TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés

Az eredetiben bízhat! – 22. DuPont Növényvédelmi Konferencia

Növényvédelem - 2016.02.05

Január első felében öt helyszínen tartotta évnyitó konferenciasorozatát a DuPont, időrendben Debrecenben, Orosházán, Kecskeméten, Győrben és Siófokon. Az előadásokban a DuPont szakemberei és meghívott előadók vették sorra a legnagyobb szántóföldi kultúrák növényvédelmi kérdéseit és a DuPont ajánlatát e problémák megoldására.


Emellett megkerülhetetlen témát szolgáltatott a DuPont és a Dow vállalatok egyesülése, amiről Kovács Gyula ügyvezető igazgató adott tájékoztatást. A rendezvényen időt szenteltek a hamis termékek problémakörének is, ami világszerte óriási veszélyt jelent a felhasználókra és az előállított növényi termékek fogyasztóira egyaránt.

A közös jövő

Kovács GyKovács Gyula és dr. Tóth Elemér (jobbról)

 

A múlt év végén kerültek nyilvánosságra a DuPont és a Dow cégek egyesüléséről szóló hírek. Az ehhez kapcsolódó – és közvetve vagy közvetlenül – a gazdálkodókat is érintő információkat Kovács Gyula, a DuPont Magyarország Kft. ügyvezetője osztotta meg a konferencia résztvevőivel. Mint elmondta, az új cég 2016 második felében jön létre DowDuPont néven, és egyből három vállalatra tagolódik. Ezek közül az egyik a két alapító cég növényvédőszer- és vetőmagüzletágait foglalja majd magába, és a DuPont nevet viszi tovább. A növényvédő szerek területén a két alapító cég termékei jól kiegészítik egymást, így az új DuPont nagyon erős ajánlattal lép majd a vásárlók elé. A növényvédőszer- és vetőmag-forgalmazást együttesen tekintve a legnagyobb lesz a világon.

Az idei évre vonatkozóan Kovács úr hozzátette: 2016-ban a DuPont Magyarország Kft. és a Dow hazai leányvállalata még külön-külön végzi a feladatát, az együttműködés az új cég hivatalos megalakulása után indul.

Válasszuk a minőséget!

Dr. Molnár István fejlesztési igazgató és Popovics István a növényvédőszer-hamisítás veszélyeire, illetve ezek elkerülésére hívta fel a figyelmet. Mint elmondták, sajnos a növényvédőszer-iparágban is vannak illegális, hamis és rossz minőségű termékek, amelyek a hatástalanság mellett a kultúra károsodásának veszélyét, egészségügyi kockázatot is magukban rejtenek. Ezeket jó nevű termékek „farvizén” próbálják eladni a felhasználóknak, de az eredeti termékekhez képest sok, szemmel nem látható dologban eltérhetnek, például a hatóanyag-összetételben, ismeretlen, káros szennyeződésekben.
A DuPont többek között az Izon® biztonsági jellel is segíti a vásárlókat az eredeti termékek felismerésében.
Az előadók felhívták a figyelmet, hogy a hamisítványok elleni védekezés a vásárló odafigyelésével lehet igazán sikeres, például azzal, ha megbízható helyről vásárol. Majd hozzátették: az eredeti DuPont termékek magukban hordozzák az állandó és jó minőség garanciáját, a megbízhatóságot, a partneri kapcsolat előnyeit.

Kihívások a kalászosok 
 gyomirtásában

BenécsnéBenécsné dr. Bárdi Gabriella

 

A gabona gyomirtásának aktuális, illetve a közeljövőben várható fő problémáira hívta fel a figyelmet Benécsné dr. Bárdi Gabriella. Rámutatott, hogy a kalászos termesztésben technológiai váltás indult meg a fajtakínálat változásához kapcsolódóan. Egyre növekvő területet foglalnak el a korai, kis csíraszámmal, sekélyre vetett, nagy bokrosodó képességű állományok. Ez a gyomviszonyok változását is okozza, illetve a korábbi növényvédelmi technológiák átértékelésének szükségességét is indokolja. A gyomviszonyok átrendeződésével kapcsolatban egy másik problémára is felhívta a figyelmet az előadó: a gyakori gyomok közé került több olyan faj is, amely bizonyos gyomirtószer-csoportokra toleranciát mutat. Külön kitért a herbicid rezisztencia kérdésére, amelyre a nagy széltippant hozta példaként: az egyébként is egyre súlyosabb gondot okozó gyomfaj herbicid rezisztens biotípusai jelentek meg a szomszédos országokban, és felbukkanásuk hazánkban is csak idő kérdése.
Mindezekkel együtt a kalászos gyomirtás jelenlegi helyzetéről elmondta: több hatóanyagú készítmények, csomagok is rendelkezésre állnak, amelyek a gyomok kellően széles spektrumát irtják, így ebben a kultúrában meg lehet találni a megoldást egy-egy problémára.
A gyomfertőzés sikeres kezelése érdekében Popovics István területi képviselő emlékeztette a konferencia résztvevőit a DuPont már jól ismert kombinációira, a Granstar® SuperStar, a Pionter® Star és a Granstar® Super SX® herbicidekre.

Védelem a gabona 
 kórokozói ellen

A gabona és kórokozói kapcsolatában a hagyományosan problematikus pontok a korai időszak levélbetegségei, a késői levélbetegségek és a kalászbetegségek. Ezek egymáshoz viszonyított jelentősége kultúránként (árpa, búza) és évjáratonként is változik. Egy dologban azonban megegyeznek ezek a betegségcsoportok: igazán hatékony védekezésre megelőzéssel vagy korai stádiumban, a betegség kialakulásakor van lehetőség – hangsúlyozta Bálint Sándor területi képviselő és dr. Tóth Elemér fejlesztőmérnök.
A korai fertőzéseket zömmel a talajszinten élő, onnan felfelé terjedő sokféle gombafaj idézi elő. Éppen ezért széles spektrumú készítménnyel védekezhetünk ellenük, amelyek alacsony hőmérsékleten is működnek, szükség szerint gyomirtó szerrel keverhetők, ráadásul az alsó dózisban is megfelelő hatékonyságúak, így költségtakarékos lehet a kezelés. A Wirtuoz® gombaölő szer kivétel nélkül megfelel ezeknek a kívánalmaknak, így kiválóan alkalmazható erre a feladatra. Felhasználása azonban ennél szélesebb körű: a késői lombvédelemben és a kalászvédelemben is megállja a helyét. Ekkor már a magasabb dózisok használata ajánlott. Kalászvédelemre többek között azért is javasolható, mert gázosodó hatóanyaga révén a permetléfedettség hiányosságait is képes kompenzálni.
Kétkezeléses technológiában a DuPont javasolja egyrészt a kétszeri alkalmazását, másrészt első kezelésre a Acanto® Plus, második kezelésre a Wirtuoz® használatát. A gombaölő szeres kezelésekkel jelentős mennyiségű termés menthető meg. Húsz év hazai vizsgálati eredményeit átlagolva, egy-, illetve kétkezeléses technológiával 15–25 százalék terméstöbblet érhető el a kezeletlen állományhoz képest.

Egy szer, egyszer

A gyomirtás a kukoricatermesztés elhagyhatatlan növényvédelmi beavatkozása. A felhasználható szerek száma hatalmas, mégsem beszélhetünk megoldott problémáról, mondta Domokos Lajos területi képviselő. A DuPont Principal® Plus Gold gyomirtó szere megfelelő választás bármely gyomösszetételre – évelő és mélyről kelő gyomfajok jelenlétekor is. Egy kezeléssel, utólagos korrigálás nélkül gyommentessé tehető a terület. Öt hatóanyaga széles hatásspektrumot biztosít, tartamhatással is rendelkezik, de a vetésváltást nem korlátozza. Klasszikus és késői posztemergens felhasználású termék, amely időjárástól függetlenül kifejti a hatását. A Principal® Plus Gold értékei ráadásul kedvező árral párosulnak, amit a DuPont 2016-ban is folytatódó akciója tesz még barátságosabbá: aki március 15-ig jelzi kereskedőjénél az igényét a termékre, idén is tíz százalék kedvezménnyel vásárolhatja meg.

A kukoricamolyra Coragen®

Kesythelyi SDr. Keszthelyi Sándor

 

Dr. Keszthelyi Sándor (Kaposvári Egyetem) a kukoricamoly elleni védekezés néhány tanulságát összegezte előadásában. A DuPont-tal együttműködésben végzett kísérletek az előrejelzés optimalizálását, a hatékonyságot és a nem célszervezetekre gyakorolt hatást vizsgálták.
A kukoricamoly első nemzedékének rajzását követően Rynaxypyr® hatóanyaggal (Coragen®) és ennek piretroidos kombinációjával végezték a kezeléseket, ami az alábbi eredményt adta:
• 
mindkét kezelés egyaránt hatékony volt a célkártevőkre,
• 
a piretroid kiegészítés nem eredményezett statisztikailag igazolható javulást a kukoricamoly elleni kezelésben,
• 
a Rynaxypyr® kezelés csak a célkártevőket pusztította, a piretriodok viszont a lombozatban élő nem célszervezeteket, köztük a hasznos rovarokat is, aminek következtében egyes kártevők, mint a levéltetvek, poloskák egyedszáma megnőtt a kukorica állományban.
A kukoricamoly elleni védelemre a DuPont javaslatát Fazekas Károly területi képviselő foglalta össze a résztvevőknek. A cég a kártevő előrejelzésében is évek óta segíti a kukoricatermesztőket: az ország számos pontján figyelik a rovar rajzásmenetét, aminek az eredményei naprakészen elérhetők az Evalio® AgroSystems honlapján. Az előrejelző-hálózat 2016-ban húsz modern fénycsapdával bővül.
A védekezést a rajzáscsúcsot követő öt–hét nappal célszerű elvégezni, amihez az előadó a mélyhatású és hosszú hatástartamú Coragen® rovarölő szert ajánlotta a gazdák figyelmébe. A kijuttatáshoz elegendő 250-300 liter víz, amivel a címer és a felső levelek jól lefedhetők.
A kukoricamoly elleni védelem jelentőségét több adattal is alátámasztotta Fazekas Károly. Ezek alapján levonhatjuk a következtetést, hogy 10-15 százalékos fertőzésnél már megtérül a kezelés.
A Coragen® készítményt a kukoricatermesztők már nagy felületen munkára fogták az elmúlt években, ehhez igazodva 2016-ban ötliteres kiszerelésben is kapható lesz.

Változnak a napraforgó
 betegségei

Zsombik LDr. Zsombik László

 

A termesztéstechnológia változásai, az utóbbi tizenöt évben tapasztalható negatív csapadék- és pozitív hőmérsékleti trend a napraforgó kórokozóinak palettáját is átformálta, mondta dr. Zsombik László (Debreceni Egyetem). E növény kórtani helyzetének megítélésében általában abból indulunk ki, hogy száraz vagy csapadékos-e az évjárat. A betegségek kialakulása azonban nem csak a csapadék mennyiségén múlik, hívta fel a figyelmet az előadó:
• 
sok a melegkedvelő kórokozó,
• 
a kis mennyiségű csapadékok páratartalom-növelő hatása is jelentős,
• 
jelentős tényező a szármaradványok kezelése, mivel a legtöbb kórokozó ezen át tud telelni,
• 
bizonyos fajoknál viszont éppen a talaj jelenti a fertőző forrást.
A fehérpenész meghatározó szerepe a betegségek között változatlan, a fómás és alternáriás foltosságok pedig a napraforgó-termesztés állandó kísérői lettek. Mellettük egyre növekvő jelentőségre tesz szert a számos gazdával rendelkező, érzékeny termésveszteséget okozó hamuszürke szárkorhadás, illetve a verticilliumos hervadás. A napraforgó gombaölő szeres védelmét értékelve az előadó elmondta: legalább egyszeri kezeléssel jelentős mennyiségű termést menthetünk meg. A tavalyi, betegségekkel kevésbé terhelt évben is 300-500 kilogramm terméstöbbletet adtak a gombaölő szerrel védett napraforgók a kezeletlenhez képest.

Az Acanto® család

A napraforgó betegségei elleni védelemben Lövényi Zsolt területi képviselő az Acanto® Plus készítmény és az Acanto® Sun gombaölő szer csomag használatának előnyeit mutatta be. Az Acanto® Plus gombaölő szert korai védelemre vagy kétkezeléses technológiában az első kezelésre javasolta, míg az Acanto® Sun csomagot későbbi időzítés esetén vagy második kezelésre. Az elmúlt tizenkilenc évben a cég napraforgó gombaölő szereivel végzett vizsgálatok eredményeit bemutatva rávilágított: egyszeri DuPont gombaölő szer használattal átlagosan hektáronként 640 kilogramm terméstöbbletet lehetett elérni a kezeletlen állományokhoz képest.
Az Acanto® Plus – az Express® gyomirtó szerrel együtt – alkotja az Express® Plus kedvezményes árú csomagot.

Versenyfutás a fénybogárral

A fénybogár nagyon jól alkalmazkodó kártevő, amely egységnyi idő alatt a legnagyobb kártételre képes valamennyi repcekártevő közül. Jelentőségét mutatja, hogy 42 engedélyezett készítményt használhatunk ellene, ugyanakkor Hőgye Szabolcs területi képviselő rámutatott, hogy a hatásmód alapján már nem olyan nagy a változatosság, és összesen négy csoportba sorolhatók:
• 
a neonikotinoidok csoportja valójában két hatóanyagot jelent,
• 
a legnépesebb társaság a piretroid hatóanyagú készítményeké, ezeknél azonban sokfelé hatékonysági problémákkal kell számolni,
• 
a szerves foszforsav-észterek, amelyek használata az AKG-célprogramokban őszre korlátozott,
• 
az egyéb szerek kis csoportja, amelybe az indoxakarb hatóanyagú Avaunt® is tartozik.
Az Avaunt® eltérő hatásmódja a rezisztenciatörésben is fontos szerepet játszik, különösen annak fényében, hogy Európa-szerte nagy a piretroidokra különböző mértékű ellenállóságot kialakító fénybogár-populációk aránya. A készítmény további előnye a hőmérséklettől független hatása, hosszú (8–14 napos) hatástartama. Az Avaunt® hatáskifejtésével kapcsolatban az előadó elmondta:
• 
a fénybogár imágója, lárvája és tojása is érzékeny a készítményre,
• 
gyomorméregként és a kutikulán felszívódva is kifejti a hatását,
• 
nem taglózó hatású rovarölő szer: a táplálkozást azonnal leállítja, de a rovarok pusztulása két-három nap múlva következik be.
Az Avaunt® 2016-ban nagy kiszerelésben, 5 literes kannában is elérhető lesz.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve






Szerző: AgrárUnió

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő ...

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza ...