TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés

Negatív traktorpiaci trend?– A gyártók a pályázati lehetőségek bővülésében reménykednek

Traktorok - 2015.10.12

Tavaly – az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból származó támogatásnak köszönhetően, amelyet az MNB növekedési programja is felerősített – rendkívül sikeres évet zárt a hazai mezőgazdaságigép-kereskedelem. Az idei első negyedévben azonban visszaesett a forgalmazás. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) statisztikai felmérése szerint a mindent meghatározó traktoroknál 19% volt a csökkenés. Egy évvel korábban március végéig 575 darab új traktort adtak el, idén viszont csupán 468 darabot.


Az AKI szerint az idei első negyedévben kevesebb191–260 LE közötti – 82,4% – traktor talált gazdára, mint tavaly, a 91–
190 LE közötti teljesítményosztály azonban keményen tartja magát. Legnagyobb a visszaesés a 61–90 LE hagyományos teljesítménykategóriában – 47,6%. A második negyedévről hivatalos AKI-adatok még nem állnak rendelkezésre, az összeállításunk második felében nyilatkozók szinte mindegyike egyetért azonban abban, hogy elhamarkodott lenne egyetlen év kezdeti adatai alapján ilyen nagymértékű eladási visszaesésről beszélni.
Az utóbbi 14 év traktorforgalmazási átlaga ugyanis az első fél évben időarányosan teljesült.
Ezt a képet vetíti elénk dr. Nagy Béla, a gödöllői Szent István Egyetem nyugalmazott tanára által havonta frissített adatsor. Hozzá a tárgyhó 10-ig érkeznek be a hálózatában részt vevő cégek adatai, amelyeket feldolgozva tíz napon belül mindnyájan visszakapnak. Mivel a hálózathoz nem mindegyik magyar forgalmazó csatlakozott, számaik kissé alacsonyabbak az AKI által közölt hivatalos adatoknál, viszont igencsak reprezentatívak. A hálózati tagoknál (lásd az 1. ábra kördiagramját) 2015 első fél évében összesen 737 traktort kelt el (2. táblázat).
A 2. ábra szerinti diagramból látszik, hogy vannak nagyon erős és nagyon gyenge évek, amelyek számos hatás mellett leginkább a géptámogatási rendszer hektikussága miatt alakulnak ki. Gyakran a támogatás hatására hozzák előrébb traktorberuházási szándékuk megvalósítását a gazdák. Így alakulnak ki nagyon alacsony számokat produkáló évek kimagaslóan jó évek után (például a 2007–2010 közötti időszakot követően).
2. ábra: 2001–2014 között a hálózat tagjaitól éves átlagban 1570 darab traktor talált gazdára
A teljes első fél év hálózati adatai az átlagteljesítmények tekintetében javulást ígérnek. A legnagyobb arányban a 81–130 LE közötti traktorok voltak kelendőek, de minden ötödik traktort a 181 LE feletti kategóriában adták el. Sokszor azonban a gazdák – szükségből – olyan gépet vesznek, amely az aktuális pályázatokba „belefér” (például a kertészetiben 100 LE, az ÁTK-pályázatban 200 LE a határ).
Örvendetes, hogy tavaly a 141–260 LE közötti kategóriákban rendre 200% feletti volt a növekedés (3. táblázat). Az összesen eladott 3737 traktorból 782 – azaz szinte minden ötödik – tekinthető „nagytraktornak”. Mi kis késéssel a német trendet követjük, ahol most is minden ötödik eladott traktor motorteljesítménye 200 LE feletti. Ezzel ott a traktorok átlagos motorteljesítménye 155 LE-re nőtt.
Mire számítsunk idén?
Erről kérdeztük a hazai traktorforgalmazás irányvonalát ismerő és jövőképpel rendelkező cégek szakértőit. Egyesek – minden bizonnyal a nyári szabadságok vagy üzleti okok miatt – nem kívántak nyilatkozni, ezért teljességre nem törekedhettünk.

Negatív traktorpiaci trend?– A gyártók a pályázati lehetőségek bővülésében reménykednekértékesített traktorok
„A 2015-ös év második felének traktorértékesítéseit nagyban befolyásolja a kertészetigép-támogatási pályázat, amelynek keretében 100 LE motorteljesítmény alatti erőgépek beszerzésére van lehetőség. Ennek okán tehát várhatóan az eladási darabszámok a kisebb teljesítményszegmensbe tartozó erőgépek irányába tolódnak majd el. Az Agrotec Magyarország Kft. készen áll a pályázati lehetőség jelentette kihívásra mind az ültetvényekben használható szűkített nyomtávú speciális, mind a normál nyomtávval rendelkező, 100 LE alatti kompakt traktorok tekintetében.

