TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
Precíziós gazdálkodás: segít az Agroker

Precíziós gazdálkodás: segít az Agroker

Gépesítés - 2019.03.17

Kis ráfordítással is igénybe vehetők a legújabb technológiák Új üzletágat hozott létre a precíziós gazdálkodást választó gazdálkodók támogatására a nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt. A részleg kialakítását a felmerülő partnerigények 
és a géptechnológia rohamos fejlődése közösen indukálták.

Ma már nem elég csak eladni a gépeket, hanem folyamatosan támogatni kell a termelőket a korszerű munka és erőgépeik minél hatékonyabb kihasználása érdekében, ezért a vállalatcsoporton belül a maga szakterületén mindenki odafigyel arra, hogy a legmagasabb szintű szolgáltatást, szaktanácsadást nyújtsa a partnereknek. „Napjainkban nem az a legnagyobb kihívás, hogy a traktort végigvezessük egy A–B nyomvonalon, inkább a munkagépek megfelelő vezérlése, az erőgépekkel való szinkronizálásuk vált kulcsfontosságúvá” – emelte ki Dojcsák János gépüzletág-vezető. Mindennek az alapját a talajok tápanyag-feltérképezése jelenti, hiszen csak ezután van értelme a változó dózisú műtrágya- és növényvédőszer-kijuttatásnak, a változó tőtávú vetésnek, a folyamatot pedig a hozamtérkép elkészítése, valamint a betakarítás utáni kiértékelés zárja, amellyel már a következő esztendő sikerét alapozzuk meg.

Már mindenkinek elérhető

Az Agrokernél az ügyfelek már hektáronként 2000 forintért be tudnak lépni arra a vonalra, ahol precíziós gazdálkodást folytathatnak, nem előfeltétel tehát a sokmilliós robotkormányzás és a prémiumkategóriás erőgép, célja szerint a vállalat így a kis- és közepes gazdaságokat is meg tudja szólítani. Már az alapcsomag, a belépőszint is tartalmazza azt a szolgáltatást, hogy a gazdálkodó területéről 7–10 naponként biomassza-térképet készítenek három műholdszolgáltató segítségével, így folyamatosan láthatja, hogyan alakul állományának állapota. Eh­­hez tartozik még egy változó dózisú nitrogénkijuttatási térkép is, s csupán azzal, hogy a termelő partner a vegetáció teljes idejében látja, mi történik a földjén, bizonyítottan átlagosan 4,2 százalékos hozamnövekedést vagy költségcsökkenést tud elérni. Mindez érthető, hiszen ha információkat kap például arról, hogy 
a földjein foltokban probléma jelentkezett, akkor nem kell a teljes táblát felülkezelnie, elég csupán a lokális anomáliával foglalkoznia. Ebben pedig együttműködik a szaktanácsadóval, közösen mennek ki a területre, ahol megvizsgálják 
a helyzetet, s a gazdálkodó természetesen támogatást kap a probléma orvoslására is.

Igény szerinti szolgáltatás

Az alapként szolgáló folyamatos táblamegfigyelés mellett a különféle szolgáltatási csomagok egyéb lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára. Ilyen a GPS-alapú gépi talajmintavétel és a fizikai talajvizsgálatok elvégzése, valamint a változó dózisú nitrogén-, foszfor-, kálium- és kalciumkijuttatási térképek biztosítása és a változó dózisú vetési térképek szolgáltatása (kalászosokra, kukoricára, napraforgóra, repcére egyaránt), vagyis az Agroker valóban komplex szolgáltatást nyújt, igazodva a partnerek meglévő rendszereihez. Náluk ráadásul a talajminta-vételezés nemcsak 5 hektáros, hanem 3 hektáros blokkokban is lehetséges, ami 67 százalékkal pontosabb tápanyagszint-analízist képes adni, sőt igény esetén (például szántóföldi zöldségtermesztőknél) akár egyhektáros blokkokban is elvégezhető az elemzés.

„Növényvédelmi előrejelzéssel is foglalkozunk, saját telepítésű időjárás-állomások révén, a termelő tehát valós időben kap adatokat, előrejelzéseket arról, milyen növényvédelmi kezelésre szorul éppen a táblája, illetve milyen talajnedvesség mellett gazdálkodhat” – tett említést egy újabb hasznos szolgáltatásról Pályka Szabolcs alkatrész-kenőanyag üzletágvezető. A fentiek igénybevételével, vagyis a precíziós gazdálkodásra való áttéréssel a termelők egyértelmű előnyökhöz jutnak: megtakarítások az inputanyagok (üzemanyag, vetőmag, permetszer, műtrágya) terén, kisebb üzemköltség, alacsonyabb személyi jellegű ráfordítások, komfortosabb munkakörülmények, és nem mellékesen a gazdálkodást is fenntartható, környezetbarát módon támogathatják általa.

Precíziós gépek a kínálatban

Elengedhetetlen azonban a megfelelő gépportfólió, amely a technológia befogadására, az utasítások végrehajtására alkalmas eszközökből kell, hogy álljon. Az Agroker a tápanyag-utánpótláshoz az Agrex Ferti-W H precíziós műtrágyaszórót kínálja, amelynél a szórótárcsák teljes mértékben szabályozhatók, a gép oldalanként 6-6 szakaszban tud dolgozni (térkép alapján szakaszol), és menet közben variálja a mennyiségeket, sőt a műtrágya esési pontját is elektromosan állítja. A vetéshez ajánlott Gaspardo MTE Isotronic precíziós szemenkénti vetőgépeket már jól ismeri a hazai piac, az elektromos hajtású vetőkocsikkal a táblán belül differenciáltan lehet vetőmagot kihelyezni, variálható tőszámmal, szakaszolással, automatikus sorkizárással, és a gép opcionálisan akár elektromos mikrogranulátum-kijuttató egységgel is felszerelhető.

A növényvédelem szintén egy olyan terület, ahol sokat lehet spórolni, például a nyíregyházi cég által forgalmazott Boguslav Atlant permetezőgéppel. Ez alkalmas a fúvókánkénti szakaszolásra, alapesetben 7 vagy 9 szakasszal szerelve, amelyek automatikusan biztosítanak variált dózist a bejövő információk alapján. Mindhárom említett gép ISOBUS-kompatibilis, vagyis a partnerek egy szabvány csatlakozón keresztül tudják a már meglévő rendszereikhez kapcsolni őket, így nincs szükség új beruházásra. 
A magas minőségű masinákat az Agroker ráadásul igen barátságos áron kínálja 
a termelőknek.


Vezérlőrendszerek utólagos beépítésre

2019 januárjától a cég lett az északkelet-magyarországi régióban a Topcon auto­mata kormányzási, illetve munkagép-vezérlő rendszerek kiemelt kereskedője. Ezekkel a partnerek meglévő gépeit tudják a precíziós gazdálkodás részegységeivé tenni és akár utólag beszerelhető módon „felokosítani”, s nemcsak az általuk forgalmazott Massey Ferguson traktorokat, de minden nyugati márkát, sőt akár az MTZ-ket is.

Napjainkban egyre inkább megmu­tat­kozik a folyékony műtrágyák előnye, amelyhez az Agroker saját kijuttató­egységet tud biztosítani. Ez a traktor orrára vagy a munkagép gerendelyére szerelhető, és egy 660 vagy 1100 literes tartályból, komoly tudású vezérlőegységből, valamint egy 115 l/perc teljesítményű Annovi Reverberi permetezőszivattyúból áll. Segítségével a táblán belül, menetsebességtől függetlenül lehet az állandó hektárdózist biztosítani. A Komáromi Géppel közösen kifejlesztett ABK 116 NITRO sorközművelő kultivátoruk szintén ezzel a vezérlőrendszerrel van ellátva. 
Az Agroker emellett 2019-től – Foxter márkanév alatt – a vetéssel egy menetben kijuttatható saját starter folyékony műtrágyát is forgalmaz.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Agroker, precízós gazdálkodás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nyári ellenőrzés: drónos növényvédőket értek tetten

A 2023-as megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés során a drónos növényvédelmi szolgáltatókat és az ...