TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés

Áfacsalás ellen

Nem csak nőknek - 2015.05.27

Uniós adatok szerint mára közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el a tagállamok. Az áfacsalás mérteke nem csak magyar viszonylatban jelentős, ugyanakkor hazánk minden 
4. áfaforintot elveszít.

A XVII. Európai Áfa Konferencián részt vevő 26 ország szakértői májusban Budapesten arra keresték a választ, hogyan lehet hatékonyan fellépni az áfacsalás ellen. 
A találkozó házigazdája az osztrák gyökerű LeitnerLeitner pénzügyi es adótanácsadó cég volt, amelynek vezető tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy az adminisztráció erősödése gátolja a gazdasági növekedést és – ahogyan Jancsa-Pék Judit fogalmazott – csökkenti az adott ország vonzerejét a befektetők számára. Hollandiában, Finnországban és Luxemburgben a legkisebb, 5% körüli a rés a beszedhető és a valóban beszedet áfa összege között, míg a legnagyobb hiányt Románia, Szlovákia és Litvánia szenvedi el, 40%-ot is elérő mértékben. Magyarország európai összehasonlításban a középmezőny alján helyezkedik el, nálunk minden 4. áfaforintnak „lába kél”. Hazánk és általában a közép-kelet-európai országok élen járnak az adminisztratív jellegű intézkedések terén. Magyarország gyakorlatilag szinte minden ismert adóelkerülési intézkedést alkalmaz: gondoljunk például a gyakoribb áfabevallásra, a belföldi összesítő jelentésre, az on-line pénztárgépekre, a számlázó programok regisztrációjára, a könyvelési programok bejelentésére vagy éppen az EKÁER rendszerre, amely az áfacsalások kiszűrésére jött létre. Ugyanakkor kétséges, hogy képes-e valóban kiszűrni a csalókat, mert bár jelentős adminisztrációval jár, amely megkérdőjelezi az intézkedés arányosságát, valójában nem elégséges annak bizonyításához, hogy az eladó jóhiszemű volt. Emellett ráadásul uniós alapelveket is sérthet: például a letelepedés szabadságát vagy a szabad mozgás alapelvét. Hazánk a listák terén is élen jár: nekünk pozitív és negatív listáink is vannak. Az eszköz ugyan jó, de a gyakorlatban ez is kétélű fegyvernek bizonyulhat. További eszközök: az adószám felfüggesztése vagy törlése, az áfa-visszaigénylés vagy -levonás korlátozása, az új piaci szereplők kiemelt ellenőrzése. Úgy tűnik azonban, hogy mostanában a legnépszerűbb eszköz a fordított áfa, melynek kiterjesztésén a legtöbb állam gondolkodik. (A vevő az áfát nem az eladónak fizeti meg, hanem az államnak.) Ugyanakkor ez az eszköz csak akkor működik, ha nemcsak egy-egy állam vezeti be, hiszen akkor a csalók egy másik államba teszik át tevékenységüket. Éppen ezért sürget öt közép-európai ország: Csehország, Szlovákia, Ausztria, Magyarország és Bulgária közös fellépést ez ügyben.




Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Meghosszabbították Ukrajna kereskedelmi támogatását, ...

Továbbra is jöhet ukrán gabona Magyarországra, az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága április 9-én kedden ...