Negatív traktorpiaci trend?– A gyártók a pályázati lehetőségek bővülésében reménykednek

Agrotec 
Magyarország Kft., Komárom –
 Molnár István


Természetesen az ennél nagyobb teljesítményű erőgépek esetében is a jól megszokott, széles New Holland-traktorkínálat áll a magyar gazdálkodók rendelkezésére, hiszen négy különféle traktorcsalád mintegy 28 különböző modellje szerepel a palettán 110 LE-től egészen 630 LE-ig.
Amivel egy gépforgalmazó segíteni tudja a most tapasztalható csökkenő értékesítések piaci trendjének megfordítását vagy megállítását, az a kiemelkedően jó ár-érték arányú gépek kínálata, és ez a New Holland esetében adott.
A különféle speciális eladási akciókon felül kiegészítésképpen motivációt jelenthet még a kiterjesztett garancia vállalása is. Elsősorban azonban azt tartjuk fontosnak, hogy korrekt, szakmailag elsőrangú, gyors szerviz-, illetve alkatrész-szolgáltatást nyújtsunk az általunk értékesített gépekhez, hiszen ez az egyik legfontosabb ismérve egy megbízható gépforgalmazónak.

New Holland

A New Holland T8 traktorai a legerőteljesebb, legnagyobb tengelytávval rendelkező hagyományos felépítményű traktorok

„Az ez év eleji értékesítésidarabszám-csökkenés a tavalyi kiemelkedő évkezdéshez viszonyítva Magyarországon a traktorok esetében nem ad okot aggodalomra, a gépvásárlási támogatások logikus következménye. Az oroszországi embargó és az ezzel összefüggésben az EU-ban maradó termés- illetve tejfelesleg miatt a gazdák visszafogták a beruházásaikat egész Európában. A gyártók ennek ismeretében erre az évre eleve kisebb darabszámot terveztek – így tudták költségeiket, illetve árszintjüket stabilizálni. A traktorvásárlóknak – elsősorban a kistraktorvásárlóknak – a folyamatos akciós kínálatok kedveznek, és még inkább gazdaságossá tehetik számukra a gépbeszerzést.

Véleményem szerint a gazdáknak nem a gépvásárlás támogatása jelenti az igazi segítséget a beruházásaikat tekintve, különösen nem a rövid határidőn belül megvalósítandó támogatások. A terményárak stabilizálása, illetve a terményértékesítési csatornák vagy a feldolgozóipar állami eszközökkel történő támogatása hosszabb távon sokkal jobban segítheti az új technológiák elterjedését. Ha a gazda biztosabbnak látja a bevételeit, akkor mer majd gépekbe is beruházni, esetleg létszámot bővíteni. A gépvásárlások támogatásával az EU szerintem ugyanezt teszi – saját iparának kibocsátását stabilizálja, és biztos egzisztenciát teremt a fejlesztéshez. Addig is, amíg a gépvásárlásokat támogatja a politika, mi, az AXIÁL Kft. és a gazdák is ehhez igazodunk.

Negatív traktorpiaci trend?– A gyártók a pályázati lehetőségek bővülésében reménykednek

A Fendt Vario 700 a legkeresettebb, fokozatmentes hajtóművel ellátott traktorcsalád

Axiál Kft.-BajaAXIÁL Kft., Baja – Kresz Gábor

Az AXIÁL Kft. a vevők kiszolgálásának továbbfejlesztése érdekében a szerviz- és alkatrészüzletágát a jövőben közös irányítás alá helyezi. Kiterjesztett garanciaajánlatainkkal, illetve a meghibásodások esetén rendelkezésre álló cseregépeinkkel a partnereink üzemeltetési költségeit szeretnénk tervezhető költséghatárok között tartani. A gépek pontos – felhasználáshoz igazított – specifikálásában olyan előnyök rejlenek, amelyeket tapasztalatunk szerint Magyarországon alig használnak ki a termelők. Ez persze körültekintést, tervezést igényel. Ehhez kínálnak szakembereink segítséget.”

 

Negatív traktorpiaci trend?– A gyártók a pályázati lehetőségek bővülésében reménykednekInvest 
Gépkereskedelmi Kft., Ács – 
Várkonyi Bence

„Augusztus elején hirdetik ki a kertészeti pályázatok eredményeit, szűk megvalósítási határidővel. Az 1800 nyertes pályázat túlnyomó részében szerepelnek traktorok, ez pedig a 100 LE alatti kategóriában lényeges eladási gyarapodást fog generálni. A rövid megvalósítási határidőre felkészülve az Invest Gépkereskedelmi Kft. jelentős raktárkészletet biztosít partnerei kiszolgálására CASE IH gépeiből (Quantum, Farmall A, Farmall U, Farmall U Pro) annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa a gazdasága számára legmegfelelőbbet.

