Hirdetés
Együk magunkat egészségesre! – Az avokádóból krém készíthető, 
a kövér porcsin pedig a kertünkben is szedhető

Együk magunkat egészségesre! – Az avokádóból krém készíthető, 
a kövér porcsin pedig a kertünkben is szedhető

Nem csak nőknek - 2015.09.24

Ismerkedjünk meg az avokádóval és a kövér porcsinnal! Az avokádó, amelynek számtalan pozitív tulajdonsága van, egyszerűen, főzés nélkül elkészíthető, így a benne lévő értékes tápanyagok is megmaradnak. A kövér porcsin szinte kiirthatatlan, vadon termő gyomnövény, amely nemcsak ehető, de még gyógyhatású is. 

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

avokádó

Avokádó
Az avokádót (Persea americana) Közép-Amerikában évezredek óta termesztik. A babérfélék családjába tartozó fa a mexikói esőerdőkből származik, nyomait megtalálták ásatásokon is. A maják és az aztékok gyakran fogyasztották. A krónikaíró J. de Acosta szerint a jó, érett avokádó olyan, mint a vaj, íze finom és krémes. A gyümölcsöt a spanyol királyi udvar a 17. század elején ismerte meg. Az Antillákon 1750-től termesztették, majd Kaliforniában a 18. századtól, később terjedt el Afrikában, Ausztráliában, Izraelben és még Spanyolországban is.
Számos gyümölccsel ellentétben az avokádó nem a fán érik meg, hanem csak az óvatos szüret után, a pultokon található avokádók tehát különböző érettségi állapotban vannak. Hogy az érést gyorsítsuk, helyezzük alma mellé (amely etilént bocsát ki), ha pedig késleltetni akarjuk, betehetjük nyolc-tíz napra a hűtőszekrény zöldségesrekeszébe.

A tápláló terméshúst nyersen fogyasztják, mert az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termés pedig mérgező, ezért a betakarítás után egy-két hétig tárolni kell. Fogyasztásához a termést fel kell vágni, a kőmagot eltávolítani, a lágy gyümölcsöt sóval és borssal megszórni, citromot csepegtetni rá, majd a héjból kikanalazni. Különösen kedvelt a guacamole, egy pikáns étel, amelyet a terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják. Az avokádóban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet, C-vitamint, a B csoport vitaminjait, A-elővitamint és E-vitamint is tartalmaz. Ásványianyag- és nyomelemtartalma magas: újratölti a szervezetet káliummal, magnéziummal, vassal, cinkkel, rézzel és mangánnal. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon-termelését.
Szerző: Gyökös Enikő kertészmérnök

Címkék:
Kiemelt hírek