Együtt a gazdaságos termelésért – BIOMIN-baromfinap Kecskeméten

A világpiacon növekszik a baromfihús iránti kereslet, az Európai Unió továbbra is exportorientált marad hús és tojás tekintetében is, így növekvő igény van jó minőségű termékekre. Az egyre fokozódó versenyben viszont csak az tud talpon maradni, aki egészségügyi szempontból is megfelelően menedzseli baromfiállományát. A BIOMIN február 19-i kecskeméti baromfi fórumán a gazdaságos termelés szempontjából járták körbe a témát.


jakabg

dr. Jakab Gábor

Biomin Magyarország Kft.
ügyvezető igazgató

 

Együtt a gazdaságos termelésért! címmel invitálta az érdeklődőket 2016-os baromfifórumára a BIOMIN. A szakmai napon, amelynek levezető elnöke dr. Jakab Gábor, a Biomin Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója volt, a lehető legszélesebb spektrumban próbálták áttekinteni a gazdaságos baromfitartás tényezőit. A tanácskozás Gerhard Galsterer, a Biomin GmbH régióigazgatója megnyitóbeszédével indult, majd prof. Dr. Mézes Miklós, a Szent István Egyetem tanszékvezető tanára a takarmányba kevert veszélyekről tartott áttekintést: számba vette azokat természetes és mesterséges eredetű toxinokat, amelyek a takarmányon keresztül kerülhetnek az állatokba.
Annak érdekében, hogy a baromfik egy adott szintű termelési eredményre képesek legyenek, a fehérjeszintézishez szükséges aminosavak mindegyikét a szükségletnek megfelelő mennyiségben biztosítani kell számukra. Mézes Miklós előadásában rámutatott arra, hogy bizonyos aminosavak túladagolása akár toxikus hatású is lehet. A legismertebb ebből a szempontból a metionin, amelynek két-háromszoros túladagolása már idegrendszeri károsodást és májkárosodást okozhat.


gerhard

Gerhard Galsterer

Biomin GmbH
régióigazgató

 

Veszélyesek lehetnek az avas zsírok és olajok is az állományra, a növekedés ütemének csökkenése, vérzéses bélgyulladás, vesekárosodás lehet a következménye, ha a madarak olyan takarmányokat kapnak, amelyekben avas zsír található. A professzor beszélt a keresztszennyeződés lehetőségéről is, amikor a szennyezett takarmányadagoló rendszer miatt betegednek meg az állatok.
Az új takarmányozási trendekről Luca Vandi, a Biomin GmbH baromfi-specialistája osztott meg érdekes információkat a hallgatósággal. Beszélt többek között a nyersanyagok változatosságáról, és felhívta a figyelmet arra, hogy ennek folyamatos kontrollálása jelentős pénzmegtakarítást eredményezhet. Szerinte a szójadara a legfontosabb fehérjeforrás, ugyanakkor a rossz, alacsonyabb minőségű dara okozhat úgynevezett „transito rapido” (disbacteriosis) problémát. A szakember előadásában hangsúlyozta a biológiai funkcióval rendelkező, növényi eredetű takarmány-kiegészítők, azaz a fitogén termékek használatának fontosságát, mivel azok javítják a fehérje emészthetőségét a takarmányban, illetve gátolják a bélgyulladást. „A jobb fehérjeemészthetőség kevesebb gyulladást eredményez, ami végső soron a jobb teljesítményhez járul hozzá” – összegezte mondanivalóját Luca Vandi.
Ahhoz, hogy az egyre fokozódó versenyben valaki talpon maradjon, nyereséget termeljen, egészséges állományokra van szükség. A BIOMIN-baromfinapon ezért állatorvosi előadásra is sor került, amelyet dr. Horváth-Papp Imre állatorvos, a Pannon Poultry Service tulajdonosa tartott meg. Ő a baromfiállományok főellenségeiről, az E. coli és a szalmonella-fertőzésekről beszélt. A szalmonella amellett, hogy jelentős élelmiszer-ipari fertőző kórokozó, különféle betegségeket okoz (például baromfitífusz). Az állatorvos úgy véli, komplex megközelítéssel lehet a szalmonellafertőzöttséget csökkenteni. Kiemelt jelentősége van Horváth-Papp Imre szerint a folyamatos monitoringnak, és a beavatkozási stratégiák kombinációja szükséges az integráció minden szintjén (szülőpár, brojler, takarmánygyártás, szállítás, vágás). A szakember az Escherichia coli kapcsán elmondta: a baromfitermelés minden részét érinti, elsődleges és másodlagos megbetegedéseket is okozhat. Az elsődleges fertőzések megelőzésében a jó járványvédelemnek és a megfelelő higiéniának van kiemelt szerepe, de fontos a megfelelő vakcinázás (szülők is!), illetve a menedzsment és a szellőzés javítása. Azért is érdemes odafigyelni az állomány egészségi állapotára, mert a betegségekből adódó gazdasági veszteségek a tartási költségek 10-15 százalékos emelkedését okozzák.
A következő előadó is az egészség témakörében nyújtott hasznos információkat a közönségnek. Dr. Jerzsele Ákos, a SZIE ÁOTK adjunktusa az antibiotikum-rezisztencia kialakulásáról és annak veszélyeiről beszélt. Jó tanácsként azt javasolta a baromfitartóknak, hogy minél rövidebb ideig a lehető legnagyobb dózisban kapjanak az állatok antibiotikumot, mert így a legkisebb az esélye annak, hogy kialakuljon a rezisztencia.
Ahogy több előadó is megfogalmazta, csak egészséges állományokkal lehet nyereségesen, veszteségek nélküli gazdálkodást folytatni. Dr. Ózsvári László, a SZIE ÁOTK egyetemi docense a baromfibetegségek okozta gazdasági veszteségekről beszélt előadásában. Az bárki számára könnyen belátható, hogy ha betegség miatt csökken a termelés, az közvetlenül bevételkiesést, elmaradó hasznot eredményez. Ózsvári László előadása végén egy nagyon fontos információt is megosztott a közönséggel: számításaik szerint az állat-egészségügyi menedzsment színvonalának javítása közvetlenül is hozzájárul a jövedelmezőség emeléséhez, mégpedig nem is akármilyen szinten, hiszen a befektetett tőke megtérülése 200-600 százalékos is lehet, átlagosan pedig 300 százalékkal számolnak. Ez minden állattartónak ás baromfitermelőnek megszívlelendő szám!
A telephigiénia és -menedzsment is egy olyan fontos terület, amelynek nagy szerepe lehet a betegségek, gazdasági károk megelőzésében. Erről dr. Fernando Lima, a Biomin Gmbh baromfi-specialistája beszélt a kecskeméti szakmai napon. A szakember emlékeztetett a megfelelő járványvédelem, higiénia, telepelszigetelés, tisztítás, fertőtlenítés, biocid mosószerek használatának szükségességére. Fernando Lima szerint ezek mellett a megfelelő takarmány-kiegészítők és egy jó vakcinázási program is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljon baromfiállományunk védekezőképessége, betegségekkel szembeni ellenálló képessége.


kadasKádas-Tóth Emese

BIOMIN Kft.
sales manager

A konferencia zárásaként Kádas-Tóth Emese, a BIOMIN sales managere a gyakorlatban alkalmazható megoldási lehetőségeket vázolta fel. Beszél többek között arról, hogy a cég termékeinek használatával hogyan javítható a bélflóra egészsége, de szó volt arról is, hogyan járulnak hozzá az általuk kínált termékek a jobb takarmányhasznosuláshoz és növekedési ütemhez, végső soron a javuló költség-haszon arányhoz.



 

 

 

Szerző: Tóth Krisztina

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom