TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés

Gombakórokozók elleni 
védelem kalászos gabonafélékben

Növényvédelem - 2016.04.07

A kalászos gabonafélék növényvédelmében egyre nagyobb szerepet játszik a kórokozók elleni sikeres védekezés. 
Ezt minden esetben a korai betegségek elleni lombvédelem alapozza meg, amelyet a késői lombbetegségek, 
illetve kalászfuzáriózis elleni védelem követ.


Minden évjárat más, bizonyos években csak a „hagyományos” kórokozók támadnak (lisztharmat, helminthospórium, szep-tória, vörösrozsda, kalászfuzárium), néha viszont különleges járványok alakulnak ki, például 2014-ben országos sár-ga--rozsdajárvány, míg 2015-ben az ország egyes részein a „fehérkalászúság” tünetegyüttes.
2014–2015 tele nem volt hideg, ami elősegítette a sárgarozsda áttelelését, viszont a tavasz áprilisig aszályos volt, így nem jöttek létre a fertőzéshez kedvező feltételek. A szezon elején a fogékony fajtákon jelentkeztek a lisztharmat (Blumeria gra-mi-nis), a helminthospórium (őszi búza sárga levélfoltossága – Drechlera tritici-re-pen-tis, illetve őszi árpa hálózatos levélfoltossága – Pyrenophora teres) kezdeti tünetei, ezekből fertőzés általában nem alakult ki jelentős fertőzés.
A tavalyi aszályos tavasz ellenére az őszi búza jól termett, 5,14 t/ha volt az országos termésátlag. Más kérdés a termés minősége, hiszen a „fehérkalászúság” tünetegyüttes sok helyen, elsősorban a ország déli, délkeleti részein jelentkezett. Okai változóak voltak: élettani probléma, fiziológiai stressz, kalászfuzáriózis, száraz, aszályos körülmények között az elszaporodó kártevők. Az agrotechnika változásával rég nem látott betegségek is előfordultak, mint a torsgomba (Ophiobolus graminis) vagy a szártörő gomba (Pseudo-cercosporella herpotrichoides).
Kérdés, hogy a jövedelmező, kiszámítható növénytermesztés érdekében a kórokozók ellen mikor permetezzünk, illetve milyen összetételű készítményt válasszunk.

tabljanosh

Sok év tapasztalata, hogy ha a lombvédelmet választjuk, akkor a termés mennyisége nő, míg a kalászvédelem esetén a termés minőségi paraméterei javulnak. Kísérleti eredmények szerint a triazolok általában 5,4 nappal hosszabbították meg a növények életét, ami 
0,67 t/ha plusztermést jelentett, míg a strobilurin alapú készítmények átlagosan 9,2 nappal, ami 1,38 t/ha terméstöbbletet eredményezett.
A fiziológiai hatáson túl nagyon fontos a talajszinten támadó korai betegségek kiiktatása (például torsgomba, szártörő gomba, lisztharmat, helminthospórium, szeptória) is. Ellenük nem egy hatóanyagú gombaölő szert érdemes választani. A három hatóanyagú, komplex hatású DuPont™ Wirtuoz® gombaölő szer biztonságot ad, és korai kijuttatásnál, preventív jelleggel alacsonyabb dózis (0,75–0,8 l/ha) is elegendő belőle. A Wirtuoz® ráadásul a legtöbb gyomirtó szerrel egy menetben kijuttatható, rugalmas az időzíthetősége és költségtakarékos. „Technológiai csomagokban” is megvásárolható: a Wirtuoz® Super 25 hektár, míg a Wirtuoz® SuperStar 24 hektár gabona gyomirtá-sára és fungicides kezelésére szolgál.
A jól időzített egyszeri kezelés – amellyel meg tudjuk védeni az őszi búza zászlós levelét – a termés mennyiségét átlagosan 15-20%-kal növeli, míg a kalászra permetezett második kezelés +5-10%-ot jelent, azonban az utóbbi kezelésnek óriási a hatása a termés minőségére 
(a kalászt támadó betegségek, elsősorban a kalászfuzáriózis elleni védekezés mellett). A táblázatban kétkezeléses DuPont-technológiák hatása látható a búza mennyiségi és minőségi paramétereire. A kalászra permetezésnél az időzítésen túl (kalászhányás vége – virágzás kezdete) nagyon fontos a jó fedés: ehhez szükséges 300 l/ha lémennyiség, kúpsugaras vagy kettős réses fúvókák használata. A Wirtuoz® három hatóanyaga közül a proquinazid gázosodik, ami segít a teljes kalász védelmében.
Összefoglalva: 2015–2016 tele nem volt hideg, ezért már kora tavasszal oda kell figyelni a kalászos gabonaféléinkre. Egyszeri védekezést mindenképpen megéri elvégezni (időzítése előveteménytől, fajtától, időjárási körülményektől függ). 
A korai védekezést célszerű a gyomirtással egy menetben elvégezni, és két vagy három hatóanyagú készítményt választani.
Sikeres gazdálkodást kívánunk a 2016-os esztendőre!

Dr. Tóth Elemér
fejlesztőmérnök
Bálint Sándor
területi képviselő

A DuPont növényvédő szerek felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E.I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Célkeresztben a John Deere vontatott permetező portfóliója

A John Deere vontatott permetezőinek portfólióját a 700-as és 900-as szériába tartozó gépek ölelik fel.