Szamóca kint és bent – A Balkántól hazánkig, vegyszerekkel vagy napsütéssel „kezelve”

A piacokon április elejétől már kapható a korán érő, fűtött fóliasátorban termelt szamóca. Ezt még igen magas, 2-3 ezer Ft/kg-os áron lehetett megvásárolni, míg az import szamócát 1200 forintért kínálták. A kamionokkal szállított eper azonban csak nagy mennyiségű tartósítószerrel bírja ki a sokszor majdnem egyhetes utat.


A napokban már normál fóliások is piacra viszik termékeiket 1600–2000 Ft-os áron. A fóliasátorban nevelt eperben kevesebb a vegyszer, mert így a növény számos kártevővel szemben könnyebben megvédhető. Május elejétől azonban már szabadföldi termelésűt is vásárolhatunk, melynek előnye, hogy jóval magasabb a vitamin- és ásványianyag-tartalma, mint a melegházi korai változatnak. Közben folyamatosan érkeznek a kamionok a balkáni országokból és Spanyolországból. Az így érkezett eper kemény és ízetlen, hiszen zölden szedik le, hogy kibírja a hosszú, 5-6 napos utat, amit csak jelentős mennyiségű tartósítószerrel érnek el. Ezzel szemben a hazait éretten szüretelik le, és itthon nem terjedt el az állagmegóvásra szolgáló tartósító eljárás.

eper

A külföldről behozott
eper veszélye,
hogy nem lehetünk
biztosak az áru
eredetében.

Növekvő import
Kutatások szerint az eper két-három napig tárolható csak jelentős C-vitamin- és antioxidáns-vesztés nélkül. Három nap után romlásnak, penészesedésnek indul. A fogyasztók sokszor mégis inkább az olcsó, alacsonyabb tápértékűt részesítik előnyben. A hazai termelőknek pedig nagy kihívás az import szamóca ára és minősége, mivel a multikba inkább a keményebb és éretlenebb állapotú epret lehet szállítani. Így Magyarországon évek óta folyamatosan nő a szamócaimport. 2013-ról 2014-re 14,9%-os behozatali növekedést tapasztalhattunk, amely 400 000 kg-nak felel meg. Ennek legfőbb oka, hogy 2000-ig évi 12–23 ezer tonna szamóca termett, majd ez a mennyiség 2002-től lecsökkent 3-4 ezer tonnára. Így a hazai kereslet felét import áruval elégítik ki, ez pedig jelentős hatást gyakorol a hazai árakra. 2014-ben az import több mint felét, azaz 52,5%-át Spanyolországból származó szamóca biztosította. Görögország a második helyen áll 20,9%-os behozatali aránnyal. 2014-ben hazánkba Németországból az éves behozatal 12%-a, vagyis 368 093 kilogramm eper érkezett. Ezzel pedig a hazai import nagyságát tekintve a harmadik helyen áll. A külföldről behozott eper veszélye, hogy nem lehetünk biztosak az áru eredetében, a vegyszeres kezelésekben. 2014-ben 3 047 824 kg epret hoztak be, legnagyobb arányban – az egész évi 30,1%-át – áprilisban, majd májusban a 21%-át, márciusban pedig az egész évi import 20,1%-át. Így hazánkba az eperszezon idején is javában érkezik külföldről alacsonyabb tápanyagtartalmú eper.

eperMinimális export
A kivitel mértéke nagyon minimális, 190 tonna. Ezzel még a behozatal 10%-át sem éri el. A hazai és importból származó eper mennyisége eléri a 6000 tonnát, melynek 70%-át a piacokon értékesítik. Üzemen belüli feldolgozásra csupán 1% jut, ebből a szeszipari feldolgozás a kiemelkedő: míg 2011-ben egy tonna, 2013-ban már 26 tonna volt. A szeszipari feldolgozás növekvő tendenciája annak köszönhető, hogy az eperkultúra újjáéled. Földieperből készítenek hagyományos eljárással száraz és édes borokat, pálinkát és pezsgőt is. A szamócatermesztőknek érdemes figyelembe venniük a telepítendő fajták kiválasztásánál a felhasználási területet. Konzerviparban nem fontos a gyümölcs mérete, de sötét színű legyen, megfelelő ízzel és aromával rendelkezzen. Fontos, hogy a kocsány könnyen eltávolítható legyen. A fagyasztó iparnak kemény húsú, üregmentes szamóca szükséges, hogy felengedés után is őrizze meg zamatát, alakját.

 

Szerző: Dajnics Judit

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom