libamáj

Padlón a hízottmáj-termelők

Egyszerre két csapás érte a szektort, amely segítséget sem kapott

Amíg a legtöbb ágazat a koronavírus miatt került nehéz helyzetbe, addig a hízott libamáj előállításával foglalkozó szektort a járvánnyal Magyarországon egy időben megjelenő madárinfluenza is sújtotta. A két csapás közül az egyik is bőven elegendő lett volna, hogy sokakat kilátástalan helyzetbe hozzon, a kettő együttes hatása pedig egyelőre megjósolhatatlan következményekkel jár. A válságról Csorbai Attilát, a Baromfi Termék Tanács igazgatóját kérdeztük.

Az első csapást akkor szenvedte el az ágazat, amikor az európai országok többsége, valamint hazánk is a koronavírus-járvány miatt korlátozó intézkedéseket vezetett be, és a többi között az éttermeknek, szállodáknak is be kellett zárniuk. A hízott májat előállító gazdák és a vágó-feldolgozó üzemek egyik pillanatról a másikra elvesztették szinte a teljes piacukat.

„A vendéglátással, gasztronómiával fo­­­g­­­­lalkozó szektor (Horeca – hotels, res­tau­­rants, cafés, vagyis hotelek, éttermek, kávézók) itthon és külföldön is teljesen leállt, és ez a hízottliba- és -kacsamáj, valamint párhuzamos termékeik (comb, mell) értékesítését gyakorlatilag kilátástalan helyzetbe hozta – magyarázta Csorbai Attila. – A válság a legtöbb élelmiszer esetében 20-25 százalékos piaci zsugorodást okozott, a hízott máj területén ez jóval nagyobb, 70-80 százalékos csökkenést jelentett, hiszen a forgalmuk jelentős részét jó ideje már az éttermek, szállodák megrendelései adják, képtelenség lett volna hirtelen ezt az árumennyiséget máshová átcsoportosítani. A kialakult helyzetben a kormánytól vártunk volna segítséget. Kértük, hogy a termelőknek, feldolgozóknak biztosítson a kabinet ugyanolyan kedvezményeket, mint amilyeneket az éttermek, hotelek megkaptak. Ez a segítség azonban elmaradt.” 

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió

Tags: baromfi, libamáj, hízottmáj-termelők

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom