Keleti kitörés – 5 százalékos áfával minden könnyebb?

Régóta várják már az ágazat szereplői, hogy a sertés tőkehús áfája is 5%-ra csökkenjen. 
Papp István, a Hajdúhús 2000 Kft. ügyvezető-tulajdonosa azt mondja: a bejelentés, miszerint 2016-tól ez meg is történik, rengeteg előnnyel járhat. A fogyasztók például olcsóbban vásárolhatnak sertéshúst, a gazdák pedig vélhetően több állatot tartanak majd.
A 100%-ban családi vállalkozásként működő Hajdúhús 2000 Kft. debreceni, Diószegi úti vágóhídja ma mindenben megfelel az uniós elvárásoknak, sőt az országban a vágóhidak közül elsőként tavaly megkapta a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegyet. Ez is azt bizonyítja, hogy az ott levágott, illetve feldolgozott sertéshús a legmagasabb minőséget képviseli.


Napi másfél ezer
A kezdeti napi 300 darabos vágásról mára eljutottak 800-ig, de ha minden a tervek szerint alakul, már idén elkezdődhet a vágóhíd bővítése, és a nagyjából egymilliárd forintos beruházás után naponta akár 1500 disznó feldolgozására is képesek lesznek. Részben egyébként erre már most is lehetőség lenne, hiszen a szennyes övezetbe az automata vágósort már korábban beépítették, viszont kinőtték a csontozót, és többek között növelni kell a hűtőkapacitást is, egy 1500–2000 tonnás sokkoló fagyasztót alakítanak majd ki.
Papp István szerint az 5%-os áfa bevezetése a termékpálya egészére kedvező hatással lesz. „Az ágazat teljes kifehéredését várom ettől – mondja. – Amíg csak az élő és hasított félsertésre érvényes az 5%, addig az áfacsalók maradnak az ágazatban, hiszen a tőkehús általános forgalmi adójával tovább tudják folytatni a csalást. Szerintem 2016-tól ez szinte teljesen megszűnik majd, ezért a pár százalékért nem lesz érdemes kockáztatni.”
Papp István úgy véli: erősödik majd a sertéstartási kedv, és meg kell teremteni a feltételeit annak is, hogy a fogyasztói árakban is érvényesüljön az áfacsökkentés, nem fordulhat elő, hogy a kereskedők eltüntetik a 22%-nyi különbséget. „Sokan attól tartanak, hogy a boltokban nem lesz olcsóbb a hús – fogalmazott a szakember. – Szerintem viszont ettől nem kell félni, vannak arra eszközök, hogy a csökkentést betartassák a hatóságok a kereskedelem szereplőivel, és az 1000 forintos karaj nem kerülhet többe majd 800 forintnál. Ez pedig jelentős fogyasztásnövekedést eredményez, úgy gondolom, 2016-tól legalább 2-300 ezer sertéssel többet vehet fel a magyar piac. Viszont csak a belföldi értékesítés emelkedése kevés lesz a kilábaláshoz, szükség van az export növelésére is.”


A Távol-Keleten népszerű
„Nekünk is eltökélt célunk, mihelyst elkészülünk a bővítéssel – teszi hozzá a szakember –, hogy erősítjük a kivitelünket. Évente akár félmillió sertést is le tudunk majd vágni, illetve fel tudunk dolgozni, ez pedig már olyan mennyiség, amivel az exportpiacokon is meg tudunk jelenni. Az embargó feloldása után az orosz föderáció országai fogadókészek lesznek, de Kína is komoly lehetőség, ám a legjobb ár szerintem Japánban, Dél-Koreában és Tajvanon érhető el. A Távol-Keleten egyre népszerűbb a magyar sertéshús, ez lehet az igazi kitörési pontja az ágazatnak, amely összességében azért elég nagy bajban van.” Arra ugyanis felhívta a figyelmet Papp István, hogy a felvásárlási ár hektikus ingadozását nem bírják el a termelők, ráadásul az orosz embargó miatt rengeteg sertés „bennragadt” Európában, tele vannak a hűtőházak, és ez roppant nyomott ár kialakulásához vezetett, ami viszont komoly aggodalommal tölti el a sertéstartókat. A kormány terveiben ugyanakkor a 6 milliós sertéslétszám elérése a cél, ami a jelenlegi állománynak tulajdonképpen a megduplázását jelenti. Ehhez viszont – Papp István úgy véli – kiszámítható körülményeket kell teremteni minden tekintetben.

A Hússzövetség üdvözli

A Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöksége úgy látja: jó irányba tett fontos lépés a tőkehúsok áfájának 5%-ra csökkentése – közölte a szakmai érdekképviselet az MTI-vel. A szervezet szerint ez a döntés jelentős mértékben járulhat hozzá az ágazat tisztulásához, a tisztességes piaci verseny kialakulásához. A sertéságazat ugyanis a különböző típusú áfacsalásokkal leginkább érintett ágazatok közé tartozik. Ezért üdvözölte a Hússzövetség, amikor 2014-ben az élő és a félsertés áfája 5%-ra csökkent. Ennek hatására a fehéredés egyértelmű jelei láthatóak, emellett növekedett a sertésállomány, száma a múlt év decemberében meghaladta a 3,1 milliót. Tavaly 8%-kal nőtt a levágott sertések száma.
A Hússzövetség szerint feltűnő azonban, hogy a KSH adatai azt mutatják: a húsfeldolgozással és tartósítással foglalkozó vállalkozások teljesítménye több mint 10%-kal esett vissza a múlt évben. Mindennek magyarázata csak az lehet, hogy a tőkehús forgalmának jelentős része átcsúszott a szürke- és feketepiacra. 
A korábban az élő állattal és a félsertéssel áfacsalást folytató bűnözői körök egy része ugyanis áttette tevékenységét a tőkehús piacára. A Hússzövetség elnöksége azt reméli, a sertéshús esetében alkalmazott 5%-os áfakulcs pozitív tapasztalatai azt eredményezik, hogy úgy a húskészítmények, mint más élelmiszerek esetében a lehető legrövidebb időn belül hasonló lépésekre szánja magát a kormány.

Szerző: AgrárUnió ©

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom