Ízzel, szívvel, lélekkel – Borbás Marcsi visszahozná az elfeledett, őshonos magyar fajtákat

Megérkezik, hellyel kínál, és mindeközben átbeszéli a kollégákkal az aktuális tennivalókat, ebédet rendel – rutinosan salátát. 
Így aztán felesleges is feltenni a kérdést, amit az ismerőseim, meghallva riportalanyom nevét, előre rám bíztak: hogyan tud ennyi kóstolás után is ilyen csinos maradni… Látszik, nála ez a megszokott napi ritmus. Ha fáradt is egy kicsit a Gasztroangyal, 
az inkább a nap huszonnégy órájának maximálisan hatékony kihasználásából adódik… Amikor azonban 
a saját kiskertjéről kérdezem, arca felderül, és a tulajdonos büszkeségével sorolja, hogy mi minden terem a solymári ház körül, és milyen csoda és jól használható kis területeken is a teraszos kertművelés. Ezek után végképp egyértelművé válik, amit sejteni lehetett: Borbás Marcsi számára 
a munkája egyben a hobbija is, de olyan hobbi, amelyet halálosan komolyan vesz.


Borbás Marcsi

Felfedezni a régi fortélyokat
– Váratlanul gyorsan tudtunk időpontot egyeztetni, köszönhetően a sárgabaracknak, pontosabban a sárgabarack nem érésének…
– Igen, úgy terveztük, hogy a héten a sárgabarackkal kapcsolatos műsorunkat forgatjuk le, az időjárás azonban közbeavatkozott, nem érett be a tervezett időre a gyümölcs, így felszabadult néhány napunk. Ki vagyunk mi is szolgáltatva az időjárásnak – neveti el magát –, mint mindenki, aki az agráriummal valamifajta kapcsolatban áll. Mindig kell, hogy legyen egy tartalék tervünk az ilyen eshetőségekre, ilyenkor más előkészített témát veszünk elő, dolgozunk fel... Még a legalaposabb felkészülés ellenére is adódhat nem várt esemény.
– Nemrégiben külföldön forgatott a stáb, Horvátország volt az úti cél.
– Eddig is jártunk külföldön, a magyarlakta területeket kerestük fel, próbáltuk bemutatni az adott régiónak nemcsak a gasztronómiáját, hanem az ott élők hagyományait, szokásait is. Fiumére, illetve Abbáziára azért esett a választásunk, mert ez a térség ezer meg ezer szállal kötődik Magyarországhoz. Nemcsak a közös történelmi múlt miatt, hanem mert ez a vidék volt a boldog békeidőkben a magyar középosztály egyik legkedveltebb nyaralóhelye. A forgatás alatt számtalan erre utaló emléket találtunk. A gasztronómiájuk pedig egészen elképesztően izgalmas, olyan dolgokat hasznosítanak, amivel mi, magyarok semmit sem szoktunk kezdeni.
– Kaphatnánk ízelítőt ezekből a hasznos fortélyokból?
– Miután az elültetett fokhagyma kihajtott, a zöld magszárát is hasznosítják. Különleges ízt ad a salátáknak, de más ételeket is ízesítenek vele.

Ha fáradt is egy kicsit a Gasztroangyal, az inkább a nap huszonnégy órájának maximálisan hatékony kihasználásából adódik…

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: Szöőr Bea

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom