Perspektívák: lehetséges a mikotoxinok kötését tovább fokozni?

2020.04.09

A Biochem azt mondja: igen! Napjainkban jelentős előrehaladást értünk el az ágazatot érintő, a mikotoxinokkal kapcsolatos költségtudatosság tekintetében, illetve többféle szervetlen és szerves összetevő került kipróbálásra a költségek csökkentése érdekében. Mindezek ellenére úgy tapasztaltuk, hogy bár a már meglévő termékek megbirkóznak egyes mikotoxinokkal, például a DON-toxinnal szemben továbbra is nehézkes felvenni a harcot.

Perspektívák: lehetséges a mikotoxinok kötését tovább fokozni?


A Biochem a mikotoxinszektorban szerzett 15 éves tapasztalatával felvértezve készen áll a további, mikotoxinok elleni harcra a B.I.O.Tox® Activ8 segítségével, amely egy új toxinkötő, széles abszorpciós felülettel és természetes detoxikáló anyagokkal, és februárban érkezett az európai piacra. Dr. Heiko Greimann ügyvezető igazgatót, illetve Maik Hinrichs 
K+F menedzsert kérdezte a Feedinfo, hogy mi­­­­­­­­­­­től olyan egyedülálló és innovatív a ter­­­­­mék.

Példátlan abszorpciós kapacitás

Dr. Greimann szerint a B.I.O.Tox® Activ8 egyik lenyűgöző képessége széles abszorpciós profilja, amibe beletartozik, hogy még a deoxinivalenolt (DON), egy igen nehezen köthető mikotoxint is képes megkötni.

1 Zsak minElmondása szerint a Biochem a mikotoxinokat az abszorbenseken keresztül közelíti meg. Ezek olyan összetevők, amelyek irreverzibilis módon kötődnek a mikotoxinokhoz az állatok bélrendszerében, ami az optimális módja a toxinok semlegesítésének. „A Biochem leginkább abszorbenseket alkalmaz, mivel ezek gyorsan hatnak, és a takarmányok további feldolgozását lehetővé tevő tulajdonságokkal bírnak. A mikotoxin-menedzsment során alkalmazott más megoldásokkal, mint a 
specifikus mikroorganizmu­sokkal vagy enzimekkel ellen­-
tétben az abszorbensek hőstabilak, ellenállnak a nyomásnak és hosszú ideig eltarthatók.”

Az abszorbensek rendelkeznek azonban negatív tulajdonságokkal is: míg bizonyos agyagásványok adott kötőképességgel bírnak az aflatoxin B1-gyel szemben, dr. Greimann szerint ez a kötőképesség nem elegendő más toxinok eliminálásához. Ez volt az a limitáló tényező, amelyet a Biochem egy új technológiával, az abszorbensek aktiválásával megoldott.

Röviden, az aktivált abszorbens a fel­dolgozás során „tapadósabbá” válik, egészen pontosan a mikotoxinnal kapcso­latba kerülve azzal véglegesen összekapcsolódik. Dr Greimann elmondása szerint „ebben a kontextusban az aktiválás a fe­­­­­­­­­­lület fizikai és/vagy kémiai kezelésére utal; a nyersanyagok mechanikai vagy hővel történő feldolgozása azok felületének megnöveléséhez vezet, illetve op­­­­­­­timalizált pórushálóhoz és a pórusok meg­­­­felelő téreloszlásához, így tehát 
az abszorbens megfelelő méretűvé válik a különböző mikotoxinok megkötéséhez. Mivel a mikotoxin és az agyagásvány felülete közötti interakció a természetben elektrosztatikus, egy másik jelentős paraméter a töltési sűrűség: az adott felület és a rajta mérhető töltés közötti kapcsolat.”

Ez elsőre egyszerűnek tűnhet, 
ugyanakkor a valóságban ez az 
ismeret megannyi arra irányuló 
kí­­­­sérlet eredménye, hogy minden kezelésnek meghatározzák az ab­szorbensek kötő­ké­pes­sé­gé­­re gyakorolt pontos hatását. „Az efféle optimalizálás nem végezhető el elméletileg – állítja Mr. Greimann. – Emiatt minden kezelést követően gyakorlati vizsgálatra van szükség.” Ami tehát az abszorpciós kapacitás folyamatos növekedésének tűnik, az valójában a Biochem intenzív kutatásának és feldolgozásának eredménye. „Az aktivált nyersanyagok szigorú tesztelése évekig lekötötte a céget.”

3 Por min


Cél a szövetek természetes támogatása

Természetesen a mikotoxin elleni tökéletes, hibamentes megoldás továbbra sem elérhe1tő. Reálisan gondolkodva mindig lesz a takarmányokban bizonyos mennyiségű mikotoxin; a talajállapot, páratartalom, tárolás, folyamatos felmelegedés mind elősegíti a gombák növekedését. Emellett még azoknak a toxinkötőknek is, amelyek fizikai és kémiai tulajdonságait megerősítették, abszorpciós lehetőségei limitáltak, tette hozzá Maik Hinrichs, 
a Biochem K+F menedzsere. „Elmondható, hogy kis mennyiségű mikotoxin az állat bélrendszerében felszívódik, és belép 
a vérkeringésébe.”

Fontos tehát ennek megfelelően tervezni. Itt jön a képbe a B.I.O.Tox® Activ8 másik újdonsága. Az új termék tartalmaz fitogén összetevőket, mint például polifenolokat és máriatövist, amelyek feladata azon szövetek támogatása, amelyek a mikotoxinok nyomásának a leginkább ki vannak téve. Ezen szövetek közül az első a bél epitel rétege. „Ez a fontos határ, amelynek a nemkívánatos anyagok miatt – mint amilyenek az endotoxinok – extrém mértékű citotoxikus hatást kell elviselnie. Ennek eredménye a »szivárgó bél«, amely további toxinfelszívódást okoz, illetve egyéb másodlagos patogén rendellenességhez, mint például az edotoxinhoz köthető betegségekhez vezet” – állítja Maik Hinrichs.

A termék fitogén támogatását élvező másik célpont a máj. „A mikotoxinok metabolikus méregtelenítésének javát a máj végzi. Ebben a folyamatban roppant reaktív oxigéngyökök jönnek létre. Ezek a reaktív köztes termékek képesek reakcióba lépni a fehérjékkel vagy lipidekkel, és ezzel végleges sérüléseket okoznak rajtuk – mondja a K+F menedzser. – A fitogén összetevők (polifenolok) egyik fontos szerepe a B.I.O.Tox® Activ8-ban, hogy reakcióba lépnek a szabad gyökökkel és ezzel hatástalanítják őket. Speciális kémiai és elektronikus felépítésüknek köszönhetően ezeket az alkotóelemeket szabadgyök-sepregetőnek vagy membránvédőnek is nevezik.”

2 Baromfi min


Egyedi megoldás különleges igényekre

A Biochem termékkínálatának ez utóbbi összetevője bizonyítja a vállalat mikotoxin-menedzsmenttel kapcsolatos filozófiáját: a piaci szükséglet vezeti a növekvő specializációt. „Toxinkötő portfóliónk annak megfelelően bővült, ahogy a piac új igényeket támasztott egyes területeken, mint amilyen például a genetika (a nagy termelésű állatok elterjedése), a klímaváltozás vagy a speciális hatósági elvárások (mint például az ásványi kiegészítők nehézfémtartalmának mérséklése)” – mutatott rá dr. Greimann.

Így az elmúlt 15 évben a vállalat termékpalettája folyamatosan fejlődött az eredeti „többfunkciós” toxinkötőből, a B.I.O.Tox®-ból (amely máig hatásos, nagyon sikeres termék, mondja dr. Greimann), és sokkal specifikusabb termékek jöttek létre, egyedi igényekre. E portfólió tagja a B.I.O.Tox® Z, amely kimondottan a zearalenon által a tenyészállatoknál és szülőpároknál okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére fókuszál, a Mybind, egy biotoxinkötő az ökológiai termelést folytatóknak, valamint a B.I.O.Tox® Farm, amely alkalmas az EU-n belül a telepeken történő közvetlen felhasználásra. E termékekkel egyidejűleg a Biochem többféle toxinvizsgálati lehetőséget is kínál MycService szolgáltatása alatt. Ez a szolgáltatás tartalmazza a MycService Teszt Kitet, amely egy gyors átfolyású kvantitatív teszt, melynek segítségével a partner maga tud néhány perc alatt mérést végezni. A precízebb mérésekhez a cég rendelkezik egy Multi-Mikotoxin Analízis szolgáltatással, amely folyadékkromatográfia-tandem tömegspektrometrián alapszik (LC-MS/MS). Ennk igénybevételekor a felhasználó kérhet általános mikotoxin-analízist vagy akár speciális toxin- és metabolitvizsgálatot is. Szerepel a Biochem kínálatában továbbá egy szolgáltatás, amellyel a vásárló által használt toxinkötő hatékonyságának vizsgálatára van lehetőség a megkötött és kötetlen gombatoxinok mérése segítségével.

Immáron egy új termékkel felvértezve, amely megbízhatóan képes kötni a fu­­­záriumtoxinokat, mint amilyen a deoxinivalenol (és amely képes támogatni az állat szervezetét, növelve a védekező és méregtelenítő folyamatait), a cég terve, hogy először az EU-n belül piacon mutatja be termékét, majd 2021–2022-ben Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában, Oroszor­szágban és Dél-Amerikában, aszerint, hogy az egyes országokban a regisztráció mennyi időt vesz igénybe.
És mindezek után? „Szándékunkban áll egy problémaorientált, hatékony megoldást nyújtani, és folytatjuk termékeink innovációját és fejlesztését, hogy kiszolgáljuk a növekvő igényt a mikotoxinmenedzsment-megoldások terén – ígéri dr. Greimann. – Emellett figyelembe véve, hogy a mikotoxinoknak és endotoxinoknak szinergikus hatásuk van egymással, ezzel negatívan hatva az állat egészségére és biológiai teljesítményére, stratégiát dolgozunk ki az endotoxinok jelentette problémákra.”

5 Szarvasmarha min

 

Biochem Hungaria
Animal Health and Nutrition Kft.

1171 Budapest, Pesti út 474.
Telefon: +36 (1) 951-8885
E-mail: rendeles@biochem.net
www.biochem.net

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE