25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

A termékdíjpályázat nyertesei

Negyedszázados jubileumához érkezett a magyar mezőgazdaság legrangosabb vidéki mezőgazdasági kiállítása: a 25. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat az idén május 10–12-én rendezik meg Hódmezővásárhelyen.

A nemzetközi szakkiállítás és vásárra hagyományosan meghirdetett Magyar Állattenyésztésért, valamint Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2018. évi díjkiosztó ünnepségét április 18-án tartották meg. A Nagydíjat idén az ADEXGO Kft., VITAFORT Zrt. és JEFO EUROPE S.A. közös pályamunkája, valamint az Alpha-Vet Kft. pályázata nyerte el.

A kiállítói létszám 500 feletti az idén; a hazaiak mellett kilenc országból érkeznek bemutatkozók a szakmai vásárra – mondta el a díjátadó rendezvényen Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Fekete Balázs, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója, a kiállítás igazgatója pedig arról szólt, hogy 25 éve változatlanul a kiállítás alapkoncepciója a hagyomány és a szakmaiság, amelyekhez az idén is számos újdonság járul.

A rendezvényen a tájékoztatók után Antal Gábor és Fekete Balázs, valamint a bírálóbizottságok képviselői: prof. dr. Birkás Márta egyetemi tanár, az MTA doktora, a SZIE MKK Növénytermesztési Intézet Földműveléstani Tanszék professzora, a növénytermesztés kategória szakmai zsűrijének elnöke, valamint dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ igazgatója, az állattenyésztés kategória zsűrijének elnöke adta át az elismerő okleveleket, díjakat.

A Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázatra ebben az évben 15 pályamunka érkezett, ezek közül az I. kategóriában hat új magyar termék vagy technológia. A növénytermesztési Nagydíjat a bírálóbizottság az Alpha-Vet Kft.-nek ítélte oda a „Biopajzs EK műtrágya a növények egészségéért” pályamunkáért. Első díjasok: Bio-Nat Kft., METALUCON Kft., második díj: Dió 896 Kft., FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft., harmadik díjat nyert az Agrova Kft. és az AgroVIR Kft.

„A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2018” fődíjáért és a három kategória – Takarmányozás; Termelésirányítás, informatika, tartástechnológia, integráció, illetve Állategészségügy, szaporodásbiológia, élelmiszer-előállítás – díjaiért 31 pályamű vetélkedett. A Nagydíjat itt az ADEXGO Kft., VITAFORT Zrt. és JEFO EUROPE S.A. közös pályamunkája nyerte „A bő tejelő tehenek precíziós vitaminellátására, termelési és szaporodásbiológiai paramétereik javítására” szolgáló Egyedi összetételű védett vitamin termékcsaláddal.

Első díjasok: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., Agrifirm Zrt., Bos-Plus Kft., Bóly Mg. Zrt. Második díjat, illetve díjakat nyert az ADEXGO Kft., Bóly Zrt., harmadik díj: PRO-FEED Kft., Galldorf Zrt., Kiss Gyula és Mozsgai József, valamint az Agrovíz Kezelési Kft.

Címképen: Csoportkép a díjazottakról, Fotó: Mikola Zoltán  

Biopajzs az AlphaVettő

Rendszeresen benevez a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyész-tési és Mezőgazda Napok termékdíjpályázataira, és a zsűri megítélése szerint minden évben egyöntetűen magas színvonalat képvisel pályamunkáival az idén is nagydíjas AlphaVet. Mozsár Andort, a magyar tulajdonú vállalkozás marketing- és üzletfejlesztési igazgatóját kértük a díjátadó ünnepségen a sikert hozó Biopajzs EK műtrágya rövid bemutatására, melyet az AlphaPlant, az AlphaVet növénytáplálással foglalkozó ágazata fejlesztett. „A Biopajzs egy mikro- és mezoelemekkel dúsított folyékony NPK-levéltrágya immunerősítő hatással. Fontos ez a termékünk, amely a Zöldpajzs továbbfejlesztett változata. Fő újítása a biokultúrákban való felhasználhatóságában rejlik. A Biopajzs rendelkezik a jól ismert, bejáratott Zöldpajzs összes pozitív tulajdonságával, kiegészülve azzal, hogy a biokultúrákban alkalmazható. Előnyei közül talán a legfontosabb, hogy a nitrogén kivételével teljes mikro- és makrorendszer épült be a termékbe. A fejlesztés során innovatív kémiai megoldásokkal elértük, hogy az oldat szerves komplex formájában tartalmazza a tápanyagokat olyan mennyiségben, amely a ma ismert termékek közül nem vagy csak nagyon kevésben megoldott. A Biopajzs EK gazdaságos, 1–3 liter/ha a felhasználandó mennyiség növénykultúrától függően. Szántóföldi kultúrákban és gyümölcsösökben egyaránt alkalmazható. Antivirális hatása van, baktérium- és gombaölő, köszönhetően réz- és kéntartalmának. A termék kiváló választ ad a megváltozott időjárási viszonyok miatt a növényeket sújtó stresszre. A Biopajzs EK műtrágya kijuttatásával a gyümölcsösökben alma, körte, szőlő, barack esetében is ízletesebb, lédúsabb, húsosabb termés várható el, szántóföldi kultúrákban pedig magasabb terméshozam” – mondta el Mozsár Andor.

