Együk magunkat egészségesre! – Az avokádóból krém készíthető, 
a kövér porcsin pedig a kertünkben is szedhető

Ismerkedjünk meg az avokádóval és a kövér porcsinnal! Az avokádó, amelynek számtalan pozitív tulajdonsága van, egyszerűen, főzés nélkül elkészíthető, így a benne lévő értékes tápanyagok is megmaradnak. A kövér porcsin szinte kiirthatatlan, vadon termő gyomnövény, amely nemcsak ehető, de még gyógyhatású is. 

avokádó

Avokádó
Az avokádót (Persea americana) Közép-Amerikában évezredek óta termesztik. A babérfélék családjába tartozó fa a mexikói esőerdőkből származik, nyomait megtalálták ásatásokon is. A maják és az aztékok gyakran fogyasztották. A krónikaíró J. de Acosta szerint a jó, érett avokádó olyan, mint a vaj, íze finom és krémes. A gyümölcsöt a spanyol királyi udvar a 17. század elején ismerte meg. Az Antillákon 1750-től termesztették, majd Kaliforniában a 18. századtól, később terjedt el Afrikában, Ausztráliában, Izraelben és még Spanyolországban is.
Számos gyümölccsel ellentétben az avokádó nem a fán érik meg, hanem csak az óvatos szüret után, a pultokon található avokádók tehát különböző érettségi állapotban vannak. Hogy az érést gyorsítsuk, helyezzük alma mellé (amely etilént bocsát ki), ha pedig késleltetni akarjuk, betehetjük nyolc-tíz napra a hűtőszekrény zöldségesrekeszébe.

A tápláló terméshúst nyersen fogyasztják, mert az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termés pedig mérgező, ezért a betakarítás után egy-két hétig tárolni kell. Fogyasztásához a termést fel kell vágni, a kőmagot eltávolítani, a lágy gyümölcsöt sóval és borssal megszórni, citromot csepegtetni rá, majd a héjból kikanalazni. Különösen kedvelt a guacamole, egy pikáns étel, amelyet a terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják. Az avokádóban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet, C-vitamint, a B csoport vitaminjait, A-elővitamint és E-vitamint is tartalmaz. Ásványianyag- és nyomelemtartalma magas: újratölti a szervezetet káliummal, magnéziummal, vassal, cinkkel, rézzel és mangánnal. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon-termelését.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: Gyökös Enikő kertészmérnök

Kapcsolódó cikkek

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom