TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Itt a megoldás! – Weidemann-rendszerek a rakodógépek magasságának csökkentésére

Itt a megoldás! – Weidemann-rendszerek a rakodógépek magasságának csökkentésére

Traktorok - 2015.10.08

Hat éve lépett érvénybe az Európai Unióban az az irányelv, amelynek értelmében már csak védőtetővel vagy fülkével ellátott udvari rakodógépeket lehet piacra dobni. A Weidemann jó előre felkészült a váltásra, így már 2009 előtt is az új szabályoknak megfelelő termékeketkínált a vásárlóknak.

Forradalmi műszaki újításokkal az általuk készített rakodókon azt is sikerült megoldani, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen csökkenteni a gépek magasságát, ha éppen arra van szükség.
A 2006/42/EK direktíva megalkotásakor egészségvédelmi és biztonsági szempontok vezérelték az EU törvényhozóit. 2009-től (hároméves türelmi időt követően) az udvari rakodóknak már nemcsak a gép felborulásakor kell védelmet nyújtaniuk kezelőiknek, hanem a magasból lehulló tárgyaktól is óvniuk kell őket. A tetővel ellátott védőkeret így már évek óta szériatartozéka a Weidemann termékeknek, ám közben a német gyártónak arra is megoldást kellett találnia, hogyan lehet szükség esetén (például 1,9-2 méternél alacsonyabb bejáratoknál) úgy csökkenteni a védőtető magasságát, hogy az továbbra is szabályos maradjon. Így született meg az eps-nek nevezett technikai újítás (Easy Protection System, vagyis egyszerű védelmi rendszer), amelynek immár nemcsak manuális, de – epsPlus néven – hidraulikusan vezérelhető változata is létezik.
Mielőtt az említett EU-irányelv életbe lépett volna, a rakodógépeket elegendő volt bukókerettel ellátni. 2006 után azonban a helyzet megváltozott, és a tervezőknek új megoldásokon kellett törniük a fejüket. A gyártók többsége csökkenteni volt kénytelen a gépek hasmagasságát, ülésmagasságát vagy tetőmagasságát annak érdekében, hogy az alacsonyabb bejáratokon is átjuthassanak. Ezzel viszont sokkal kényelmetlenebbé vált a kezelők munkája, hiszen a lejjebb helyezett pozíció révén romlott a komfort, a kilátás és ezáltal a precizitás és a termelékenység is. A Weidemann emiatt olyan technológiát kívánt kidolgozni, amely mellett a régi előnyök megmaradhatnak. Végül az osztrák gyárképviseletüknél született meg az eps-rendszer ötlete, majd egy prototípus alapján, az előírt töréstesztek teljesítése után nemsokára megindult Németországban a sorozatgyártás. „Amikor életbe lépett az új szabályozás, a mi udvarunkon már ott álltak az annak megfelelő szériamodellek. Bátran mondhattuk tehát a vevőknek, hogy tessék, itt van a mi megoldásunk” – részletezte az átállás körülményeit Trägner Wilfried, a Mauch Gmbh magyarországi képviselője.

WeidemannItt a megoldás! – Weidemann-rendszerek a rakodógépek magasságának csökkentéséreItt a megoldás! – Weidemann-rendszerek a rakodógépek magasságának csökkentésére
Az eps működése gyors és rendkívül egyszerű. Ha a gép alacsony bejárathoz ér, a kezelőnek csupán le kell hajtania az első oszlopokat, aztán harmonikaszerűen összehajtania a tetőt, utolsó lépésként pedig le kell hajtania a hátsó oszlopokat is. Mindez szerszám nélkül, körülbelül fél perc alatt végrehajtható a praktikus reteszeknek köszönhetően. A rendszer előnye, hogy a régebbi gépek utólag is felszerelhetők ezzel a megoldással.
A Weidemann által elsőként alkalmazott (és szabadalmaztatott) eps továbbfejlesztett változatként jelent meg az epsPlus, amely nem kézzel, hanem hidraulikus úton hajtja végre a fülkemagasság csökkentését – akár 30 centiméterrel. A kezelőnek így nem kell kiszállnia az ülésből, vagyis nem történik érzékelhető fennakadás a munkavégzésben. Ez nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi a rakodó használatát, hiszen a kezelő személy egyetlen másodpercig sincs kitéve a lehulló tárgyak jelentette veszélynek. Itt a tető leengedése csakis a gép álló helyzetében történhet, ráadásul kétkezes operátori működtetéssel, vagyis kizárt a véletlen kinyitás veszélye. Akkor sem történik baj, ha a kezelő nem húzza le eléggé a fejét, mert a tetőnyílás akadályba ütközve azonnal felemelkedik.




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án