A termékpályázaton az AlphaVet nemcsak a Növénytermesztés kategóriában indult, hanem az Állattenyésztési Nagydíjon is. Több kategóriában több pályázati anyagot nyújtott be, melyek mindegyike kiemelt minősítéssel végzett!

Első díjas a Bio-Nat Kft.

Egy magyar termékcsaládért, a Mikro-Vital baktériumtrágyákért nyert első díjat a Növénytermesztés – Input anyagok, termesztéstechnológiai ajánlások kategóriában a perkátai Bio-Nat Kft. Nem először szerepel a cég a legjobbak között: 2006-ban a Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat Nagydíját vihették haza Hódmezővásárhelyről a Mikro-Vital baktériumtrágyával végzett kísérleteikért, azok eredményéért.

Idén a bírálóbizottság külön elismeréssel illette pályázatuk tudományos igényű összefoglalóját a talajbaktériumok szerepéről.

 – Több termékünkben többféle baktériumtörzs van. Mi megvizsgáltuk részben külön-külön ezen törzsek hatását, majd együttesen a termékek hatását is. Ezt mutattuk be a pályázatunkban  – mondta el lapunknak a díjátadón Justus Lilla, a kft. ügyvezető igazgatója.

 – Mitől különlegesek az önök termékei?

 – A Mikro-Vital baktériumtrágya jelentősége abban áll, hogy megköti a légköri nitrogént, mobilizálja a foszfátot, feltár több más tápanyagot, és segíti az aggregátumképzést. A Mikro-Vital P+ mikrobiológiai készítmény hordozóanyaga a perlit, ennek köszönhetően a baktériumtrágyák könnyebben és hosszabb ideig eltarthatóak, csökken az UV-fénnyel szembeni érzékenységük, továbbá magának a perlitnek is van jótékony hatása a talajra, illetve jelentős a vízmegkötő képessége is. A Mikro-Vital C+ termék magas hőmérsékletet tűrő baktériumtörzsekkel cellulóz és hemicellulóz bontásrára alkalmas. A Mikro-Vital Plusz a termékcsalád legújabb tagja. A készítmény olyan baktériumtörzset tartalmaz a Mikro-Vital baktériumtrágyában található más törzsek mellett, amelynek kifejezetten jelentős a nitrogénkötő képessége, továbbá erőteljes a sziderofor-termelése, amely anyag segítségével a baktériumok könnyen hasznosítják a vasat. Ezzel megakadályozzák a tápanyagversenyben részt vevő patogén gombák fejlődését.

 – Milyen jövőbeni terveik vannak?

 – A Mikro-Vital termékcsalád terveink szerint a jövőben újabb tagokkal fog bővülni, ennek érdekében folyamatosan kutatásokat végzünk. A kutatásunk középpontjában az áll, hogy megtaláljuk azokat a mikróbákat, amelyek a leghatékonyabban segítik a növények táplálását természetes módon, valamint pozitív hatással vannak magára a talajra is. Célunk, hogy segítsük a növénytermesztő gazdákat az alkalmazkodásban az időjárás kiszámíthatatlanságához, hogy bármely körülmények között a lehető legjobb eredményt tudják munkájuk során elérni. Mindeközben a talaj mint termelőeszköz ne károsodjon, és a jövőben is megmaradjon a termelékenysége és művelhetősége. Felelősséget érzünk a magyarországi talajok állapotáért, ezért szaktanácsadásunkat is fejleszteni kívánjuk. Bízunk abban, hogy hasznos partnerei lehetünk vevőinknek.

 – Gratulálunk az eredményeikhez és további sikeres fejlesztést kívánunk!

Állattenyésztési pályázatok

„A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2018” fődíjáért és a 3 kategória díjaiért 31 pályamű vetélkedett. A Nagydíjat az ADEXGO Kft., VITAFORT Zrt. és JEFO EUROPE S.A. közös pályamunkája nyerte „A bő tejelő tehenek precíziós vitaminellátására, termelési és szaporodásbiológiai paramétereik javítására” szolgáló Egyedi összetételű védett vitamintermékcsaláddal.

Első díjasok: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., Agrifirm Zrt., Bos-Plus Kft., Bóly Mg. Zrt. Második díjat, illetve díjakat nyert az ADEXGO Kft., a Bóly Zrt., harmadik díjas a PRO-FEED Kft., a Galldorf Zrt., Kiss Gyula és Mozsgai József, valamint az Agrovíz Kezelési Kft.

Fejéstechnológiai fejlesztés

Tóth Róbert, a szolnoki központú Bos-Plus Kft. ügyvezetője különösen örült az állattenyésztési II. kategóriában elnyert első díjnak, hiszen egy fejéstechnológiai újdonsággal rukkoltak ki.

„A CALF 35-re mondhatnánk, hogy a fejéstechnológia forradalma, avagy vissza a természethez – mondta az ügyvezető. – Ez az eljárás, amelyet a fejőgépfejlesztők száz éve keresnek. Először az volt a cél, hogy a borjút géppel reprodukálni tudjuk, de ez senkinek sem sikerült. Mi visszatértünk a gyökerekhez, olyan fejőgépet alkottunk, amelynek működése a legjobban hasonlít a borjú szopási mechanizmusához. Az eszköz lényege, hogy a borjú szopását próbálja lemásolni, hasonló vákuum- és nyomásértékeket produkálva. A magyar szabadalom a pulzátor és a pulzációs nyomást mérő műszer. A Calf 35 névre keresztelt magyar–új-zélandi szabadalmat hazánk mellett az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is sikerrel tesztelték. Jövőre annak a kihívásnak kell megfelelni, hogy látva a piac igényét elindítsuk az eszköz sorozatgyártását, a két legkritikusabb részt Magyarországon fogjuk gyártani” – összegezte Tóth Róbert.

Jobb sertéstermékenyülés

Mátyus Ferenc, a Bonafarm-csoport sertéstenyésztési igazgatója vette át az állattenyésztési III. kategóriában elnyert első díjat, amelyet a PC termékenyítés lehetőségeinek kihasználásáért pályázattal nyertek el.

„A PC termékenyítés azt jelenti, hogy a hagyományos termékenyítéssel ellentétben nem egy, hanem két katétert használunk oly módon, hogy a második katéter az elsőben van benne, így rövid idő alatt mélyen belülre tudjuk juttatni a szaporítóanyagot, amivel magasabb szaporulatot tudunk elérni – fejtette ki az eljárás lényegét az igazgató. – Spanyolországban már a nyolcvanas években elkezdték ezt alkalmazni, Magyarországon a nagyüzemek közül mi voltunk az elsők, ma a Bonafarm teljes sertéságazata ezt a termékenyítési eljárást alkalmazza. A Bonafarm-csoport egyébként a magyar mezőgazdaság zászlóshajója, évente tizennégyezer süldőt állítunk elő, hozzájárulva ezzel az ország sertésállományának növeléséhez” – mondta Mátyus Ferenc.

Talajjavító készítmények

Horváth Tibor, a nyíregyházi székhelyű Agrova Kft. régióvezetője vette át a rendezvényen a Phylazonit technológia termékcsaládért kapott harmadik díjat a növénytermesztés I. kategóriában.

„Termékcsaládunk talajoltó, talajregeneráló, tarlóbontó és két lombtrágyakészítményből áll, amelyek végigkísérik a növény éves fejlődését – sorolta a régióvezető. – Ezek olyan baktériumok, amelyek előfordulnak ugyan a talajban, de kisebb számban vannak jelen, mint kellene. Termékeink a talaj életének segítésére szolgálnak, alkalmazásukkal a növények ellenállóbbak, nagyobbak, jobb a terméshozamuk. Magyarországon piacvezető baktériumkészítmény-előállító és -forgalmazó cég vagyunk, kiváló szakembergárdánk, saját laboratóriumunk, gyárunk van, ahol fermentáljuk a baktériumokat. Minden megyében van tanácsadónk, néhol kettő is, és segítenek a gazdáknak. Bár van számos más elismerésünk, itt első alkalommal pályáztunk, és az elnyert harmadik díj különösen kedves számunkra, hiszen a Hódmezőgazda Zrt. az ország legrangosabb kiállításának szervezője. Jövőre is pályázunk” – mondta Horváth Tibor.

Innovatív trágyaszóró

A Fliegl ABDA Gépgyártó Kft. az idén egy a tápanyag-utánpót-lásban használatos eszközzel pályázott, és második díjat nyert a Növénytermesztés II; Technika, technológia kategóriában. A díjazott új eszköz, a FLIEGL ADS 100 letolórendszerű trágya-szóró istállótrágya-szóró adapterrel, 10 t/ha fedési normával, 12 m munkaszélességgel, mechanikus letoló szabályozással alapkivitelben 6, 9, 14, 19 m3 trágya kijuttatására alkalmas. „A hagyományos láncos-léces, lehordó megoldásokkal szemben érzéketlenebb a trágyában óhatatlanul előforduló idegen anyagokra. Nagyrészt horganyzott elemekből épül fel, a korróziónak jobban ellenáll, ami az üzemeltetési és karbantartási költségeket mérsékeli. Ennek köszönhetően a cserékkel járó javítások, javítási költségek, javítással járó kiesések elmaradnak” – méltatta a zsűri az új eszközt.

Fliegl Abda

A hagyományossal szemben a Fliegl letolós trágyaszórója (ADS) nem egy fapadozatú kaparóláncos módszer, hanem teljes acélteknős és jól bevált letolós rendszer. Az 1993 óta működő cég gyárában saját fejlesztőcsapat dolgozik, saját fejlesztésű gépeket gyártanak. 

Szerző: T. I.

Tags: kiállítás, Hódmezővásárhely, Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, termékdíjpályázat

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom