Jó időzítés a fehérjeveszteség ellen – Az „egyfunkciós” és a „többfunkciós” gabonafélék jelentősége 
a hazai tömegtakarmány-bázisban

Az őszi gabonafélék nagyon korai betakarításakor az alacsony keményítőtartalmat kompenzálja a kedvező emészthetőség és a bendőben jól lebomló rostból származó energia (amikor a kalász még hasban van áprilisban). Például az áprilisban betakarított rozsszilázsok energiatartalmának üzemi átlaga 5,8 MJ/kg sza.(NEl) volt 2015-ben, míg a rozs kora viaszérésekor betakarított szilázsban az energiatartalom mindössze 4,59 MJ/kg sza. (NEl)


A különbség 1,2 kg tej/nap, ha 10 kg/nap/tehén rozsszilázst etetünk. Amennyiben a fehérjetartalmat vesszük alapul, ezen adag etetésekor napi 300 g fehérjét veszítünk el! Ez körülbelül 0,6 kg extrahált szójának vagy 3-4 kg tejnek felel meg. A korszerű rozsfajták ezért mint nagy hozamú és táplálóértékű gabonafélék jól megállják a helyüket a nagy tejű tehén takarmányadagjában, de csak abban az esetben, ha korán vannak betakarítva.Ezért alapvetően „egyfunkciós” alapanyagok. Ha elkésünk, akkor nincs értelme megvárni a tejes érést-viaszérést vagy a szemtermést. Ennek az az oka, hogy a rozs öregen már nagyon nehezen taposható, táplálóértéke pedig még az üszők adagjában sem kedvező. A szemes rozs pedig kevéssé keresett takarmány. Ezért érdemes olyan növényekkel is kísérletezni, amelyek „többfunkciósak”. Az új hazai tritikáléfajták közül kettő ígéretesnek látszik. Hozamukban és táplálóértékükben vetekszenek a rozzsal április végén–május elején, de tejes érésben is betakaríthatóak növendékek részére, sőt a szemtermés is lehet jó árualap (tojótyúk, egyéb baromfi, juh, sertés és szarvasmarha). Hozzá kell tenni, hogy kicsit „kényelmesebb” növényről van szó, mert lassabban öregszik, mint a rozs. 
A korai betakarítású rozs után betakarítva pedig csökkenthetik az időjárásból adódó kockázatot.

A korszerű rozs

A gabonaszilázsok közül a szeptemberi vetésű és nagyon kora tavaszi (április) betakarítású, speciális fajtát vagy hibridet (vetőmagot) igénylő rozsszilázs kiváló eredményeket adott az elmúlt években. A növény potenciálisan 15-20 tonna/ha hozamra képes (szilázsra vetítve). A rozs azonban gyorsan „öregszik”. A beépülő lignin miatt a sejtfal ellenállóbb lesz a külső hatásokkal szemben, ami csökkenti a táplálóanyagok emészthetőségét (sejtfalhatás), végső soron jelentős mértékben csökkenti a növény táplálóértékét (energiatartalmát). A tejtermelés szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy milyen a tömegtakarmányok emészthetősége és energiatartalma. Nagyobb energiatartalmú tömegtakarmányt etetve csökkenthető az abrak részaránya az adagban, a bendőműködés számára kedvezőbb abrak-tömegtakarmány arány alakítható ki. Ennek hosszú távú kedvező hatását valamennyien ismerjük (hosszú hasznos élettartam, ellenálló képesség: javuló láb- és tőgyállapot, kedvezőbb szaporodásbiológiai státusz).

jfoto1

Fajtakísérlet – Ryefood rozsfajta (Kaposvári Egyetem Takarmánytermesztési Kutató Intézet, Iregszemcse, 2016. április 21.)


A tömegtakarmány részarányának növelése ily módon csökkentheti a napi adag költségét is. Mérlegelni kell azonban azt is, hogy a betakarítandó tömegtakarmány önköltsége hogyan alakul a várható hozam függvényében. Bemutatunk egy új hazai rozsfajtát (1. táblázat), amelyet 2015 őszén vetettünk és 2016. április 21-én takarítottunk be a Kaposvári Egyetem Takarmánytermesztési Kutató Intézetében (a kalász hasban volt, mérete: 7–9 cm). A Ryefood fajtát kedvező hozam- és táplálóanyag-tartalom jellemzi. A rozs a gyors öregedése miatt egyetlen célra használható, korai betakarítással készítsünk belőle szilázst (kedvező energia-, fehérje- és emészthetőrost-tartalom mellett). Ha elkésünk a betakarítással, akkor gondjaink lesznek a minőséggel és a taposással, tehát még az üszőknek sem igazán jó. A szemtermés pedig nem feltétlenül jó árualap. Ezért lehetőségként felvetjük a tritikáléval, búzával és árpával való összehasonlítást.

jtabl1

1. táblázat A Ryefood nevű hazai rozsfajta átlagos táplálóanyag-tartalma, bendőbeli lebonthatósága és emészthetősége
(Kaposvár, 2015–2016, mintaszám = 3)

Korszerű, új tritikáléfajták

A búza, árpa és a tritikálé lassabban öregszik, mint a rozs. Kényelmesebb, kevésbé kockázatos a betakarítás szempontjából. Ezen gabonafélék fiatalon betakarítva szintén kiváló rostemészthetőségű alapanyagot szolgáltatnak a tejelő tehénnek (kétmenetes betakarítás), de tejes érésben is betakaríthatóak üszőknek (klasszikus egymenetes betakarítás), míg szemes terményként eladható vagy a tejelő tehén adagjába beépíthető gabonafélék. Az a kérdés, hogy ezen gabonafélék a korai betakarítás során versenyképesek lehetnek-e hozamban és önköltségben a rozzsal.

jfoto2

A Kaposvári Egyetem Takarmánytermesztési Kutató Intézetében (Iregszemcsén) 2015 őszén beállítottunk egy kísérletet, amelyben a tritikálé öregedési modelljét vizsgáltuk (beta-karítás: 2016. április 21., április 27. és május 6.). Mészlepedékes csernozjomon (mély termőrétegű vályogtalajon) végeztük a kísérletet. Az őszi alaptrágyázás október 5-én történt (300 
kg/ha: NPK 8/20/30). A vetést október 12-én végeztük el. A tavaszi fejtrágyázást február 9-én hajtottuk végre (pétisó: 300 kg/ha). 
A kísérlet részeredményei az 1–4. ábrán láthatóak.

jdiagr1

jdiagr2

jdiagr3

jdiagr4


Úgy tűnik, hogy a két új hazai fajta nem marad el a rozstól hozamban és táplálóértékben. Két héttel később takarítható be, ami potenciálisan melegebb időjárást jelent a fonnyasztás során, és kevésbé kritikus a kaszálás időpontjának csúszása a lassabb fejlődési ütem miatt. Kérdéses lehet azonban a munkacsúcs a lucerna és az intenzív termesztésű füvek betakarítása miatt, valamint a másodvetésű silókukorica tenyészideje szempontjából. 
A választás mérlegelés kérdése.
Mint látható, a két tritikáléfajta még május 6-án is 6 MJ/kg sza. érték felett teljesített energiatartalomban, a nyolc tonnát megközelítő szárazanyaghozam mellett. Érdemes tehát a többfunkciós gabonafélék új fajtáit is figyelemmel kísérni a jövőben!

Dr. Hoffmann Richárd (Kaposvári Egyetem, Kaposvár),

Dr. Orosz Szilvia (Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., Gödöllő),


Dr. Kruppa József (Kruppa Mag Kft., Kisvárda), Iván Ferenc (egyéni szaktanácsadó),

Piszkerné Fülöp Éva (Kaposvári Egyetem Takarmánytermesztési Kutató Intézet)


Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom