Baromfikeltetés napjainkban

A technológia kiforrott, de a gondos odafigyelés nem mellőzhető

Keltetőgépgyártók, -forgalmazók és naposbaromfit, tenyésztojást értékesítő vállalkozók a megmondhatói, hogy egyre több kisgazdaságban, háztájiban, akár a családi ház portáján tartanak baromfit; tyúkot, csirkét, libát, kacsát, esetleg gyöngyöst, pulykát, és sokan saját keltetéssel indítják a „projektet”. Hogyan lehet eredményes ez a művelet napjainkban, mi a titka a sikeres keltetésnek? Erről kérdeztünk tudóst és vállalkozó tenyésztőt, böngésztünk blogokat, videókat.

„Egyre több az 50-100 darabos kis keltető, sokan keltetnek, sokkal többen, mint akár 5-10 évvel ezelőtt – erősíti meg egy baromfitenyésztő mezőgazdasági technikus, Simcsik András, úgy is mint a Békés megyei „Vésztői Baromfiudvar Családi Gazdaság” gazdája. – 1997 ótavfoglalkozunk baromfitenyésztéssel, keltetéssel – meséli. – Az első években a régi F1-es gödöllői fajtákat és New Hampshire, Rhode Island Red tyúkokat tenyésztettük és keltettük, majd a fajtákat kiegészítettük háztáji, színes húshibridekkel. Importőr cégtől a legkiválóbb francia kettős hasznosítású fajtákat szereztünk be, ezek megjelenésükben a régiekre hasonlítanak, de növekedésben és tojástermelésben messze felülmúlják azokat. 2010 óta bővítettük tevékenységünket gyöngytyúkkeltetéssel, értékesítéssel.”

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!




Szerző: AgrárUnió

Tags: baromfi, tojás, kacsa, lúd, csirke, liba, mikoplazma, baromfikeltetés, naposbaromfi, tenyésztojás, tyúk, gyöngyös, csibekeltetés

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom