Piros lúgosítók – Kora nyári gyümölcseink 
jótékony hatásai

A téli, húsban gazdag táplálkozás után sokan érezzük az elsavasodás tüneteit: szervezetünk megtelik húgykősavval, melynek lerakódása a térdben, csuklóban fájdalmat okoz. Többek között erre a panaszra jelenthet gyógyírt két kora nyári gyümölcsünk: a cseresznye és a meggy.
A meggy és cseresznye tápanyag-összetétele nagyon hasonló egymáshoz. Mindkét gyümölcs tartalmaz nagy mennyiségben ásványi anyagot, valamint nyomelemeket. Többek között: káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot, vasat, nátriumot. Rendkívül magas ásványianyag-tartalmuknak köszönhetik lúgosító hatásukat.


Sav-bázis egyensúly
A nátrium, magnézium és a kálium együtt fontos szerepet tölt be szervezetünk sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. Ha szervezetünk hosszú időn keresztül nem tud megszabadulni a savtól, akkor saját szervezetünkből von el ásványianyag-tartalékokat (csont, haj, köröm), akár komoly problémákat is okozva. A köszvény nem más, mint a húgykősav lerakódása, mely igen fájdalmas. A cseresznyében és a meggyben lévő kálium hatására megtisztul a vér, és eltűnnek a lerakódások. Így segítenek visszafordítani a köszvényt. Az ásványi anyagok hatására vértisztítóak, ezáltal serkentik a máj, vese és egyéb szervek működését is.
Ásványianyag-tartalmukon kívül rendkívül gazdagok vitaminban. A cseresznye és a meggy is egyaránt nagyon sok A-vitamint, B1-, B6- és C-vitamint tartalmaz, ezáltal erősíti immunrendszerünk természetes védekező képességét. A meggy azonban majdnem tízszer annyi A-vitamint tartalmaz, mint a cseresznye. Ennek köszönhetően növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást, megrövidíti a betegségek időtartamát. Egészségesen tartja a szövetek külső rétegét, egészségesen tartja a bőrt, a hajat és a fogínyt is. Mindkét gyümölcsben jelentős a B1-vitamin, amely kedvezően hat az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. B6-vitamin-tartalmuk pedig segít megakadályozni a különböző ideg- és bőrbetegségeket. Csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, hányingert. C-vitamin-tartalma elősegíti a vas felszívódását, gyógyítja a sebeket. Segít megelőzni a vírusos betegségeket és fokozza az immunrendszer működését. Közös tulajdonságuk még, hogy melantonint tartalmaznak, amely segíti az igazi mély alvást és gyógyír az álmatlanság ellen.

Kutatók szerint, ha meggylevet fogyasztunk, hasonló hatást érünk el, mint a sportolók által szedett gyulladáscsökkentő szerekkel.

A piros titka
A meggy jóval több szerves savat tartalmaz, mint a cseresznye. Ennek köszönhetően jótékonyan hat az erekre, serkenti az anyagcserét és elősegíti a vitaminok felszívódását, ezáltal megszünteti a székrekedést és tisztítja a beleket. A meggy és cseresznye piros, bíbor vagy fekete színét az antocianin nevű fitokemikália adja, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik. Az antocianok gyulladáscsökkentő hatása hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez, illetve a sportolás utáni izomfájdalmakon is segít. Kutatók szerint, ha meggylevet fogyasztunk, hasonló hatást érünk el, mint a sportolók által szedett gyulladáscsökkentő szerekkel.
A meggy és cseresznye közös tulajdonsága még, hogy mindkét növénynek nemcsak a gyümölcse kedvező egészségünkre, hanem levele, szára és magja is igen értékes. Hiszen a meggy levele vizelethajtó, csillapítja a köhögést, puffadásellenes és fogyasztó hatással is rendelkezik. A cseresznye szára nyálkaoldó, és jó hatással van a szívritmuszavar kezelésére. Régóta alkalmazzák a meggy leveléből készült teát, mely idegnyugtató és köhögéscsillapító hatással rendelkezik. A meggy magjából kivont B17-vitamin pedig gátolja a sejtek rákos elváltozását. Alternatív gyógyításban – megfelelő mennyiségben – injekcióként alkalmazzák.

Szerző: Dajnics Judit

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom