Alulértékelt kockázat – Fumonizinek az élelmiszerláncban I. rész – Állattenyésztés és takarmányozás
A penészgombák a mezőgazdasági termelés szinte minden szereplője, így a növénytermesztés és az állattenyésztés számára is egyaránt súlyos gazdasági és egészségügyi problémát jelentek, és mivel ezek az élelmiszer-termelés alapanyagai, közegészségügyi kockázatuk sem mellékes. A Romer Labs és a Biomin április 6-án Budaörsön a fumonizinek élelmiszerláncban való előfordulására fókuszálva tartott szakmai napot.
A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, amelyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Míg egyes penészgombák antibiotikumokat termelnek, amelyeket az orvostudomány hasznosít, más penészgombák a növényi, állati, emberi sejteket károsító méreganyagokat állítanak elő. Ez utóbbiak közé tartoznak a fumonizinek is. A Romer Labs® Diagnostic GmbH és a Biomin Magyarország Kft. erre a csoportra koncentrálva Fumonizinek az élelmiszerláncban – Egy alulértékelt kockázat címmel rendezett tanácskozást. Az előadás anyagát kétrészes cikkben dolgozzuk fel, az elsőben az állattenyésztés és takarmányozás vonatkozásait ismertetjük, a másodikban a növénytermesztést érintő kockázatokat.
A mikotoxinok biológiai szempontból igen sokfélék, hiszen egyazon mikotoxint számos, egymással nem rokon gombafaj is képes termelni, ugyanakkor egy adott faj termelhet többféle mikotoxint is. Az állattenyésztésben a takarmányfelvétel csökkenésével, rossz takarmányértékesítéssel, állandósult szaporodásbiológiai zavarokkal, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képességgel, esetenként az egyes toxinokra jellemző megbetegedések kialakulásával kell számolnunk a penészgombával fertőzött, toxinnal szennyezett takarmány fogyasztását követően.
A fumonizinek csoportjába több mint tizenöt különböző toxikus ágens sorolható, leggyakoribb közülük a Fumonizin B1 (FB1), amelyet az 1980-as évek végén fedezték fel.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: Tóth Krisztina