TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Mostohagyerekek: 
a szőlősgazdák

Mostohagyerekek: 
a szőlősgazdák

Kertészet - 2015.11.18

A szakmai fórumokon gyakran elhangzik a szőlősgazdák részéről, hogy a kiemelt ágazat mostohagyermekeinek-testvéreinek érzik magukat, mert sem a szaktárca, sem a borászatok nem kezelik egyenrangú félként őket. A Kunsági borvidék idén augusztusban nemcsak a szüret miatt volt hangos, hanem a szőlősgazdák demonstrációi miatt is, amelyek ráirányították a figyelmet a termelők problémáira.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!


A térségben az elmúlt években jellemzően nyomott árakkal történt a szőlő felvásárlása, azonban ez idáig ezt a kedvezőtlen időjárási körülményekkel indokolták a cégek. A 2015-ös év viszont okafogyottá tette ezt az érvelést – állítják a termelők –, hiszen a Duna–Tisza közén átlagos mennyiségű és jó minőségű szőlőt szüretelhettek le. A Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége szerint az árak alakulásában leginkább a hazánkba beáramló olcsó olasz borok játszottak szerepet, amelyek egy részének eredetét jelenleg is vizsgálja a NÉBIH. Mit sikerült elérni a tiltakozásokkal? Született-e valamifajta megegyezés az ágazat szereplői között? Budavári László, a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetségének egyik alapítója válaszolt a kérdéseinkre.
– Mit tart a tiltakozásuk legnagyobb eredményének?
– Úgy gondoljuk, hogy az Olaszországban kirobbant rendkívüli méretű hamisítási botrányok igazolják a gyanúnkat. A kunsági termelők méltatlan helyzetbe kényszerültek az elmúlt években, hisz hamisított termékekkel szemben lehetetlen a tisztességes verseny. A legfontosabb eredmény talán az, hogy látjuk a döntéshozói akaratot a kérdés rendezésére, illetve remélhetőleg megindult a párbeszéd a borászatokkal is, hiszen szőlészet nélkül nincs alapanyaguk a borászatoknak. A döntéshozók számára pedig talán egyértelművé vált, hogy tízezer család megélhetéséről és az alföldi szőlő-bor kultúra hosszú távú fennmaradásáról van szó.
– Jó néhány borászat gondolja úgy, hogy az itt termelt fajták nem piacképesek, a Bianca és az Aletta már túlhaladott. Ellenben – állítják – ők szívesen és jó áron vásárolnák a traminit, a kadarkát vagy a zöldveltelinit. Mi erről a véleménye?




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Vertikális farmok® – Így érhetsz el 239-szer nagyobb hozamot

A hazai precíziós gazdálkodás pozícióinak erősödését, technológiai fejlődését és elterjedését mutatja, hogy az ...