Alulértékelt kockázat – Fumonizinek az élelmiszerláncban I. rész – Állattenyésztés és takarmányozás

A penészgombák a mezőgazdasági termelés szinte minden szereplője, 
így a növénytermesztés és az állattenyésztés számára is egyaránt súlyos gazdasági 
és egészségügyi problémát jelentek, és mivel ezek az élelmiszer-termelés alapanyagai, közegészségügyi kockázatuk sem mellékes. A Romer Labs és a Biomin április 6-án Budaörsön a fumonizinek élelmiszerláncban való előfordulására fókuszálva tartott 
szakmai napot.


A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, amelyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Míg egyes penészgombák antibiotikumokat termelnek, amelyeket az orvostudomány hasznosít, más penészgombák a növényi, állati, emberi sejteket károsító méreganyagokat állítanak elő. Ez utóbbiak közé tartoznak a fumonizinek is. A Romer Labs® Diagnostic GmbH és a Biomin Magyarország Kft. erre a csoportra koncentrálva Fumonizinek az élelmiszerláncban – Egy alulértékelt kockázat címmel rendezett tanácskozást. Az előadás anyagát kétrészes cikkben dolgozzuk fel, az elsőben az állattenyésztés és takarmányozás vonatkozásait ismertetjük, a másodikban a növénytermesztést érintő kockázatokat.
A mikotoxinok biológiai szempontból igen sokfélék, hiszen egyazon mikotoxint számos, egymással nem rokon gombafaj is képes termelni, ugyanakkor egy adott faj termelhet többféle mikotoxint is. Az állattenyésztésben a takarmányfelvétel csökkenésével, rossz takarmányértékesítéssel, állandósult szaporodásbiológiai zavarokkal, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képességgel, esetenként az egyes toxinokra jellemző megbetegedések kialakulásával kell számolnunk a penészgombával fertőzött, toxinnal szennyezett takarmány fogyasztását követően.
A fumonizinek csoportjába több mint tizenöt különböző toxikus ágens sorolható, leggyakoribb közülük a Fumonizin B1 (FB1), amelyet az 1980-as évek végén fedezték fel.

 

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: Tóth Krisztina

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom