfelelő fenofázisban elvégzett, talaj- és levélanalízis eredményeire alapozott, okszerű növénykondicionálásnak és növénytáplálásnak.

Szerző: Vaszily Zsolt, Pais István

Tags: biostimulátor, gyümölcs, növényvédelem, növénykondicionáló , huminsav

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom