A vezető sör

 

Magyarországon 2014-ben a sörfogyasztáson nem segített az időjárás, hiszen hűvös és csapadékos volt a nyár, de még így is 2%-kal nőtt a sör belföldi piaci forgalma. Ami kedvezőbb, mint a korábbi, hiszen 2013-ban az előző évhez képest majdnem 5%-os volt a forgalom-visszaesés, a jövedéki adó 10%-os emelésének köszönhetően.

sörfogyasztás
2014-ben az összes forgalom 95%-át négy hazai sörgyártó: a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt., a Borsodi Sörgyár Kft. (a Magyar Sörgyártók Szövetségének tagjai) és a Pécsi Sörfőzde Zrt. értékesítette. Összesen 6,2 millió hektolitert, amiből 5,8 millió hektolitert hazánkban fogyasztottak el, 400 ezer hektolitert pedig a környező országokba exportáltak. Hazánkban megközelítőleg ötven kisüzemi sörfőzde működik, melyek fél százalékkal járultak hozzá a sör előállításához. 2014-ben a sör külkereskedelmi egyenlege negatív volt. Januártól decemberig 1 089 324 hektoliter sört importáltunk. A sörexportunk mennyisége nagyon minimális volt, 
474 902 hektoliter, amely a behozatal 43,6%-ának felel meg és nem éri el az import mennyiség felét sem. Magyarország piacvezető sörgyára, a Dreher sörgyár minőségi sör erjesztésére a kétsoros tavaszi árpát helyezi leginkább előtérbe, de egyre jobban nő az őszi árpa iránti igényük is, illetve ezeket kombinálva is alkalmazzák. Minőségi szempontból szigorú feltételeknek kell megfelelni az általuk használt sörárpának. A Dreher sörgyár általános központi elvárása a megfelelő beltartalmi érték, fehérjetartalma nem lehet magasabb 10-12%-tól, extrakttartalmát 75-80%-ban határozták meg, és igen fontos ezek aránya is. Ellenőrzik az árpa genetikai tisztaságát, és nem lehet benne vegyszermaradvány sem. A Dreher sörgyár az árpát hazánkban szerzi be, de a malátázás központilag Csehországban történik. A malátázás nagymértékben befolyásolja a sör ízét, színét és aromáját is. A hőmérséklet nagyságával lehet befolyásolni, hogy sötét vagy világos malátát kapjanak. A sörfőzéshez leginkább a világos malátát helyezik előtérbe. A sör tartóssága az alacsony hőmérsékletű erjesztésnek és a sörléhez adott élesztőnek köszönhető. Tulajdonképpen a sör bioterméknek számít, hiszen nem tartalmaz tartósítószert, ízfokozót, színezőanyagot és semmilyen adalékanyagot sem. A világ legnagyobb sörfogyasztói a csehek, 140-150 liter közötti náluk az egy főre jutó éves sörfogyasztás, aminek ott nagy hagyománya van, Prágát a sör fővárosaként is emlegetik. Állítások szerint a prágai sörtől elmúlik a rosszkedv, a depresszió, és eloszlik a magány is. 
A csehországi sörgyárak termelésük mintegy 20%-át adják el külföldön. Az import értékük pedig nem haladja meg a 4%-ot sem. A csehek a sör 41 %-át vendéglőkben fogyasztják el. Amíg hazánkban átlagosan fél liter sör fogy el átlagban fejenként, addig a cseheknél ennek a duplája. Második helyen sörfogyasztás tekintetében Németország áll, ahol 110 liter az éves átlagos egy főre jutó sörfogyasztás. Ausztria nem sokkal marad le a németektől, ott évi 108 liter sört fogyasztanak. Lengyelországban évi 80-90 liter sört isznak meg fejenként, ezzel az ötödik helyen állnak. Azonban Lengyelország a világ harmadik legnagyobb sörexportőrének számít. Magyarország az egy főre sörfogyasztás tekintetében az első húsz helyen sem szerepel.

Forrás: AKI, MSSZ

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom