Hirdetés
Belarus gépekre adaptálva

Belarus gépekre adaptálva

Traktorok - 2017.09.10

Precíziós megoldások, automata kormányzási rendszerek Mai mezőgazdaságunk egyik legégetőbb problémája termelésünk eredményességének kérdése.

Küzdünk a növekvő inputanyag-költségekkel és a hektikusan mozgó terményárakkal.

Mivel a bevételeink alakulására kisebb a ráhatásunk, kénytelenek vagyunk költségeink szintjének optimalizálásával erőteljesebben foglalkozni. Költségha-tékonyságunkat nagyban befolyásolja a termelékenységünk szintje, amellyel arányosan változhat a hektáronkénti árbevételünk is. Jelenleg költségeinket a legnagyobb mértékben a precíziós gazdálkodás elemeinek termelési rendszerünkbe adaptálásával tudjuk csökkenteni. Ennek mértéke a teljes rendszer adaptálása esetén eléri a hektáronkénti 8-10%-ot.

Milyen problémákkal szembesülünk akkor, ha idősebb géppark, esetleg keleti, főleg Belarus gépek alkotják gépparkunk gerincét?

Jelenleg a nyugati gyártmányú gépek esetén az automata kormányzási megoldások és a precíziós gazdálkodás elemei adottak. Cégünknél is évek óta elérhetőek a különböző megoldású rendszerek. Még 2017 első negyedévében is a Magyarországon forgalomba helyezett új mezőgazdasági erőgépek csaknem 50%-a MTZ gyártmányú Belarus erőgép. Jelenleg is 
a kis- közepes gazdaságok legkedveltebb vető-, vegyszerező-, sorművelő traktora. Ezek pont azok a munkaműveletek, amelyek esetében is a legtöbb költséget lehet megtakarítani.

Amikor a ma a piacon található automata kormányzási rendszereket szeretnénk adaptálni az MTZ-re, szembesülünk azzal, hogy a kormányrendszer viszonylag nagy ellenállását a jelenleg kapható kormánykerékre szerelhető egységek nem bírják a kellő gyorsasággal működtetni, gyakran letiltanak, esetleg meghibásodnak használat közben. A több mint ötvenéves MTZ-tapasz-talatunkat mögé rakva két céggel összefogtunk és egy közel kétéves fejlesztés eredményeként most elmondhatjuk, hogy ezeket a problémákat sikerült áthidalnunk. Egy észak-amerikai, precíziós egységek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalat magyarországi szervizmérnöke, a vele szerződésben lévő magyarországi, ugyancsak fejlesztő-értékesítő cég az Agroker Holdinggal karöltve jelenleg szántóföldi teszteket végez a Belarus traktorokba adaptálható automata kormányzási rendszerekkel. A tesztelésben részt vesz a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének tangazdasága.

Túl vagyunk már a vetésen és a sorközművelésen, amelynél RTK-szintű, 3-5 cm sorcsatlakozási pontosságot mértünk. Teszteljük még más rendszerek által felvett táblatérképek adaptálását a saját rendszerünkbe, az azokból nyert adatok általi következő munkaművelet elvégzésének minőségét.

Miért is jelentős ez a siker?

Azért, mert eddig, ha szerettek volna áttérni a precíziós gazdálkodásra vagy egyes elemeit szerették volna adaptálni gazdaságukba, és idősebb nyugati vagy MTZ gyártmányú gépparkkal rendelkeztek, akkor nem volt más választásuk, mint több tízmillió forint értékben vásárolni egy új gépet, mely alkalmas a rendszer befogadására és hozzá megvenni egy 4-5 millió forint értékű automata kormányzási rendszert.

Ezzel szemben mit kínálunk most?

Szeretné ezt a rendszert adaptálni? A termelési hatékonyságát növelni? Hektárköltségeit csökkenteni? Nem kell emiatt a jó bevált MTZ gépparkot lecserélni! Meg kell vásárolni az automata kormányzási rendszer elemeit tőlünk, amihez a szaktanácsot és a szakszervizünk általi beépítést mi biztosítjuk.

Jelenleg az úgynevezett Hidraulic Drive megoldás elérhető, amely a traktor kormányhidraulika-rendszerébe szerelt beavatkozóegységgel vezéreli traktorunkat. Előreláthatólag az ősz derekára elkészül a megemelt forgatónyomatékkal rendelkező, kormányra szerelhető, egyik gépből a másikba átszerelhető egységcsomag is a Belarus traktorokba.
Egységcsomagjainkról és a beszerelési feltételeinkről érdeklődjön elérhetőségeinken:

Agroker Holding Zrt.
4400 Nyíregyháza, Kinizsi út 2.
www.agrokerholding.hu

Pályka Szabolcs kenőanyag-alkatrész üzletág vezető
Tel.: (70) 3310 407
E-mail: palyka.szabolcs@agrokerholding.hu

Tarcsa Tamás kenőanyag-alkatrész 
területi képviselő
Tel.: (70) 1999 953
E-mail: tarcsa.tamas@agrokerholding.hu

Címkék: traktor, precíziós gazdálkodás, precíziós technológia, Belarus, MTZ
Kiemelt hírek