 

Negatív traktorpiaci trend?– A gyártók a pályázati lehetőségek bővülésében reménykednek


Az utolsó negyedév eladásait természetesen az fogja meghatározni, hogy valóban kiírásra kerül-e a mindenki által nagyon várt ÁTK gépbeszerzési pályázat, mivel aki a 100–200 LE kategóriában tervez beruházást, az egyelőre kivár.
A 200 LE feletti kategóriákban nem tapasztalható ez a fajta megtorpanás, ezért a korábbi évekhez képest is több ilyen teljesítményű gépet értékesítettünk, ráadásul nagyrészt a 300 LE feletti teljesítménykategóriából. Ebben a teljesítménytartományban különösen erős a CASE IH.

Negatív traktorpiaci trend?– A gyártók a pályázati lehetőségek bővülésében reménykednek

Felkészültünk a nyertes pályázók kiszolgálására

Ezt bizonyítja az új Steiger 620 és a Magnum 380 CVX közelmúltban történt nemzetközi díjazása is. A gyártó pedig – annak érdekében, hogy ebben a kategóriában megerősítse vezető szerepét – már nem csak a törzscsuklós Quadtracot kínálja »gumilánctalpas« járószerkezettel, hanem a Magnum-szériában is bemutatta a gumihevederes (Rowtrac) változatot.”
„A traktorok forgalmazása igencsak hullámzó képet mutat, nagyon támogatásérzékeny. A 2015. évet sem szabad még temetni. A kisebb kategóriájú traktorokra sok pályázatot adtak be. A megvalósulás sok nehézségbe ütközhet: a pályázati eredmények még nem érkeztek meg, a beruházásokat azonban október 15-ig el kell számolni.
A forgalmazók vakon rendelnek, vagy nem tudnak időben szállítani. A 2015. évet jellemzi, hogy a környezetvédelmi előírások következtében sok új típus jelent meg, amely nincs még a gépkatalógusban. További jellemző a traktormotorok terén, amit megtapasztaltunk a személygépkocsiknál is, hogy kisebb lökettérfogatú motorokkal nagyobb teljesítményt tudnak a gyártók biztosítani. A kisebb traktoroknál is megjelent az „AdBlue” rendszer. Ne feledjük, hogy az új, korszerűbb motorok kevesebb üzemanyaggal is beérik, nagy nyomatékkal rendelkeznek, optimálisabb működtetést biztosítanak.
A McCormick traktoroknál is teljes lett a típusváltás, komoly minőségi ugrással. Az új traktorok vásárlását ingyenes, Centerline 220 típusú GPS-műszerekkel is támogatjuk. Az évet illetően optimisták vagyunk, a búza ára elindult felfelé, az ültetvényekben is jó termés mutatkozik.”

McCormickA chicagói McCormick az első traktorát 1906-ban mutatta be – ma pedig már a kimagasló teljesítményű, alacsony üzemeltetési költségű X7 sorozatnál tartunk

„A géppiacra legnagyobb hatással a termés mennyisége, az értékesítési ára, a valutaárfolyamok és a gépek elhasználódottsága mellett a géptámogatások vannak. Emiatt egy sokkal átláthatóbb, kiszámíthatóbb, előre jobban prognosztizálható támogatási rendszer használna leginkább a piac szereplőinek. A gazdák jobban megtervezhetnék beruházásaikat, a gépkereskedők logikus méretű készletekkel tudnák kiszolgálni vevőiket. Az idei év nagy hulláma a maximum 100 LE-s kertészeti traktorok beszerzése lesz. Jelen pillanatban (augusztus 3-án) a pályázók még nem kapták kézhez a támogatási határozatot, viszont október 15-ig kell beszerezni a gépeket. Ilyen rövid gyártási-szállítási periódussal számolva logikus készletezéssel és rendeléssel próbálunk készülni, viszont szinte biztos, hogy annak, aki eddig nem rendelte meg a traktorát, lecsökkennek a választási lehetőségei.

Nagy MárkSZEGÁNA Kft., Szeged – Nagy Márk

Mi komplex folyamatokra is kínálunk megoldásokat. Mezőgazdasági területen tapasztalt munkatársaink átgondolt tanácsokkal segítik a gazdák gépberuházá-sait. Specialista gyártók termékeit kínáljuk azért, hogy az adott munkára mindenben megfelelő, gazdaságosan üzemeltethető, hosszú élettartamú gépeket használjanak ügyfeleink.”


Visszaesés Európában

Valtra

A Valtra T4 szériája a párizsi SIMA „A 2015. év gépe” kitüntető címét nyerte el

Vajon elszigetelt jelenség-e az első fél év hazai forgalomcsökkenése? Nézzünk körül Európában és a világban is. Az AgriEvolution (a nagy mezőgépgyártó nemzetek világméretű szövetsége) évenként kétszer, áprilisban és októberben teszi közzé statisztikai adatait és előrejelzését. Az európai traktoreladások kora tavaszi adatai kissé kiábrándítóak: 2015. első negyedévében közel 14%-kal – 4000 traktorral – kevesebb fogyott, mint egy évvel ezelőtt.

VAKON Kft.VALKON Kft., 
Kecskemét – 
Jócsák Attila


A „veszteséglistát” az Egyesült Királyság vezeti: 18%-kal, csaknem 2800 traktorral kevesebb volt idén a január és március közötti traktoreladás, mint a tavalyi. A mezőgazdasági géppiac motorjának tekinthető Franciaországban 15% (872 darab), Németországban pedig 14% (1031 darab) volt a csökkenés. Az olaszok példátlan strukturális válsága, amelynek során 2005-től 2014-ig a traktorértékesítés csaknem a felére, 43%-ra csökkent – 31 700 darabbal szemben alig több mint 18 000 –, még mindig tart. Az idei első három hónapban is 9%-kal kevesebb traktor került ki a gazdákhoz.
De ne menjünk messzire! Szomszédunkban, Ausztriában is visszaesett az utóbbi években a traktoreladás. Tavaly 2013-hoz képest 21,8%-kal, 2012-höz képest 24,2%-kal csökkent az osztrák mezőgazdaságba újonnan kikerült traktorok darabszáma (tavaly 5434, tavalyelőtt 6945, 2012-ben pedig 7169 traktor). Az idei adatok náluk már május végéig ismertek. Eszerint a keskeny nyomtávú, szőlő- és ültetvényművelő traktorok piaca stabil, de standard traktorokból 98 traktorral kevesebbet tudtak értékesíteni, mint a tavalyi év azonos időszakában – további 13,9% deficit!


Stagnáló fejlődő piacok
A fejlődő országok éllovasa Törökország. Ott az 50 LE-nél erősebb traktorok aránya tavaly 12%-kal nőtt, és elérte összességében az 58 000 darabot. Az idei év első három hónapjában – a tavalyi év azonos időszakához képest – máris 14% növekedés volt mérhető. Ma már India, Kína, Japán és Dél-Korea után ők a világ ötödik legfontosabb traktorpiaca. A piacvezető Indiából (tavaly összesen 593 000 eladott traktor) és Kínából (tavaly 525 000 traktor) még nincsenek idei adatok. Japán tartja tavalyi formáját, de Dél-Koreában például már 21% a visszaesés, az Egyesült Államokban 10%-kal, Kanadában 18%-kal kevesebb traktort forgalmaztak az első negyedévben.


Globális piaci előrejelzés
A traktoreladás volumene Indiában és Kínában a 2014. évihez hasonló lesz. Észak-Amerika, Brazília és Európa közepes mértékű visszaeséssel számolhat, míg Oroszországban az ukrán válság okozta geopolitikai akadályok miatt akár 20% is lehet a tavalyi évvel szembeni elmaradás. A teljesítménykategóriák a fejlődő országok igényeihez igazodnak: kevesebb nagy teljesítményű traktort lehet majd náluk eladni, és nő a kevésbé igényes, kompakt, kis és közepes teljesítményű traktorok aránya. Európában, ahol a mezőgazdasági traktorok átlagos motorteljesítménye folyamatosan növekszik, éppen ellentétes a trend.


Csúcson a pályázatok száma
A traktorok ebben az évben nálunk a gazdák és a bérvállalkozók beruházási döntéseinek középpontjában vannak, ezért kíváncsian várjuk az újabb magyar tényszámokat. Az idén eladásra kerülő traktorok darabszámát illetően pedig minden okunk megvan a bizakodásra!Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatára, kisebb értékű kertészeti gépekre több mint 1700 igény, nagy értékű gépekre pedig közel 300 pályázat érkezett. A támogatás mértéke 35-45 százalék között változik. A beérkezett igény mindkét értékcsoportban körülbelül 10-10 milliárd forint volt. A Miniszterelnökségen működő irányítóhatóság több mint 1800 kérelmet támogat, amelyek összértéke meghaladja a 18 milliárd forintot. Cikkünk megjelenéséig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) minden bizonnyal kiküldi a végleges támogatási döntéseket, és megkezdődhetnek a beszerzések.
A Miniszterelnökség legutóbbi rendeletmódosításának köszönhetően a megvalósítási határidő és a kifizetési kérelem benyújtási határideje egységesen 2015. október 15-re változott.




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Két helyszín, két téma: Sikeres MEGFOSZ szakoktatói képzés

Az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet által a tavalyi évben kiírt pályázat elnyerése után idén második ...