TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Gépi bérmunkák – Idén az összes művelet díja emelkedhet

Gépi bérmunkák – Idén az összes művelet díja emelkedhet

Gépesítés - 2021.03.31

A Hajdúböszörmény környékén dolgozó gazdálkodóktól, vállalkozóktól mindig beszerezzük az áraikat, igazodunk azokhoz, így 
a termelők nagyjából azonos szinten vehetik igénybe a különféle szolgáltatásokat. 

 A 2020-as esztendő a globális koronavírus-járvány miatt „rázós év” lett a mezőgazdaságban dolgozók számára is. A pandémia következményeként 2021-ben a szokásosnál magasabb gázolaj- és inputanyagárakkal szembesülhetünk, így elképzelhetetlen, hogy a szolgáltatók ne emeljék 
a gépi bérmunkadíjat, lényegében az összes művelet esetében.

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. kereken két évtizeddel ezelőtt, 2001 februárjában alakult meg a jogelőd mezőgazdasági szövetkezetből. Fő tevékenységük a növénytermesztés: 300 hektár zöldborsó, 550-650 hektár csemegekukorica, 220-230 hektár őszi búza, 40 hektár őszi árpa, 150 hektár napraforgó és 400-450 hektár takarmánykukorica szerepel a vetéstervükben, ahol pedig nem célszerű árunövényt termeszteni, ott szálastakarmány van (40 hektár lucerna és 80 hektár gyep). Az állattenyésztési ágazat egyrészt a 400 egyedes tejelőtehenészetből áll, másrészt pedig a hízósertéseket előállító telepből, amely évi 18 ezres kibocsátással bír, illetve ezek előállításához 800 kocával. A telep az év közepéig leürítve áll, ugyanis éppen állománycsere, illetve a telep rekonstrukciója zajlik.

bermunka2

Nem a gép kora számít, hanem az állapota

Az agrárvállalkozás gépparkja az 1980-as évek óta John Deere erőgépekre épül, bár van néhány MTZ-jük is. A zöld-sárga traktorok közül 6 darab a 90-120 LE-s tartományba tartozik, 3 darab 150-170 LE teljesítményű, de rendelkeznek 3 darab 200 LE feletti masinával is. A gépparkot Ploeger zöldborsócséplő, Byron csemegekukorica-betakarító kombájn, valamint 3 darab John Deere gabonakombájn egészíti ki. Utóbbiak közül a legfiatalabb 5 éves, de van közöttük 20 év körüli is, míg a traktorok átlagéletkora 10-12 év körül alakul. Nem a legfiatalabbak tehát, de a hajdúböszörményiek igen komolyan veszik a januártól március közepéig tartó téli nagyjavítást, műszaki felkészítést, így a gépek a szezont mindig megbízhatóan végigdolgozzák. Mindezt ifjabb Kocsis János gépcsoportvezetőtől tudtuk meg, akivel a Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. harmadik fő ágazatáról, a mezőgazdasági szolgáltatásokról beszélgettünk.

 – Milyen gépi bérmunkákat végeznek?

 – Nagyjából 30 kilométeres körzetben tevékenykedünk, és 
a környéken termelt kultúrák szinte teljes vertikumát lefedjük. 
A talaj-előkészítéstől a betakarításig, illetve az őszi szántásig, lazításig mindent meg tudunk oldani, de van egy szárítóüzemünk, sőt vetőmag-kikészítéssel is foglalkozunk.

 – Hány partnerrel, mekkora területen végeznek szolgáltatást?

 – Általában 100-120 között fluktuál a partnereink száma, mondhatni, évről évre változik. Természetesen van egy törzsgárdánk, amely folyamatosan velünk dolgoztat, de akadnak olyanok is, akik eseti jelleggel bíznak meg bennünket. A legnagyobb ügyfelünk közel 300 hektáron gazdálkodik, a legkisebbek pedig egy hektár alatt. Összességében a szolgáltatásban végzett szántás és búzavetés mintegy 700-800 hektárt tesz ki.

 – Mi jelenti a csúcsidőszakot?

 – Április–májusban van egy kisebb csúcs, akkor történik a napraforgó és a kukorica vetése. Utá­na na­­­­­­­gyobb kihívást jelent az augusztus, amikor a csemegekukorica-betakarítás zöme zajlik, végül pedig a szeptember–október, a betakarítások és a búzavetés miatt.

bermunka1

Drága gázolaj – magasabb árak

 – Mi határozza meg a bérmunkadíjakat?

 – Mindenki tapasztalhatja, hogy a gázolajárak rég nem látott magasságba emelkedtek, de az inputanyagok árai is, ezért mindenképpen felül kell vizsgálnunk a tavalyi listánkat. Hosszú évek alatt alakult ki az a díjrendszer, amely megmutatja, mit kérhetünk el az egyes műveleteknél. A Hajdúböszörmény környékén dolgozó gazdálkodóktól, vállalkozóktól mindig beszerezzük az áraikat, igazodunk azokhoz, így a termelők nagyjából azonos szinten vehetik igénybe a különféle szolgáltatásokat. Amikor tavasszal megjelenünk az aktuális árlistánkkal, abban nem feltétlenül szokott megváltozni az összes művelet tarifája, de 2021-ben a felsorolt okok miatt szinte minden téren emelkedésre lehet számítani. Ez viszont nem lesz magasabb átlagosan öt százaléknál, mert többet nem bír el a piac. A környéken is nagy a kínálat 
a szolgáltatások terén, a gazdák pedig árérzékenyek, így csak egy bizonyos határig vevők az emelésre.

bermunkatabl

Nagyítás a képre kattintva! 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio




Szerző: AgrárUnió

Címkék: gépi bérmunkák, gépi bérmunkadíj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdészeti támogatások 2024-ben

Telepítés, fásítás, ápolás, fiatalítás – pályázatok erdőgazdálkodók részére