Hirdetés
A klíma hatása a tejtermelésre

A klíma hatása a tejtermelésre

Állattenyésztés - 2019.06.22

Optimális takarmányozással a tehenek stresszérzékenysége csökken Az időjárás-változás okozta károk a takarmányozáson keresztül is enyhíthetők. Az idén 30 éves NOACK Magyarország Kft. a témában nemzetközi előadók közreműködésével márciusban két helyszínen rendezett szakmai konferenciát, ahol egyebek mellett 
a toxinterhelés, az oxidatív stressz, a takarmányhigiénia és a hőstressz volt a fókuszban.


A jelenleg 11 országban jelen lévő, 1980-ban alapított NOACK élen jár az állati táplálkozás és az élelmiszer-biztonság magas színvonalának támogatásában, 
és kiváló minőségű, innovatív termékeket, a legújabb technológiákat és megoldásokat biztosítja az állategészségügy 
és élelmiszeripar számára.

Az idén 30 éves NOACK Magyarország Kft. 2019. március 27-én Somlóvásárhelyen, 28-án Lajosmizsén tartott szakmai konferenciát.

A takarmány-adalékanyagokra és -specialitásokra szakosodott NOACK-csoport fontosnak tartja a teljes élelmiszerlánc nyomon követhetőségét. A takarmány- és élelmiszer-biztonság a minőségirányítás kulcsfontosságú eleme, mely biztonságos termékeket garantál a sikeres és fenntartható takarmánytermeléshez – nyilatkozta Takács Tamás, a NOACK Magyarország Kft. értékesítési vezetője. Hozzátette: beszállítóikkal és termelőikkel együtt nyomon követik az állati takarmányozás legújabb fejlesztéseit, hogy naprakész termékeket nyújtsanak a takarmányipar számára.

Termékpalettájuk gazdaságos megoldásokat kínál az ügyfeleknek, szem előtt tartva az állatok egészségét és jólétét, hozzájárulva a jobb emberi és környezeti egészséghez.

A jó minőségű tömegtakarmány

A konferencia egyik előadója volt dr. Pie­per Bernd, aki arról beszélt, hogyan kell jó minőségű tömegtakarmányt előállítani nagytejű teheneknek és biogázüzemek számára. A szakember saját tartósítási rendszer tulajdonosa, 3000 hektárnyi területen biogazdálkodást folytat, 300 holstein-fríz tehenet fej 10 ezer liter feletti laktációs termeléssel, 60 kg tömegtakarmánnyal és 4,8 kg abrakkal.

Pieper Bernd arról is beszélt, hogy minden időjárási körülmény között fontos a minőségi tömegtakarmány előállítása. Ezt alapvetően meghatározza a baktérium és a sav kombinációja, illetve annak megfelelő kijuttatása.

A német Dr. PIEPER cég a NOACK-kal együtt dolgozva már tíz éve működik sikeresen. A megfelelő és bevizsgált tejsavbaktérium (BIO-SIL) és a pufferolt hangyasav (NOACK AC SIL3 NA) kombinációjának összegzett hatása biztosítja 
a közepesen nehezen, nehezen és nagyon nehezen erjeszthető silóanyag eredményes konzerválását – hangsúlyozta 
dr. Pieper Bernd.


Adalékanyagok 
az egészséges bendőért

Írországból érkezett a CelticSea Minerals előadója, Charlie Purcel, aki arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy optimális bendőpuffereléssel a hőstressz hatásai minimalizálhatóak. A cég a tengerből mineralizált tengeri hínárt nyer ki. Ez olyan természetes kalcium- és magnéziumforrás, amelyet a takarmányipar pufferként, azaz tápanyag-kiegészítőként használ.

Az intenzív tejtermelésben részt vevő tehenek érzékenyebbek a takarmány- és környezeti eredetű stresszfaktorok negatív hatásaira. A normál anyagcsere és metabolizmus során keletkező reaktív oxigénmetabolitok olyan reakciókba léphetnek, amelyek ellenőrizetlenül befolyásolhatják a teljesítményt. A takarmány-adalékanyagokat forgalmazó osztrák Anco cég képviselője, Gwendolyn Jones előadásában az oxidatív stressz csökkentésének fontosságát hangsúlyozta, ami hozzájárulhat az alacsonyabb szomatikus sejtszámhoz.

A teljesítmény optimalizálása érdekében a tehenek oxidatív stresszét az összes ismert antioxidáns tápanyaggal el kell látni, és minimálisra kell csökkenteni 
a re­­­aktív oxigénmetabolitokat stimuláló anyagok hatását. Az Anco FIT speciális összetételének segítségével csökkenti a táplálkozási stressztényezők hatására kialakuló leggyakoribb stresszreakciókat a kérődzőkben, beleértve a mikotoxino­kat is – hangsúlyozta prezentációjában Gwen­­­­dolyn Jones.

Fű- és gabonafélék előnyei

Dr. Tasi Júlianna egyetemi docens szántóföldi fűtermesztéssel és állandó gyepek termesztési technológiájával a klímakárok csökkentéséért témában tartott előadást.

A tömegtakarmány-típusok szerepet játszanak a hőstressz hatásának enyhítésében és a takarmánybázis stabilizálá­sában is – derült ki az Szent István Egye­­­­­tem munkatársának előadásából. Dr. Orosz Szilvia egyetemi docens el­­mond­­­­ta: a kalászhányás kezdetén vagy az előtt betakarított, azaz korai betakarítású gabonaszilázs esetében háromszor annyi gyors lebomlású rost áll ren­­­delkezésre, mint nem lebomló, így 
a ga­­­­bonaszilázsnak óriási előnye van az amúgy fontos kukoricaszilázzsal szemben. A korai betakarítású gabonák és füvek ennek köszönhetően kifejezetten jó hőstressztakarmányok. A docens szerint ennek 10-20 éve kevésbé volt jelentősége, ám a klímaváltozás miatt a fű- és 
a gabonaszilázsoknak ezt a tulajdonságát mindenképpen ki kell használni a takarmányozásban.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: tejtermelés, Noack, klíma
Kiemelt hírek