Ammóniakibocsátás

Ammóniakibocsátás

Takarmányozási technikák az emissziócsökkentés érdekében (1. rész)

Az Európai Unió a hosszú távú levegőpolitikai célkitűzések megvalósításához a 2016/2284 irányelvében az egyes légköri szennyezőanyagok (SO2, NOX, NMVOC, PM2,5, NH3) nemzeti kibocsátásainak csökkentését a 2005. év alapulvételével írja elő.

A magyar állattenyésztést különösen érzékenyen érintheti az ammónia (NH₃) esetében előirányzott célérték, amely 
a bázisévtől számítva 32%-os csökkentési kötelezettséget jelent 2030-ra!

Az irányelv szerint 2019. április 1-ig minden tagországnak a levegőszennye-zés csökkentésére irányuló nemzeti progra-mot kell kidolgoznia, amely magában foglalja a mezőgazdaság legfőbb szennyezőforrásaira alkalmazandó intézkedéseket, többek között a Közös Agrárpolitika keretein belül. A tagországoknak biztosítaniuk kell az intézkedések meghozatalakor a kisgazdaságokra gyakorolt hatásuk teljes körű figyelembevételét, hogy a többletköltségek a lehető legnagyobb mértékben elkerülhetők legyenek. Kötelességünk továbbá a nemzeti programok – ideértve a szakpolitikák és intézkedések meghatározásához alapul szolgáló elemzéseket – rendszeres aktualizálása, ami egyértelműen megköveteli 
a szükséges információkat biztosító adatbázisok kiépítését és a folytonosság fenntartását.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

 

 

Szerző: Agrárgazdasági Kutató Intézet Dr. Tikász Ildikó Edit, Varga Edina

Tags: állattenyésztés, takarmányozás, ammóniakibocsátás, ammónia, fehérje, ammóniacsökkentés, aminosav

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom