Tiszta tehén, jó minőségű tej – A tőgyek és lábak tisztasági állapotának hatása a tej szomatikussejtszám-tartalmának alakulására

A tej teljes értékű fehérjeforrás, önmagában és feldolgozott formában is jelentős szerepet játszik a táplálkozásban. Termelése komoly szakértelmet igényel. A tej minőségéért a tehén 
és a szállítójármű közötti, sokszor rögös úton a termelő felel. A minőségi tejtermelés alapja 
a szakszerű technológia betartása, amelynek egyik pillére a higiéniás feltételek megteremtése.


A fejőberendezések tisztasága, karbantartottsága, a fejési és tejkezelési technológia helyes sorrendjének megtartása elengedhetetlen feltétele a fogyasztásra szánt termelői nyers tej előállításának. Nem elég pusztán a berendezéseknek tisztának lenniük. A minőség megteremtése már az istállóban elkezdődik. Az istálló és a tehén tisztasága között szoros összefüggés van. Megfelelően és rendszeresen almozott padozaton, pihenőhelyen az állatok kevésbé szennyezettek. A fejés nem bonyolult folyamat, mégis szakértelmet, sok-sok megérzést és elsősorban odafigyelést igényel. A fejés szakmunka, nem dolgozhat fejéssel, aki nem látja a tőgyétől a tehenet, vagyis csak a tejleadás eszközeként tekint az állatra.
Önmagában a gépi fejés technológiája jelentős fejlődésen ment át a kezdetek óta, a kötetlen tartás elterjedésével a fejőberendezések is egyre modernebbé váltak. Ma már, ha nem is általános, de egyre népszerűbb a robottechnika alkalmazása a fejésben. Ennyire látványos változás nem történt a gépi fejés lépéseiben, kétségtelen, hogy az automata kehelylevevő készülékek bevezetése pozitív irányba befolyásolta a munka és a tej minőségét. A tőgybimbó előkészítésének, tisztításának módszere ugyancsak változott. Gyakorlati tapasztalatok és vizsgálatok sora bizonyította, hogy a vízzel történő tőgymosás nem tisztább, mint a megfelelő hatásmechanizmusú tőgyfertőtlenítő szerekkel való „száraz” előkészítés. Természetesen a nagyon piszkos, bélsárral szennyezett bimbókat ebben a technológiában is szükséges mosni. A mosáskor azonban ügyeljünk arra, hogy lehetőleg csak a bimbókat mossuk, ne az egész tőgyet, így nagyobb az esély a szárazra törlésre és kisebb lesz a lecsorgó víz mennyisége is.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!



Szerző: Mikó Józsefné – Baranyi Anita Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom