Hirdetés
Egy csapásra 22 – Az áfacsökkentés várható hatásai a sertéstartásra és a húsfogyasztásra

Egy csapásra 22 – Az áfacsökkentés várható hatásai a sertéstartásra és a húsfogyasztásra

Állattenyésztés - 2015.05.27

A közelmúltban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette: jövőre 27-ről 5%-ra csökken a sertés tőkehús áfája. A szakmai szervezetek üdvözölték a tervet, többek között azért is, mert szerintük így lényegesen kevesebb lesz az áfacsalás, ami jelenleg az ágazat nagyjából felét érintheti. A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója régóta várt erre a bejelentésre, de óva int attól, hogy azt gondoljuk: 
ettől a lépéstől egy csapásra megoldódik majd az ágazat összes problémája.


Eicher József szerint örvendetes, hogy megvalósul a teljes körű áfacsökkentés. Mint mondja, évekkel ezelőtt ez volt az eredeti céljuk, hiszen komoly hatása csak ennek lehet. Emlékeztetett arra, hogy pusztán az élő és hasított sertés áfájának csökkentése nem volt elegendő a feketegazdaság visszaszorításához, hiszen kerülőutak továbbra is vannak, és ezeket az ágazat egyes szereplői meg is találják, ki is használják. Ha viszont az egész vertikumban 5%-ra mérséklődik az áfa, akkor a gazdaság sokat emlegetett kifehéredése is megtörténik.
Az élő és hasított sertésre érvényes jelenlegi 5%-os áfa leginkább a termelőknek, illetve a vágóhidaknak jelentett előnyt, ha viszont 2016-tól valóban kiterjesztik ezt az ágazat egészére, az már a feldolgozó üzemeket, kereskedőket is kedvezően érinti majd. A fogyasztókat persze legjobban az érdekli: VAJON OLCSÓBB LESZ-E A SERTÉSHÚS?
„Nagy eséllyel várható, hogy ez megjelenik az árakban is, a 22%-os áfa-csök-ken-tésnek köszönhetően elvileg ugyanennyivel olcsóbb lesz a hús, illetve a húskészítmények is, ami jelentős csökkenés – részletezte a szakember. – Ha ez mégsem jelenne meg az árakban, akkor viszont tényleg valami komoly baj van az ágazattal.”
Eicher József beszélt arról is, hogy az áfacsökkentés évekkel ezelőtti kezdeményezésével egyszerre több céljuk is volt. Részben a feketegazdaság visszaszorítását akarták elérni, részben pedig azt, hogy az importtal szemben ne csak az élő és félsertés, hanem a hazai sertéshús, illetve a készítmények is teret nyerjenek a piacon. Ez utóbbi is megvalósulhat 2016-tól, hiszen megszűnik az a versenyhátrány, ami most még fennáll, miszerint az Európai Unióból bejövő áfamentes termékekkel versenyeznek a magas áfával terhelt magyar termékek.
Az áfacsökkentés önmagában csak arra elegendő, hogy a kedvező változás elinduljon. Az ügyvezető hangsúlyozta: pusztán ettől a lépéstől nem lesz nagyobb a sertéstartási kedv az országban. Sok függ attól, hogyan alakulnak a felvásárlási árak, illetve az egyes gazdálkodók milyen önköltségi ár mellett tudnak termelni. Az egy évvel ezelőttihez képest például most lényegesen olcsóbban lehet értékesíteni az élő sertést.
A tavalyi 450 forint helyett jelenleg alig 350 forintot adnak a disznó kilójáért, és Eicher József szerint nincs az az áfa--csök-kentés, ami ezt a százforintos különbséget kompenzálni tudná. Ha kevés a bevétel, semmi nem motiválja a gazdákat arra, hogy növeljék az állatállományt. Szükség lenne megfelelő piacra, termelői kedvre, hasznot termelő felvásárlási árra, exportlehetőségre, marketingre és jó minőségű termékekre. Ha ezek együttállása megvalósul, akkor valóban nőhet a fogyasztás is, bár ezzel a kijelentéssel azért óvatosan bánik az ügyvezető igazgató.
„Attól, hogy olcsóbb lesz a sertéshús, 30 deka pörkölt helyett nem tudok megenni fél kilót. Inkább azt tartom fontosnak, hogy amit megeszünk, az viszont az áfa-csök-ken-tés kiterjesztése után egyre nagyobb arányban lesz magyar sertés. Itthon született, felnevelt és levágott, a magyar húsipar által feldolgozott állatból készített termékek kerülnek majd a boltok pultjaiba. Ha ezt elérjük, az már óriási eredmény lesz.”
Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Kiemelt hírek