sertéstenyésztés

Állategészségügy – Sikeres sertéstenyésztés holisztikus megközelítésben

A malacok megfelelő növekedését és fejlődését nagyban befolyásolja egészségi állapotuk és takarmányozásuk. A malacnevelés során az emésztőszervi problémák szakszerű kezelésével a sertéstenyésztés teljesítménye fokozható.

Az antibiotikumok gátolják a bélben lévő bizonyos patogén mikroorganizmusok szaporodását, azonban az antibiotikum-mentes sertéshús iránti növekvő igény a sertések egészségi állapotának fenntartása miatt holisztikus megközelítést igényel. A Proagrica (RELX Group) által havonta kiadott Pig Progress szakmai folyóirat gyakorlati tapasztalatokra, friss kutatási eredményekre építve törekszik szakmai segítséget nyújtani a sertéstartók számára. A szerzők az iparág elismert szakemberei, kutatók és egyetemi oktatók. Egy korábbi lapszámukban (Vol. 34. No.4. 2018) az állategészségüggyel kapcsolatosan több cikket is megjelentettek, melyek esszenciája az alábbiakban foglalható össze.

A bélrendszer egészsége

Az elválasztott malacok egészséges bélrendszerének megteremtése elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez. A szoptatás során a kolosztrum tartalmazza a malacok számára szükséges anyagokat, azonban az áttérés során immunhiányos állapot alakulhat ki, így az állatok kitettebbek a kórokozók általi megbetegedéseknek. Dr. Jules Taylor-Pickard (Alltech) a malacok egészséges bélrendszerének fenntartásáért három megelőző intézkedést emelt ki cikkében:

1. lépés: Kedvező bélflóraegyensúly kialakítása

A nem megfelelő mikroflóra emésztési zavarokat, a káros mikrobák elszaporodását és megnövekedett mortalitást okozhat, így kiemelten fontos az optimális baktériumpopuláció megteremtése. A malacok ivóvízéhez adott enzimeket, savanyítókat, probiotikumokat és elektrolitokat tartalmazó készítmények segítik a helyes mikroflóra kialakítását a bélrendszerben.

2. lépés: A bélnyálkahártya védelme

Az ép bélnyálkahártya lehetővé teszi az emésztett tápanyagok hatékony felvételét, növelve az állatok növekedéséhez és fejlődéséhez rendelkezésre álló tápanyagokat. A nukleotidokban gazdag készítmények hatásosan működnek a gyulladt, károsodott bélfal helyreállításában.

3. lépés: Az immunitás megerősítése

A malactakarmányok mannán-oligo-szacharidokkal való kiegészítése növeli az állatok immunitását az optimális bélmikroflóra megteremtésén keresztül.

Pre- és probiotikumok

A kocák étrendje nagymértékben befolyásolja a malacok egészségi állapotának és fejlődésének alakulását. A franciaországi Nemzeti Agrárkutatási Intézet (INRA) és a Tereos Beghin Meiji takarmányipari cég közös tanulmánya szerint a kocák takarmányának prebiotikumokkal való kiegészítése vemhesség és szoptatás alatt hozzájárul a malacok egészséges bélrendszeréhez. A kocák takarmányához adott rövid láncú frukto-oligoszacharidok (short-chain fructo-oligosaccharides, scFOS) igen kedvező hatást gyakoroltak a malacok szervezetének védekezőmechanizmusára és az egészséges bélrendszer kialakítását segítették elő. A kocatápok scFOS-kiegészítése továbbá az L. intracellularis hasmenéses megbetegedésért felelős baktérium elleni megnövekedett válaszreakciót eredményezett a malacokban.

A kocatakarmányba kevert probiotikum takarmánykiegészítők szintén hozzájárulnak az állatok bélegészségének megteremtéséhez és ezáltal a hozam fokozásához. Bizonyítottan javítják a vemhes és szoptató kocák egészségi állapotát, csökkentik a halva született malacok számát, sőt az elválasztás előtti mortalitás arányát is. A probiotikumok a bélflóra működését pozitívan befolyásoló élő mikroorganizmusok, a sertéstartásban az Enterococci faecium, a Lactobacillus fajok, a Saccharomyces cerevisiae, a Bifidobacterium bifidum és a Bacillus fajok a leggyakrabban használt mikrobák. A probiotikum-kiegészítés a kocatej összetételére is kedvező hatású, növeli annak fehérje- és zsírtartalmát, emellett felkészíti az anyaállatokat a következő reprodukciós ciklusra.

sertéstenyésztés

Cink-oxid-készítmények

A sertéstartók terápiás céllal a választáskori malacok hasmenéses megbetegedésének elkerülése érdekében a cink-oxidot napjainkban még 2400–3000 ppm mennyiségben használják. Az érvényben lévő 2016/1095 EU-rendelet a cink-oxid előkeverék formájában adalékanyagként keverhető felső határát ugyanakkor már 150 mg/kg cinktartalomban határozza meg a malactakarmányokban. Az antimikrobiális rezisztencia megnövekedett veszélye, valamint az állatok teljesítményére és a környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt az Európai Unió 2022-re betiltaná a cink-oxid terápiás célra való alkalmazását. Bart Matton és Ana Caroline Fonseca (Nuscience) szerint a takarmányban és a trágyában megjelenő cink-oxid lényeges szerepet játszik az antibiotikum-rezisztens gének fenntartásában, emellett nagy dózisban a bél mikrobiális egyensúlyának felborulását okozhatja a malacok elválasztási fázisában. Nagy koncentrációban a cink továbbá felhalmozódik a szervekben, és toxikózis alakulhat ki, amely károsan befolyásolja az anyagcserét. A sertéstrágyán keresztül nagy mennyiségben a talajba kerülő cinkionok negatív környezeti hatást is előidézhetnek. A fentiekből következően egyre nagyobb a törekvés olyan alternatív megoldások kidolgozására, amellyel kiválthatóvá válik a cink-oxid a sertéstartásban, ezáltal egy fenntartható és egészséges takarmányozási mód kerülhet kialakításra.

„Kocalakótelep” Kínában

A sertéspiacon való sikeres részvétel alappillére a méretgazdaságosság, a hatékonyság és az állategészségügy biztosítása. Az állatjólét kiemelten fontossá vált Kínában – a világ első számú sertéshús termelő országában – a termelékenység és a versenyképesség növelése, illetve a külföldi kereskedelemben való részvétel miatt. A közelmúltban (2017. november) írták alá az első, állatjólétre vonatkozó szabványt, lehetőséget teremtve arra, hogy a helyi sertéságazat felzárkózzon nemzetközi szintre. A gyakorlatban a nagyobb sertéstartók képesek elfogadni és alkalmazni az erre vonatkozó előírásokat, azonban többségük jelenleg még kevésbé fordít figyelmet az állatok tényleges jólétére.

Kína egyik kulcsfontosságú mezőgazdasági vállalkozása, a már évek óta zárt integrációt működtető Yangxiang Stock Co. Ltd. Az 1998-ban alakult vállalkozás jelenleg 27 leányvállalattal rendelkezik, tevékenységi köre a tenyészállat- és malacnevelésen túl a takarmánygyártásra, a sertéshizlalásra, a vágóhídi tevékenységre és a húsfeldolgozásra is kiterjed. A közel 5000 alkalmazottat foglalkoztató Yangxiang jelenleg 90 000-es kocaállománnyal, saját tenyészüzemmel és mintegy 6000 tenyészkant számláló mesterséges sertéstermékenyítő központtal rendelkezik országos szinten. Utóbbi beruházásuk egyedülálló, világújdonságnak számító kocalakópark kiépítését célozta meg, amellyel a kínai lakosság hússzükségletét elégítenék ki. A Guigang közelében fekvő kocalakótelep egyelőre 14 ezer kocát számlál, az állatok két, egyenként hétemeletes épületben kerültek elhelyezésre, szintenként 1000 kocával. A fejlesztés folytatásaként további két, kilencemeletes épület készül, és a következő két évben újabb két, 13-13 emeletes épületet kívánnak felhúzni. A bővítések lezárultával a lakótelep teljes kocalétszáma 58 000 darab lesz. A kivitelezési költség egy kilencemeletes sertésépületre mintegy 18 millió euróra rúg. A kínai vállalkozás a sertéstenyésztés tevékenységére fókuszál, a malacok az elválasztásukat követően a szerződéses partnerekhez kerülnek, így a malacneve-lés és a hizlalás fázisai már a sertéstartóknál történnek, akiknek a Yangxiang biztosítja a takarmányt, a szükséges felszereléseket és a szakmai háttértudást. A helyszínen lévő takarmánykeverő egység körülbelül 85 ezer tonnás évi kapacitású, a takarmányt csővezetéken szállítják az istállókhoz. A környezetvédelem érdekében a keletkező nagy mennyiségű sertéstrágya kezeléséről is gondoskodnak az üzemeltetők.

Kedvező állategészségügyi státusz

A megbetegedések kockázata lényegesen alacsonyabb a hagyományos ólakhoz képest. A légbevezetés szintenként történik, az épület kialakítása megakadályozza a levegő áramlását az egyes szintek között. A kocák és a dolgozók is kizárólag a saját szintjükön tartózkodhatnak, így egy adott emeleten megjelenő megbetegedés esetén elkerülhetővé válik a teljes állomány megfertőződése. A beáramló levegőt szűrők tisztítják meg, amelyek további védelmet nyújtanak a fertőzések ellen. Az elválasztott malacok az épületet liften hagyják el. Egyéb óvintézkedésként az alkalmazottakat az épületbe lépés előtt 48 óráig karantén alá helyezik.

A cég kiemelt hangsúlyt fektet az állategészségügyre, így a sertésépületek SPF (Specific Pathogen Free, speciális kórokozóktól mentes) státusszal rendelkeznek, aminek köszönhetően az állomány antibiotikummentes, szakmailag indokolt esetben az állatok egyedi jódos kezelésben részesülnek. A malacokat kétszer vakcinázzák, vaspótlás céljából, illetve Mycoplasma hyopneumoniae-fertőzés ellen. A kanmalacok ivartalanítását a 6. nap környékén végzik. Állatjóléti megfontolásból a vemhes kocáknál csoportos tartást alkalmaznak, emellett fokozottan ügyelnek az állatok számára megfelelő mikroklíma fenntartására. Gazdaságilag nagy megté-rülést jelent a csökkentett számú munkaerő, 1000 kocára mindössze négy alkalmazott jut, míg egy hagyományos sertéstelepen tíz fő. A többszintes istállós tartás eddigi technikai eredményei ígéretesnek bizonyultak, a vállalat célja ezek további javítása, a kocatartás optimalizálása és a megkezdett fejlődés folytatása.

A kocalakópark világújdonságnak számít, amellyel a kínai lakosság hússzükségletét elégítenék ki.


Cikkek forrása:
Cassio Villela, Novus International: Holistic approaches to gut health challenges (p. 12-13, PigProgress - Health, May 2018).
Dr Jules Taylor-Pickard, Alltech: Three steps to good gut health in piglets (p. 38-39, Pig progress, Volume 34, No. 4, 2018).
Cindy Le Bourgot, Nutrition scientist, Tereos Beghin Meiji: Prebiotics early in life help piglet immunity (p. 31, Pig progress, Volume 34, No. 4, 2018).
Lea Hübertz Birch Hansen, Chr. Hansen, Denmark: Probiotics helps sows in all stages of the cycle (p. 34-35, PigProgress, Volume 34, No. 4, 2018).
Bart Matton, Ana Caroline Fonseca, product development, Nuscience, Belgium: Why banning zinc oxide is a good idea (p. 36-37, PigProgress, Volume 34, No. 4, 2018).
Irene Camerlink, PhD, University of Veterinary Medicine, Vienna, Austria: Future looks bright for better pig welfare in China (p. 28-29, PigProgress, Volume 34, No. 4, 2018).
Kees Van Dooren, Reporter, Boerderij: Yangxiang aims high with sows on many floors (p. 22-26, PigProgress, Volume 34, No. 4, 2018).

Szerző: Reinberger Anikó Agrárgazdasági Kutató Intézet

Tags: sertés, sertéstenyésztés, malac, állategészségügy, malacnevelés, kocatartás

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom