40 év alatt – Ha fiatal, ha gazda, ha tanyán él és technikus – esélyek 2015-ben

Az sem elképzelhetetlen a szakemberek szerint, hogy a maximum ponthatár akár 85%-át is el kell érniük azoknak a fiatal gazdáknak, akik nyerni szeretnének a frissen kiírt pályázaton. A 10 milliárd forintos keretre óriási túljelentkezés várható, a beadási határidő pedig igen szoros: június 1-jéig minden papírt be kell szerezni.

Szabad csirkék

A szabadtartásos csirkenevelést tulajdonképpen ökotartásnak is nevezhetjük. 
Ez nemcsak a tartás módjában, hanem az alkalmazott fajtákban és a felhasznált 
takarmányok összeállításában is jelentősen eltér a brojler csirke nevelésétől. 
Hogy pontosan mi a különbség és milyen jövőjük van az úgynevezett „boldog, 
tanyasi csirkéknek”, arról az évente csaknem 40 millió szárnyast feldolgozó 
Master Good cégcsoport ügyvezetőjét, Bárány Lászlót kérdeztük.

Egy csapásra 22 – Az áfacsökkentés várható hatásai a sertéstartásra és a húsfogyasztásra

A közelmúltban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette: jövőre 27-ről 5%-ra csökken a sertés tőkehús áfája. A szakmai szervezetek üdvözölték a tervet, többek között azért is, mert szerintük így lényegesen kevesebb lesz az áfacsalás, ami jelenleg az ágazat nagyjából felét érintheti. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója régóta várt erre a bejelentésre, de óva int attól, hogy azt gondoljuk: 
ettől a lépéstől egy csapásra megoldódik majd az ágazat összes problémája.

Keleti kitörés – 5 százalékos áfával minden könnyebb?

Régóta várják már az ágazat szereplői, hogy a sertés tőkehús áfája is 5%-ra csökkenjen. 
Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető-tulajdonosa azt mondja: a bejelentés, miszerint 2016-tól ez meg is történik, rengeteg előnnyel járhat. A fogyasztók például olcsóbban vásárolhatnak sertéshúst, a gazdák pedig vélhetően több állatot tartanak majd.

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom