sertés

Vérében a minőség

Magyar fajtatiszta sertésekkel biztosítható a hatékony hústermelés

Ma már a hazai fajtatiszta sertések a szigorú és szakszerű szelekciónak és a kitűnő genetikai háttérnek köszönhetően bármelyik versenytárssal állják a sarat. Emellett kiváló élettani tulajdonságokkal rendelkeznek, és magas húsminőség előállítására képesek. A duroc esetében például a kevés takarmányból is gyorsan növekvő egyedek alacsony fajlagos költséggel érik el a vágósúlyt.

A haszonállatok tenyésztésében kiemelt szerepe van az előnyös génállománynak, hiszen ez jelent biztosítékot a fajta által képviselt értékek továbbvitelére. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete (FSE) mint az egyetlen – nem őshonos – fajtatiszta sertéseket nemesítő hazai szervezet nagy múltú szakmai tapasztalatára alapozva megbízható és kiváló élettani tulajdonságokkal rendelkező fajtákat kínál a hazai sertéstenyésztőknek. Az egyesület célja a magyar lapály, a duroc, a hampshire, a pietrain és a magyar nagyfehér fajták tenyészértékének megőrzése, a fajták nemesítése, genetikai képességének folyamatos javítása.

A magyar sertéságazat számára fontos, hogy ne csak a vágóhidakon és a feldolgozókban csapódjon le a külföldi genetikák terméke, hanem Magyarországon is meglegyenek a legmodernebb genetikát képviselő, sertéshizlalásra szolgáló állományok és szaporításra alkalmas kocaállományok – véli Eicher József ügyvezető. A szakember szerint szükség van arra, hogy Magyarországon is legyenek tenyészetek, amelyek tenyészállat-előállítással tudják kiszolgálni az árutermelőket. Az itt előállított, hazai genetika ugyanis képes arra a paramétersorra, amely az adott faj­­­­­­tacsoportra jellemző, ráadásul ezek a faj­­­­ták, mivel itt nemesítik őket, azaz a ma­­gyar röghöz tenyésztették ki őket, az itteni szélsőséges időjárási körülménye­­ket is sokkal jobban képesek tolerálni.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: AgrárUnió

Tags: sertés, sertéstenyésztés, duroc

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom