Mindennapi kenyerünk – Tovább csökkentik a sótartalmat, és javul a minőség is

A Magyar élelmiszerkönyvnek a kenyerek összetételére vonatkozó szabályait szigorítja a kormány. Az új rendelettervezet a már 
az élelmiszerkönyvben szereplő kenyérfélékre vonatkozó szabályt módosítaná, és leginkább a kenyér só- és liszttartalmát érintené. Emellett meghatározná az újonnan bekerülő kenyerek (teljes kiőrlésű, tönköly, graham kenyér) összetételét és elkészítési módját.


A tervezettel kapcsolatban Debreceni Attila, a Soós Pékség Desa Team Kft. üzemvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy az új rendeletnek a sótartalom csökkentésére vonatkozó kitétele uniós kezdeményezés, amely részben már az élelmiszerkönyvben is megjelent. Fokozatosan kell csökkenteni a sótartalmat, amely jelenleg minimum másfél százalékos, maximum 2,8 százalékos lehet. A tervezet szerint 2017 júliusától az intervallumot 1,3–2,5 százalékra csökkentenék, 2018-ra pedig 1,3–2,35 százalék lenne az elfogadható. Tehát fokozatosan, két év alatt összesen 0,45 százalékkal kell csökkenteni a sótartalmat. „A 2018-ra előirányzott, maximum 2,35 százalékos sótartalom nem drasztikus csökkenés, többnyire mi már most is ennyivel dolgozunk” – közölte Debreceni Attila.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

Szerző: Dajnics Judit

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom