TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.094,72 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.647,58 Ft (tonna)
Napraforgómag: 135.244,11 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 62.359,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.815,37 Ft (tonna)
Repcemag: 162.038,58 Ft (tonna)
Full-fat szója: 231.530,42 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 686 Ft
Benzin ára: 662 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,69000
USD: 358,72000
CHF: 399,78000
GBP: 443,70000
Hirdetés
A sikeres repcetermesztés titka

A sikeres repcetermesztés titka

Növényvédelem - 2016.02.25

Az őszi káposztarepce termesztésének sikerét számos tényező befolyásolja, amelyek közül ki kell emelni a kártevők okozta terméscsökkenést. A tavaszi időszakban talán a legveszélyesebb a már fejlett növényen a virágzatot károsító, ezáltal a „késztermék” mennyiségét csökkentő rovar. Mivel a tenyészidőszak vége felé károsítanak, az általuk okozott kiesés jelentősége megnő, mivel a termesztés során a növényre fordítható keret már nagyrészt elfogyott. Ez a kártevő nem más, mint a gazdálkodók rémálma: a repcefénybogár.

Repcefénybogár 
 (Meligethes aeneus)

Az Európában széles körben elterjedt bogár fő kártételi alakja a körülbelül három milliméter hosszú, fényes fekete színű imágó, amely friss virágporral, bibével és magházzal táplálkozik. A legnagyobb kártételt a virágzás előtt álló őszi káposztarepcében okozza. Berág a még zöld bimbóba, amivel csökkenti a virágok számát, és direkt negatív hatást gyakorol a növényenkénti becőszámra, vagyis a termés mennyiségére.
A repcefénybogár elleni engedélyezett készítmények nagy része ugyanabból a kémiai csoportból (piretroid) származik, vagyis azonos hatásmóddal rendelkezik. Folyamatos használatuk Európa több országában már súlyos rezisztencia kialakulásához vezetett. 
Az első piretroidrezisztens fénybogarak feljegyzése óta (1999) a kontinens egész területén egyre ellenállóbbá válnak a rovarok a piretroidokkal szemben. Az inszekticidrezisztencia-tanács (IRAC) 2013-ból származó eredményei szerint Európában a repcefénybogaraknak már csak a tizennégy százaléka minősíthető érzékenynek az e hatóanyagcsoportba tartozó rovarölő szerekkel szemben. 
A gazdálkodók számára így már nem áll túl sok megoldás rendelkezésre.
Ezért is nagyon fontos, hogy a repce kártevői ellen megtaláljuk a megfelelő, hatékony, rezisztenciatörő technológiát. A DuPont™ Avaunt® rovarölő szer segítséget nyújt mindebben; megoldást jelent a repcefénybogár elleni védelem megvalósításában. Az EU-s jogszabályoknak megfelelő, hasznos rovarokat megkímélő készítmény új megvilágításba került a még engedélyben lévő rovarölő szerek szűk körében azzal, hogy egyedülálló alternatívát jelent a fénybogarak támadása ellen.
Az Avaunt® egyediségét az indoxakarb aktív hatóanyagának köszönheti, amely blokkolja a nátriumionok áramlását, belépését a rovarok idegsejtjeibe, gátolva ezzel az ingerületátvitelt. Ez a fajta hatásmód teljesen eltér a piacon jelenleg elérhető valamennyi repcefénybogár elleni készítménytől, így e rovarölő szer hatékonyan kontrollálja a piretroidrezisztenciával rendelkező repcefénybogarakat is. A gyakorlatban a kezelt növényfelületen, bimbókon táplálkozó rovar érintkezik a hatóanyaggal, ami perceken belül a bogár táplálkozásának leállását eredményezi, majd a teljes pusztulásához vezet. Vagyis nem taglózó hatású készítményről van szó.
A folyamatosan betelepülő bogarak ellen egyszeri Avaunt® rovarölő szeres kezelés által tíz-tizenkét napos védettséget érünk el, ami alkalmassá teszi a készítményt, hogy a repce zöldbimbós állapotától a virágzás kezdetéig a területen lévő és az újra betelepülő rovarokat is elpusztítsa. Kijuttatását a repcefénybogarak betelepülésének kezdetére szükséges időzíteni, ami átlagos körülmények között a növény zöldbimbós állapotára tehető.
Az Avaunt® csapadék-, UV- és hőmérsékletálló. Változó időjárási körülmények esetén is megbízható, hatékony védelmet nyújt. Sem a szélsőségesen alacsony vagy magas hőmérséklet, sem az erős UV-sugárzás, de még a csapadékos időjárás sem befolyásolja az inszekticid hatékonyságát. Azon repcetermesztők, akik idén a repcefénybogár elleni védelemre a DuPont-technológiát választják, biztosan nem fognak csalódni. A DuPont™ Avaunt® rovarölő szer már nagyobb kiszerelésben (ötliteres) is elérhető és a gazdálkodók 2016-tól versenyképes áron szerezhetik be.


Avaunt® rovarölő szer a repcében

• 
egyedülálló hatásmódú
• 
gyors táplálkozásleállást okoz
• 
hosszú tartamhatású (10–12 nap)
• 
rezisztenciatörő
• 
helyileg felszívódó – 
pajzsként véd
• 
UV-, csapadék- és hőmérsékletálló
• 
termésre pozitív hatású
• 
kedvező ár-érték arányú
Szerző: Kmellár-Kürtösi Mónika

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hírek, információk a szántóföldről - A tábláról idő előtt ...

Sok helyen került földbe az elmúlt napokban a repce, kezdődnek az őszi növényvédelmi munkák!