Újjászületés a romokon – A keleméri bárányhús a csúcsgasztronómia elvárásait is kielégíti

Miközben állok és nézem a legelésző juhokat, a hatalmas karámot és az újjáépített kúriát, azon gondolkodom, ha annak idején Balogh-Nagy Erzsébet a férjétől nem ezt a birtokot kapja nászajándékba, akkor vajon mi lett volna a sorsa? Ezt nem tudhatjuk, de az biztos, hogy a keleméri bárányok a magyar csúcsgasztronómia nélkülözhetetlen részévé váltak, rövidesen pedig már nemcsak mi élvezhetjük 
az ízüket, hanem a svédországi fogyasztók is.

Az egykori bábolnai gazdasági terület, amelyet 2009-ben Erzsébet a kezéért kapott, nem állt üresen, tartozott hozzá egy omladozó kúria, Észak-Magyarország legnagyobb hodálya és jó néhány Il de France juh is. Mint ahogyan Erzsébet meséli – az építeni vágyó emberek értetlenségével a hangjában –, volt egy barokk kastély is, de 1987-ben nekifordult a markoló, és eltüntették a föld színéről, ő már csak a romokkal találkozott. A kúria – mutat a dombon álló épületre – szintén omladozott, így amikor elkezdte a gazdálkodást, ő tégláról téglára újjáépítette, így pontos mása lett az eredetinek. A birtokon a legnagyobb gondot a víz hiánya jelentette, hiszen egyedüli vízforrást egy kétszáz éves kút biztosított. Mára ez is megoldódott, két további kutat kitisztítottak, ellátták a megfelelő vízszűrő, víztisztító berendezéssel. A birtok pedig az eltelt idő alatt újabb tagokkal bővült, így jelenleg a hangácsi birtokon folyik a bionövény-termesztés, a kelemérin pedig az állattenyésztés és a gyepgazdálkodás.

KelemérA minőség mindig eladható
– A juhtenyésztők többsége panaszkodik, hogy nincs a juhoknak felvevőpiacuk. Számukra – mint mondják – az egyetlen alternatívát az olasz import jelenti, de ebben az esetben is rendkívül csekély összegért vásárolják fel az állatokat. Mindeközben a keleméri báránykák itthon is jól értékesíthetőek, a fine-dining éttermek nélkülözhetetlen alapanyagai.
– Hosszú út vezetett ide, és mindent a saját tapasztalataimon keresztül tanultam meg. Bár agrármérnök vagyok, és a családom mezőgazdasággal foglalkozik generációk óta, az állattartással Kelemér előtt semmifajta kapcsolatom nem volt. Azt azonban tudtam, hogy csak minőségi „terméket” érdemes létrehozni, hiszen azt lehet megfelelő áron értékesíteni. Adott volt az Il de France-állomány, ehhez kel-lett a megfelelő takarmányozást megtalálni. A helyi adottságok egyedülállóak, az Aggteleki-karszt nyúlványához tartozó dombok között biztosított, hogy az állatok szabadon kitűnő minőségű füvet legelhessenek. A kiváló minőséghez önmagában azonban ez sem elégséges. Ennek az az oka, hogy a csak legeltetett állatok húsának magasabb a rost- és ezért kisebb zsírtartalma, emiatt szárazabb is. Ez nem jelenti azt, hogy ezek a húsok rosszabbak lennének, de az általam megcélzott felvevőpiacnak a csak szálas takarmányos vagy erjesztett technológiájú takarmányt fogyasztó állatok nem megfelelőek. Nálunk az anyajuhok a nyári időszakban mindennap legelnek, a téli időszakban, amikor ez nem lehetséges, akkor is kijárnak, és a birtok begyűjtött szénáját kapják, valamint biominőségű árpa-, zab- és kukoricatakarmányt, abrakot. A bárányok a születésüket követően hat hétig folyamatosan az anyjukkal vannak, így mindig elérhető a tejzsírban, ásványi anyagokban gazdag anyatej. Hathetes kor után hízóbárányokká válnak, már csak árpát, zabot, kukoricát és szénát kapnak, egészen addig, míg el nem érik az elválasztást. A kollégáim heti rendszerességgel mérik az állatokat, rögzítik az adottságaikat, vérvonalukat, ez segít eldönteni, hogy melyik állat kerül továbbtenyésztésre, melyik állat vágásra. A kosokat – hímivarúak – levágják, valamint közülük számos állatot herélnek, hogy ürüket neveljük belőlük. Ez az egyik legértékesebb húsok egyike.
– Hogyan találtak egymásra az éttermekkel?
– Miután a megfelelő minőségű és mennyiségű bárány már megvolt, jött a következő feladat, megtalálni az utat a piachoz. Személyesen kerestem fel azokat az éttermeket, amelyekről tudtam, hogy minőségi alapanyagokkal dolgoznak, és természetesen vittem kóstolót is magammal. Általában két kérdés hangzott el kóstolás után: Lesz-e a jövő héten is? Illetve ez a bárány lesz az is? Teljesíteni tudtam az elvárásokat, és ők az általam megszabott árat fizették és fizetik jelenleg is. Szerénytelenség nélkül mondhatom: nekem nem a hazai tenyésztők a versenytársaim, hanem más, hagyományosan minőségi állattartással foglalkozó országok gazdálkodói.


Skandináv kapcsolat
– A történetben eddig a magyar piac meghódításánál tartottunk, hogyan jött létre a svédországi kapcsolat?
– Ebben az évben is részt vettünk a Bocuse d’Or lyoni döntőjében megrendezett szakmai kiállításon, és itt találkoztunk azzal a személlyel, aki beszállítóként kapcsolatban áll a skandináv csúcsgasztronómiával. A termékeink felkeltették az érdeklődését, és elkezdtünk tárgyalni. Az elvárás egyértelmű volt, ugyanezt a minőséget, csak a biotartást igazoló tanúsítványokkal, de jóval nagyobb mennyiségben szeretné megkapni. Úgy gondoltam, meg tudok ezeknek a feltételeknek felelni, így elindítottam a szükséges igazolások beszerzését, illetve tárgyalásba kezdtem a szomszédos juhászatokkal. Azt ugyanis világosan láttam, hogy nem az a megoldás, hogy a saját állományomat felfejlesztem, hanem az, hogy integráljam a környező, döntő többségében szintén Il de France-állományokat. A szerződés szerint a juhászok az állatállományt, én pedig a tartástechnikát biztosítom. Vé--leményem szerint a gazdák számára is előnyös megállapodás született, hi--szen kiszámítható, tisztességes javadalmazást kapnak, ráadásul megbecsülést a munkájuknak.
– A bárányok feldolgozva kerülnek külföldre?
– Természetesen élő állatot továbbra sem értékesítek. Én a feldolgozott, fóliázott, felcímkézett szállítást szeretném elérni, hiszen számunkra ez kizárná bármifajta visszaélés lehetőségét, azonban ebben a kérdésben a tárgyalópartnerünkkel még nem született meg az egyezség. Ezen a téren azonban már az is óriási lépés, hogy végre lesz egy mobil vágóhidunk, ennek hiánya korábban állandó problémát jelentett. A helyben lévő vágóhíd nagyban megkönnyíti az értékesítést, jelentősen csökkenti az adminisztrációt, és ami a legfontosabb, a vágás, bontás is úgy történik, ahogy azt én szeretném. Természetesen a cél egy végleges vágóhíd, az elkövetkező két évben pályázati forrás igénybevételével szeretnék egyet építeni. Jelenleg az ehhez szükséges feltételek megteremtésére – mind anyagilag, mind az engedélyek beszerzésére – nincs kapacitásom. Elképesztő mennyiségű feltételnek, előírásnak kell megfelelni, és nemegyszer ezek az előírások ellentmondanak egymásnak. Erre egy jó példa: a biogazdaság miatt mint tisztítószer a szódabikarbóna az elfogadott, ez azonban nem szerepel a jogszabályban rögzített tisztítószerek listáján.


Mindig érik újabb kihívások
– Amióta átvette a birtokot, folyamatosan „építkezik”, az elkövetkezendő időszakra milyen tennivalókat tűzött ki még maga elé?
– Öt évet adtam magamnak, hogy teljességgel kiépítsem ezt a vállalkozást. Három pontban jelöltem meg a célomat: állattenyésztés bővítése, növénytermesztés bővítése, illetve az értékesítési feladatok. Amit továbbra sem kívánunk feldolgozni, az a tej. Egyrészt ahhoz ismét hihetetlen mennyiségű előírásnak kellene megfelelni, másrészt más állományt kellene kinevelni, hiszen nekünk az az érdekünk, hogy a bárány minél több és minél jobb minőségű tejet fogyasszon. Így marad a gyapjú és a bőr értékesítésének a gondja. Éves szinten jelenleg egykamionnyi bőrünk van, amelynek meg kell oldani a feldolgozását. A gyapjúval elvileg szerencsésebb helyzetben lennénk, hiszen Gömörszőlősön van egy gyapjúfeldolgozó üzem, azonban áztató nincs az egész országban, tehát nekünk kell egyet építeni.
Az áztatással kinyert lanolin értékesítése lesz a következő feladat, de ennyire még nem gondolkodom előre. A rövid távú céljaink közé tartozik még egy szolgálati ház építése is, hiszen évről évre komoly gondot jelent a juhászhiány. Úgy gondolom, hogy az állandó, jó minőségű lakhatás biztosításával ez a probléma is megoldódik.

gyulyásKeleméri báránygulyás


Hozzávalók 10 főre:
2-3 kg csontos, vegyes bárányhús, 10 dkg zsír, 50 dkg sárgarépa, 50 dkg krumpli
2 vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 zödapaprika, 1 paradicsom meghámozva só, néhány
babér, szemes bors (az alaplébe, ha készítünk) , szemes kömény, jóféle fűszerpaprika
A nokedlihez:
2 tojás, 2 kanál tejföl, csipet só, frissen vágott petrezselyem, liszt (amennyit felvesz)

Ha sok a csontos húsunk, a csontokból érdemes először egy alaplevet főzni.
Ehhez szedjük le a húst a csontokról és vágjuk 2x2 cm-es darabokra.
A csontokat tegyük egy tepsibe és 200 fokos sütőben pirítsuk meg, kb 20 perc alatt.
Öntsük fel hideg vízzel, adjunk hozzá szemesborsot, köményt, babért, egy paradicsomot,
egy paprikát, 2 répát, egy hagymát és két gerezd fokhagymát.
Főzzük 2-3 órát, lassú tűzön, mintha egy húsleves lenne. Szűrjük le és ezt az alaplevet használjuk a leveshez.

A zsírt tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a kockára vágott hagymát és dinszteljük közepes lángon 20 percig, szórjuk meg köménnyel. Adjuk hozzá az apróra vágott zöldpaprikát, a 2 gerezd fokhagymát és együtt is dinszteljük 5 percig. Húzzuk félre és szórjunk rá egy kanál fűszerpaprikát.
Ekkor jöhet hozzá a hús, amit először nagyobb lángon kapassunk körbe, vigyázva, nehogy megégjen a paprika. Dobjuk rá a kockára vágott paradicsomot, sózzuk és lassú tűzön főzzük, míg majdnem teljesen megpuhul. Adjuk hozzá a kockára vágott répát ás krumplit, öntsük fel az alaplével és forraljuk fel. Szórjunk a tetejére még egy kevés fűszerpaprikát, ami a zsírban szépen ki fog oldódni. Kóstoljuk meg, állítsuk be az ízét. A nokedlit érdemes külön, sós vízben megfőzni és tálaláskor hozzáadni. Friss, ropogós kenyérről gondoskodjunk, úgy teljes az élmény.
(A debreceni Ikon étterembe – amely több rangos szakmai díjjal büszkélkedhet: Gault&Millau egy szakácssapka, a legjobb vidéki étterem, Dining Guide TOP 20 – szintén eljutottak a keleméri bárányok. A keleméri báránygulyást az étterem séfje, Pataky Péter ajánlja olvasóink figyelmébe.)
Csak minőségi terméket érdemes létrehozni, hiszen azt lehet megfelelő áron értékesíteni.

Szerző: Szöőr Bea

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom