A baromfiágazat új kihívásai

A baromfiágazat új kihívásai

A BIOMIN a felelős antibiotikum-felhasználást támogatja

A BIOMIN legutóbbi fórumán a baromfiágazat kihívásaira, többek között az észszerű antibiotikum-használatra kereste a választ. A Herceghalmon június 26-án megtartott fórumon a téma tapasztalt nemzetközi kutatói, szakemberei szólaltak fel.

Dinamikusan nő a baromfihús-fogyasztás világszerte, és természetes igény, hogy minél „tisztább” és egészségesebb termék kerüljön a boltok polcaira. A baromfihús- vagy tojástermelésben a maximális genetikai potenciál elérése érdekében feltétlenül szükséges a madarak egészségi állapotának magas szinten tartása, amit a vírusos és bakteriális betegségek elleni vakcinázással érhetünk el, illetve a takarmánnyal és ivóvízzel bevitt mikrobiális szennyeződés korlátozásával.

Már az inkáknál is

Gerhard Galsterer régióigazgatóGerhard Galsterer régióigazgató

 

A nagy létszámú telepeken viszont a betegségek megfékezésében és megelőzésében elkerülhetetlen a gyógyszerek, antibiotikumok alkalmazása. De nem mindegy a mennyi, a hogyan és a mikor. Az antibiotikum-mentes takarmányozás piaci elvárás – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a magyarországi baromfifórumot Gerhard Galsterer. A BIOMIN GmbH régióigazgatója szerint éppen ezért az állattartóknak mindig csak akkor és annyi antibiotikumot szabad az állományaiknak adni, amennyi szükséges.

Az antimikrobiális rezisztencia természetes jelenség, már az Inka Birodalomból származó ezeréves múmiákban lévő bélbaktériumok között is voltak olyanok, amelyek rezisztensek voltak az antibiotikumokra. A probléma viszont ma is adott, a szakmai nap előadásaiban pedig egyértelműen megfogalmazódott: az antibiotikum-rezisztenciát manapság az antibiotikumok túlzott használata okozza, és minden antibiotikum-használat rezisztens baktériumok szelekciójához vezet.

Körültekintően használjuk

Nataliya Roth tud. kutatóNataliya Roth tud. kutató

 

A szervezők már az első előadással különleges szakmai ismereteket osztottak meg, hiszen a BIOMIN GmbH tudományos kutatója az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítására vázolt fel különböző stratégiákat. Nataliya Roth ismertette a BIOMIN Kutatóközpontban RESIST néven futó tudományos projektet, amelynek keretében adatokat gyűjtenek a haszonállatoknál bevetett antibiotikumokról, az antibiotikum-rezisztens baktériumok előfordulásáról. A szakember prezentációjában ismertette az állatgyógyászati antimikrobiális készítmények felhasználásának európai felügyelete (ESVAC) statisztikáit. Megtudhattuk, hogy milyen antimikrobiális készítményeket adnak el az EU-ban állatok számára. A legjelentősebb, 33,4 százalékos az unióban a tetraciklinek értékesítése (Magyarországon 55 százalék!), a második legnépszerűbb pedig a penicillin 25,5 százalékkal. A felhasznált antibiotikumok jó részét, 65 százalékát Magyarországon premixben adják az állatoknak.

A BIOMIN kutatója az antimikrobiális szerek körültekintő használatára hívta fel a figyelmet. Azt javasolta, mindig állítsunk fel pontos klinikai diagnózist, nézzünk utána, hogy megfékezhető-e a betegség más módszerekkel, és csak indokolt esetben alkalmazzunk antibiotikumokat.

A kutató bemutatta legújabb adataikat is: például a magyarországi Tetra C-állomány több mint fele, 55 százaléka rezisztens bizonyos antibiotikumra. Ez sajnos nemzetközi trend, hiszen adataik szerint a baromfitartásban igen magas az antibiotikumok használata, és ezzel párhuzamosan a rezisztencia is jelentős a tetraciklinekre és penicillinekre. Eddigi tudományos tapasztalataikat összegezve Nataliya Roth arról is beszélt, hogy a rezisztencia kialakulásának mérséklése csak visszafogott szerhasználattal érhető el. Ezt igazolja egy holland kutatásuk is, amelyben arra jutottak, hogy a rezisztencia alakulásának görbéje pontosan követi az antibiotikum-használatét. Vizsgálataik azt is megerősítették, hogy a BIOMIN termékei csökkentik baromfiban az antibiotikum-rezisztens E-coli szintjét az antibiotikumokkal összehasonlítva.

Hatékonyak a probiotikumok

Robert F. Wideman professzorRobert F. Wideman professzor 

 

A kutatóhölgyet a téma nemzetközi nagyágyúja, Robert F. Wideman, az Arkansasi Egyetem professzor emeritusa követte, aki „Probiotikumok: alternatíva az AB mellett a bakteriális fertőzés által okozott brojlersántaság leküzdésére” címmel tartott előadást Herceghalomban.

Kimerítő prezentációjában a brojlercsirkék stressz és bakteriális fertőzések okozta sántaságát járta körül, valamint a bakteriális porcelhalásra (BCO) vonatkozó kutatási eredményeket ismertette. Eszerint a mechanikai stresszre kialakuló BCO-sántaság súlyosbodásában nagy szerepe van 
a gyomor-bél hámon átjutó baktériumoknak, amelyek egészen 
a csontokig eljuthatnak. A hő és egyéb stressz (például drótpadozatos elhelyezés) tovább fokozhatja a betegség súlyosságát a brojlerállományokban. Wideman szerint a probiotikumok alkalmazása hatékony alternatívát jelenthet az antibiotikum-használat csökkentésében, mert eredményesen gátolják a sejtek közötti transzlokációt, a baktériumok bélből csontokba való eljutását.

Fókuszban a májbetegségek

Horváth-Papp Imre állatorvosHorváth-Papp Imre állatorvos

 

A BIOMIN-fórumok visszatérő előadója Horváth-Papp Imre állatorvos, a Pannon Poultry Service vezetője, aki ezúttal a tojótyúk- és szülőpár-májbetegségek témakörében osztott meg érdekes és hasznos tudnivalókat. Ismertette többek között a vérzéses zsíros májelfajulás szindrómát, amely sokszor kalciumellátási problémákkal küzdő, ketrecfáradt állományoknál jelentkezik. A betegségnél súlyosbító tényező például a hőstressz, így a szellőzés javítása, a jobb hűtőrendszerek sokat segíthetnek a megelőzésben.

Horváth-Papp Imre tapasztalatai szerint a magas energiatartalmú táp is hajlamosít, illetve jelenléte a takarmányban szintén májzsírtartalom-növelő hatású. A magas szénhidrát- vagy alacsony zsírarány a receptúrában, az aminosavhiány vagy kevés esszenciális zsírsav szintén hajlamosít a betegségre. A megelőzés szempontjából ezért fontos a testtömeg visszafogása a nevelés során. A takarmány mennyiségét, minőségét (energiaszintjét) be kell állítani, az energiafelvételt csökkenteni kell.

A hepevírus, a Hepatitis E a húshibrid szülőpárok és árutojás-termelő tyúkállományok megbetegedését okozza. A fertőzés első jele lehet a tojástermelés hirtelen csökkenése, és a termékenység, a keltethetőség is akár 30-40 százalékkal csökkenhet. 
A megelőzésben fontos a hatékony szervizperiódus, az egyszerre telepítés, a fiatal állományok elkülönített felnevelése, az itatóhigiénia, a rágcsálók, rovarok elleni védekezés, a személyi forgalom korlátozása és ellenőrzése. A betegség elkerülésében fontos, hogy a kakascsere ne külső forrásból történjen.

Négypilléres stratégia

Luca Vandi marketingigazgatóLuca Vandi marketingigazgató

 

A szakmai nap zárásaként a BIOMIN GmbH regionális szakmai és marketingigazgatója kapott szót, és a cég antibiotikum-rezisztenciára adott megoldásait ismertette a természetesség jegyében. Luca Vandi egyértelművé tette, hogy a BIOMIN nem az antibiotikum-felhasználás ellen van, hanem a felelős használatot támogatja.

A cég négylépcsős stratégiájában az emésztőrendszer stresszének csökkentése, a bél egységének és a tápanyagok emészthetőségének javítása, valamint a Gram-negatív baktériumok visszaszorítása áll. Az első azért fontos, mert a mikotoxinok jelentősen hozzájárulnak a bélstresszhez: a fumonizin és a DON növelheti az elhalásos bélgyulladással és a kokcidiózissal összefüggő problémákat, a DON fokozza a bélfal áteresztőképességét, ami több patogén baktérium átjutását jelenti a véráramba. A bél egységének javítása szintén a patogének bélüregből a véráramba átjutásának esélyét csökkenti.

A tápanyagok (főleg a fehérjék és az aminosavak) emésztésének javítására a növényi kivonatok (PFA) a leghatékonyabb természetes anyagok. A takarmány emészthetőségének javítása és a Clostridiumok okozta problémák kontrollja segíti az antibiotikum-felhasználás csökkentését.

Segítenek a takarmánykiegészítők

A stratégia részét képezik a BIOMIN különböző takarmány-kiegészítői is. A PoultryStart napos csibék és különböző korú madarak bélegészségének javítására, valamint a kórokozókkal szembeni ellenálló képességének fokozására fejlesztették ki. Jól meghatározott, sok fajból összeállított, szimbiotikus hatású termék, amely probiotikus mikroorganizmusok és prebiotikus frukto-oligoszacharidok kombinált hatása révén járul hozzá az előnyös bélmikroflóra kialakulásához. A Gram-negatívok visszaszorításában hatékony Biotronic® TOP3 a takarmány- és vízhigiénia javítását célozza, hatását például a Salmonella spp. és az E. coli. féken tartása révén fejt ki. Ezzel minimálisra csökkenthető a takarmánykeverék újraszennyeződése, miközben megőrizhető annak tápértéke, illetve meghosszabbítható eltarthatósága. 
A fitogéneket tartalmazó Digestarom® a tápanyagok emésztésének fokozásában, a Gram-pozitívok visszaszorításában és a gyulladáscsökkentésben kap szerepet.

A termékekről további információk kérhetők a BIOMIN Magyarország Kft.-től a 36-23-703-016-os telefonszámon vagy a honlapjukon: www.biomin.hu.

 

Szerző: AgrárUnió

Tags: baromfi, Biomin, baromfiágazat, baromfihús, antibiotikum, probiotikum, takarmánykiegészítők

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom