Karcsúsodjunk eperrel! – A legtöbb mangánt tartalmazó, vitaminokban gazdag gyümölcsünk

A földieper az első, kora tavasszal megjelenő gyümölcsünk, amely magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően számtalan betegség megelőzésére és kezelésére is alkalmas. Már a 14. század előtt gyógynövényként ismerték. Gyümölcse és levele is számtalan kedvező hatással bír.
A földieper gyökeréből készült kivonat vérzéscsillapító és vizelethajtó, míg a leveléből készült főzettel bélfertőzést kezelhetünk, s vérszegénységre és lázra is hatékonyan alkalmazható. A gyümölcsének kiemelkedő a szabadgyök-megkötő képessége, antioxidáns-tartalmát illetően a gyümölcsök között az első öt között található. 
A sejtek anyagcseréjének melléktermékeként szabadgyökök jönnek létre, melyek felelősek a daganatok kialakulásáért. Kutatások szerint az antioxidánsok közömbösítik ezeket a szabadgyököket. Legfontosabb antioxidáns az A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, melyeket az eper nagy mennyiségben tartalmaz. Ezek külön-külön is javítanák egészségünket, de így együtt fokozottabban fejtik ki jótékony hatásukat. Az eper rendkívül magas C-vitamin-tartalma még a citrusféléket is maga mögött hagyja, mivel 
100 gramm eperben 60 mg C-vitamin van. Ennek köszönhetően erősíti immunrendszerünket és segít a fertőzések leküzdésében. Kiemelkedő hatása van a sejtfalak és hajszálerek megerősítésében is, és döntő szerepet játszik a kollagén képződésében és a vas felszívódásában.
C-vitamin-tartalma mellett igen magas A-, B1-, B2-, E- és K-vitamin-tartalma, valamint tartalmaz káliumot, magnéziumot, mangánt, cinket, folsavat, foszfort, szelént és vasat. Az eper vastartalma segíti a vörösvérsejtekben lévő hemoglobin képződését, ami az oxigént szállítja a test sejtjeihez.
Magas folsavtartalma hozzájárul az egészséges vérképzéshez és az idegek működéséhez. Káliumtartalma segíti a vérnyomás, a pulzusszám, az idegek és izmok működésének szabályozását. Egyetlen gyümölcs sem tartalmaz annyi mangánt, mint az eper. A mangán támogatja a zsírégetésért felelős enzimek működését és az anyagcserét serkentő pajzsmirigyhormonok termelődését. Így nemcsak az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, de büntetlenül fogyaszthatjuk, hiszen zsírégető hatása miatt kiválóan alkalmas fogyókúrára.
Az eper kiváló emésztésserkentő, tisztítja és salaktalanítja a szervezetet. Cinktartalma segíti eltávolítani a káros nehézfémeket a szervezetünkből (higany, ólom), valamint fontos alkotóeleme hajunk és körmünk építőanyagainak.
Az eper az ellaginsavnak is fő forrása, így erős rákellenes hatással rendelkezik. Képes gátolni a daganatok, például nyelőcső és tüdő daganatainak növekedését. Flavonoidokban is igen gazdag, amely összefüggésben állhat az agyiér-katasztrófa és szívbetegség kisebb kockázatával. A stressz gyorsíthatja a szellemi teljesítmény csökkenését, a flavonoidok pedig ezek ellen hatnak. Sok eper fogyasztásával tehát késleltethetjük szellemi leépülésünket és megőrizhetjük egészségünket. Fogyasztása leginkább nyersen ajánlott, de kiváló alapanyaga lehet lekvárnak, dzsemnek, befőttnek, süteménynek.

Eperdzsem

Hozzávalók: 4 kg friss érett eper, 2 kg cukor (a legjobb a nád- vagy nyírfacukor)

Elkészítés: Az alaposan megmosott és megtisztított epret este rétegesen becukrozzuk, de közben kóstolgathatjuk, hogy ne legyen túl édes, majd konyharuhával letakarjuk. Másnap a gyümölcsöt kiszedjük, a levét pedig felére főzzük. A gyümölcsöt visszatéve tovább főzzük 15-20 percig, folyamatosan kevergetve, nehogy leégjen. A habot eltávolíthatjuk a tetejéről kiskanállal.
Az üvegeket forró vízzel csírátlanítjuk. Fertőtlenítés után hagyjuk maguktól száradni, mert törölgetéssel a baktériumokat visszajuttathatjuk az üvegre. Közben celofánt kockára vágunk és vízbe mártjuk, majd vizes felével lefelé fordítjuk az üvegre. Rászórjuk a tartósítószert és újabb nedves celofánt rakunk rá, vizes felével felfelé fordítva. Végül lezárjuk az üveget és 24 órán keresztül dunsztoljuk (száraz gőzben tartjuk). Felbontás után hűtőben tároljuk.

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom