TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Tolatva fordulni a táblavégen? Megoldható!

Tolatva fordulni a táblavégen? Megoldható!

Traktorok - 2018.04.03

A táblavégi fordulók végrehajtása még a modern, GPS-vezérelt traktorok számára sem mindig könnyű. Erre fejlesztett ki a Fendt egy új segédrendszert, amellyel hatékonyabban és gazdaságosabban lehet kivitelezni ezt a kényes műveletet.

A mai gépek táblavégi forgásait segítő rendszerek általában egyszerű megoldásokat alkalmaznak. Ezek azonban nem mindig működnek, ha szűkebb terület áll csak rendelkezésre, vagy a parcella alakja eltér a megszokottól. A ma elérhető rendszerek a traktor előrehaladása közben próbálják irányítani a manőverezést, a Fendt újdonsága viszont éppen abban rejlik, hogy a tolatva fordulást is megengedett műveletnek tartja.

A gyakran alkalmazott Omega- vagy kulcslyuk-forduló (Keyhole) a közvetlen csatlakozás (maga mellé fordulás) esetén túl nagy táblaszegést igényel. Az U-fordulónál ez már lényegesen kisebb lehet, ám ennél viszont nincs maga mellé fordulásra lehetőség.

Az új Fendt Variotronic Turn Assistant ezért két további fordulási formát kínál: az Y-fordulót és a K-fordulót, amelyek számos gyakorlati előnnyel szolgálhatnak. Egyrészt kisebb táblaméretek esetén is lehetőség nyílik az automatikus fordulásra, másrészt pedig a táblavégi szegést igénylő függesztett munkagépeknél (például ekénél) is kivitelezhető az automatikus fordulás.

táblavég

A Fendt újdonságát a VarioGuide automatikus kormányzás opciójaként integrálták a Varioterminálba. A gépkezelőnek csupán be kell adnia a terminálba a szükséges paramétereket, a kívánt fordulási formát, vagy a táblaszegés szélességét. Az automatikus fordulás-automatikával együtt a munkagép minden forduló során pontosan a kellő helyen kerül elindításra, illetve a talajra.

Az Y-fordulónál a táblaszélt elérve lefut a forduláslevezérlő program, a traktor automatikusan lefékeződik, majd tolat (a tempomatban rögzített sebességgel), és végül befordul az új nyomvonalba. A K-forduló leginkább lejtős területekre ajánlott, ahol a traktor a függesztett munkagéppel tolatva hegynek felfelé halad, és ezáltal az egész szerelvény stabilabb. Az új automatikus Y- és a K-forduló jobb munkaminőséget eredményez, hiszen a kevésbé gyakorlott traktorosok is mindig pontosan azonos helyen mennek be a következő nyomba (és jönnek ki onnan), mindezt átfedések és hibázások nélkül.




Forrás: AXIÁL Kft.

Címkék: traktor, precíziós gazdálkodás, munkagép, Fendt, táblavég
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Amiről a talajszelvények mesélnek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT ...