A leggyakoribb 
selejtezési okok 
tejhasznosítású 
teheneknél

A tej és tejtermékek iránt növekvő piaci igények miatt a múlt évszázad utolsó évtizedeiben szükségessé vált a termelt tej mennyiségének növelése. Ennek a követelménynek leginkább 
a holstein-fríz fajta tesz eleget, amely egy laktáció alatt akár 
a tízezer kilogrammot meghaladó tej termelésére is képes, 
így meghatározóvá vált a hazai szarvasmarha-tenyésztésben.


A nagy mennyiségű tej termelésére végzett szelekció számos negatív hatást eredményezett, a fitnesszel és a küllemmel kapcsolatos értékmérő tulajdonságok pedig háttérbe szorultak. Romlás tapasztalható a hasznos élettartamban, amely napjainkban alig haladja meg a két évet. Míg a szarvasmarha biológiai élettartama harminc-negyven év, addig Magyarországon az átlagos tehénéletkor a holstein-fríz fajta esetében nem több öt-hat évnél.
A holstein-fríz állományok reprodukciós állapotát jól jellemző mutatószám a két ellés közti idő, amely a termelés színvonalával együtt folyamatosan nő. Magyarországon a holstein-fríz tehenek átlagos két ellés közti ideje meglehetősen hosszú, jelenleg 446 nap. Ennek hátterében általában az elnyúló involúció, a gyenge termékenyülési eredmények és a magas termékenyítési index áll. Napjainkban a selejtezési arány jelentősen megnövekedett, ezért a következő fejezetekben a fő kiesési okok hátterét ismertetjük.

Tisztelt Látogatónk!

A cikk megtekintése előfizetéshez kötött!

Amennyiben rendelkezik online előfizetéssel, jelentkezzen be az előfizetéshez tartozó felhasználói fiókba.

Belépés

Belépés

Felhasználói név *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Ha még nem előfizetőnk, ismerje meg előfizetési ajánlatainkat, hogy hozzáférhessen lapunk korábbi cikkeihez is!

Szerző: Török Evelin – Béri Béla Debreceni Egyetem, 
Állattenyésztéstani Tanszék

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom