Nőtt a vágóhídi hústermelés – Alacsony áron tudták értékesíteni a termelők a vágóállatokat
Kedvezett a 2015. év a vágóhídi élőállat-felvásárlásnak, hiszen alacsonyabb átvételi áron juthattak alapanyaghoz, mint egy évvel korábban. Ez mérhetően nagyobb hústermelés-növekedést eredményezett a magyarországi vágóhidakon. Sertésből 381 ezerrel, baromfiból 21 millió darabbal, szarvasmarhából pedig 11 ezerrel vágtak többet 2014-hez képest.
Úgy tűnik, hogy 2016 márciusa végén a felvásárlási árak továbbra sem kecsegtetőek az állattartók számára, hiszen a hazai termelésből származó vágósertés 394 Ft/kg termelői ára hét százalékkal elmarad a tavalyi év ugyanezen időszakának átlagárától. A verseny erős az importból származó vágósertés miatt, a hazai sertésnek a hasított melegsúlyra számított 402 Ft/kg vágóhídi belépési ára a külpiacon vásárolt sertés 368 Ft árával kell, hogy versenyezzen. Egyelőre a sertés felvásárlási ára a tavalyinál alacsonyabb az Európai Unió szinte valamennyi országában. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest a főbb sertéshústermelő országok általában négy-öt százalékkal fizettek kevesebbet 2016. 13. hetében, sőt Franciaországban és Spanyolországban drasztikusabb mértékben, 17 és 13 százalékkal estek az árak. Az előrejelzések egyelőre nem számolnak az EU sertéshústermelésének jelentős növekedésével 2016-ra, ami a vágóhídi hústermelés stagnálását vetítheti előre.
Tisztelt Látogatónk!
A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!
Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.
Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!
Szerző: Fekete Géza Varga Edina Agrárgazdasági Kutató Intézet