Ehető füvek és csírák

A csírák fontos és praktikus vitaminforrások, melyek jóval több telítetlen zsírsavat, ballasztanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint maguk a zöldségek. De nemcsak a csírák, bizonyos fűfélék is bátran fogyaszthatók. Ezúttal az ehető csírákkal és az indiai citromfűvel ismertetjük meg az olvasókat.

 

Illóolaj és tea
Az indiai citromfű (Cymbopogon citratus) széles körben használt gyógynövény. Ne tévesszük össze a hazánkban szintén citromfűnek nevezett Melissa officinalis nevű gyógynövénnyel.
Szárított, porított formában és frissen egyaránt felhasználják. Citrom illatú és ízű levele kedvelt ízesítője a leveseknek, baromfihúsnak, halnak, a tenger gyümölcseinek, és tea is készül belőle. Főként levelét használják fel gyógyászati célokra, de erre a növény valamennyi része alkalmas.
A növénynek és az illóolajának több gyógyító hatása is ismert: antibakteriális hatású, párologtatva frissíti és fertőtleníti a szoba levegőjét, gomba-ellenes hatású, lábgombásodás kezelésére kiváló. Főzete mérsékli a hasmenést, teája csökkenti a gyulladást, és lázcsillapító hatású, gátolja a rákos sejtek növekedését, antioxidáns hatású, csökkenti a koleszterinszintet, az illóolaja nyugtat, segíti az elalvást, növeli az alvási időt, oldja a szorongást, dezodoráló, rovarűző, megfázás esetén inhalálva enyhíti a kellemetlen tüneteket. Az indiai citromfűhöz illóolaj és tea formájában is hozzájuthatunk. Az indiai citromfű vizelethajtó és görcsoldó szereknek is gyakori alkotóeleme. Teáját használják az emésztés javítására, az émelygés és a menstruációs problémák enyhítésére, fejfájás és izomgörcsök ellen, reumás megbetegedésekre, a vérkeringés fokozására. Illóolaja vírusölő tulajdonsága révén a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz helyi kezelésére.
Az indiai citromfüvet Nagy Sándor katonái terjesztették el Nyugaton. A növényt lázfűnek is nevezték, mert főként a láz csillapítására használták.
Párologtatás: cseppentsünk 5–8 csepp olajat az aromalámpa vízzel töltött részébe vagy a párologtatóba. Kisebb mennyiségben oldja a feszültséget, nyugtató, kiegyensúlyozó, nagyobb mennyiségben szellemileg serkentő hatású, ezenkívül rovarűző. Frissítő aromafürdő: 2–6 csepp illóolajat egy evőkanál tejben vagy mézben elkeverünk, majd ezt adjuk a fürdővízhez. Frissít, hűsít. Javasolt fürdési idő: 10–15 perc. Frissítő masszázsolajnak 1 evőkanál napraforgómag-olajban 1-2 csepp illóolajat elkeverünk, majd a bőrbe masszírozzuk. Lábfürdőnek egy evőkanál sóra cseppentsünk 10–20 csepp illóolajat, majd 2-3 liter langyos vízben keverjük azt el. 15–20 percig áztassuk benne a lábat. Frissíti a láb bőrét, mérsékelheti az izzadást, dezodoráló hatású. 

Gyökös Enikő

A biocsírák 
salaktalanítják 
a szervezetet, 
különösen lábadozás alatt segítenek 
regeneráló 
hatásukkal.


Mindig nyersen
A csírákban kevés zsír, kevés kalória, viszont rengeteg vitamin és nyomelem van. Mindig nyersen fogyasszuk, hogy semmit se veszítsenek tápértékükből. 
A zsenge hajtásokban szénhidrátot és zsírt alig találunk, ugyanis a zöldség-, illetve a gabonamagvak csírázás közben maguk is sok szénhidrátot és zsírt használnak fel, így ezeket a tápanyagokat a magnövény feldolgozza, a keményítőt pedig jórészt glükózzá és gyümölcscukorrá alakítja. Ebből fakad a csíranövények kellemesen édeskés íze. A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk így rendkívül fontos, különösen a vitaminszegény hónapokban, hiszen kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G- és K-vitaminnak, valamint számos ásványi anyagnak (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium és szilícium). A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak. Fogyasztásuk akár kúra jelleggel nagyon fontos, hiszen egészségünk múlik azon, van-e elegendő enzim a szervezetünkben.
A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás alatt segítenek regeneráló hatásukkal. A biocsírák 
25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a húsok, ugyanakkor nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum. 100%-ban emészthetőek. A különféle csírákat nyersen fogyasszuk, salátákba, szendvicsekbe téve. Ha nem akarunk boltban vásárolni, akkor magunk is csíráztathatunk otthon. A csírák magas tápértékű, teljes egészében emészthető élelmiszerek, amelyek azonnali energiát biztosítanak a szervezet számára.
Az étkezési csírákat mikrobiológiai szennyezettségük alapján a közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába sorolták, mivel a csírák előállítási technológiája nemcsak a csírák, hanem a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideális. Szakértők szerint a nyers csírák a tárolás, illetve a szállítás során E. coli vagy Salmonella baktériumokkal szennyeződhetnek, amelyek fogyasztást követően hasmenést, hányást, lázat és gyomorpanaszokat okozhatnak. Gyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők ne fogyasszanak nyers csírát. Vásárláskor mindig hűtött, friss terméket válasszunk! Soha ne puszta kézzel, hanem csipesszel nyúljunk a dobozba és vegyük ki az étkezésre szánt csírát.

Lucernacsíra

lucerna

Ásványisó-tartalma lúgosítja a vért, candida fertőzésben szenvedőknek segítség. A koleszterin-lerakódásokat az erek faláról feloldja. A mangán csökkenti a vércukorszintet. Magas klorofilltartalma révén szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. B12-vitamin-tartalma a vérszegénységen segít, K-vitamin-tartalma pedig megelőzi a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket. A növényi hormon segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor kellemetlen tüneteit, szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógyhatású tápláléka, roboráló hatású. Magas a fehérje- és L-borostyánkősav tartalma, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős.

Búzacsíra

B17-vitamin-tartalma pusztítja a rákos sejteket, segíti a vér oxigénszállítását, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást, elősegíti a vércukor szinten tartását, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet. Erősíti az idegrendszert, potencianövelő, hurutoldó. Gyul-la-dás-gát-ló, baktériumölő hatású, segíti az emésztést. A búzacsírából készíthetünk bú-za-fű-le-vet, ennek nagyon erős a méregtelenítő hatása. Csak frissen és éhgyomorra igyuk. Egészségfenntartásra 1 dl elegendő egy napi adagnak. Lehet arcbőrre is kenni, fél óráig rajta hagyni, vagy szembe cseppenteni kötőhártya-gyulladás esetén, allergiánál.

Zsázsacsíra

Cukorbetegeknek különösen ajánlott. A zsázsacsíra rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, mivel 80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Magas E-vitamin-tartalma értágító, alvadásgátló hatású, vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében, növeli a férfierőt.

 

Napraforgómag-csíra

A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kalciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az összes aminosavat tartalmazza, méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja. Magas foszfor- és kalcium-tartalma szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet- és izomtónushoz. Klorofill-tartalma segíti a vér oxigénszállítását. A vas a vörösvértestképzéshez, a réz a vasfelhasználáshoz szükséges. A magnézium segíti az izom-, agy- és tüdőszövetek munkáját. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez.

Hagymacsíra

Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre. Da-ga-nat-gátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló-képességét.
Olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek támogatják az alapvető sejtnövekedést. Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat, pusztítja a kártevő egysejtűeket. Minden penészesedésnek, gombásodásnak ellenáll. Gazdag klorofilban, megújítja a vért. Nyálkaoldó allicintartalmával gyógyítja a közönséges náthát. Antiszeptikus, vírus-, gomba-, élősködő-, mikrobaölő és izzasztó hatású. Gyomor- és bélproblémáknál is ajánlott, jótékony hatású a gyomorfekélynél, reumánál, vérmérgezésnél, fejfájásnál.

 

Retekcsíra

Természetes antibiotikum, tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok- és orrmelléküreg dugulását. Vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét. Kis mennyiségben étvágygerjesztő. Csökkenti a reumatikus fájdalmakat, magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.

Otthoni csíráztatás

Vegyszermentes (nem csávázott) magokat válasszunk! Helyezzük a csíráztatni kívánt magvakat műanyag vagy üvegedénybe, és áztassuk be langyos vízbe 4–12 órán át. A magokat ne érje erős napfény. Ha a mag héja már megpuhult, helyezzük nedves papírtörlőre és fedjük le szintén nedves papírtörlővel, hogy viszonylag sötétben legyen. Az edényt öblítsük el minden nap, hogy biztosítsuk a folyamatos nedvességet, valamint elkerüljük a penészedést. A csíranövénynek, amelynek már zöld hajtásai vannak, szüksége van napsugárra, ezért néhány nap múltán kitehetjük az ablakba. A csírákat fejlettségi fokuktól függően, illetve ízlés szerint 2–10 nap múltán szüretelhetjük.

 

Szerző: Gyökös Enikő kertészmérnök

Kapcsolódó cikkek

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom